Jeste li slobodni?

Jeste li slobodni?

Jeste li slobodni? Smatrate li da slobodno živite vaš život, onako kako želite ili vas nešto u tome ipak sprečava? Ako niste slobodni i ako vas nešto sprečava, što je to?

ŠTO VAS SPUTAVA?

Prvi korak promjene bilo koje situacije je osvještavanje. Prvo trebamo osvijestiti da imamo problem, prepreku, ili nešto što nam se ne sviđa i što želimo mijenjati. A tek kada to osvijestimo, možemo poduzeti određene akcije da to i promijenimo i krenemo u željenom pravcu.

Koja je sljedeća akcija nakon što ste osvijestili da niste potpuno slobodni? Napišite što vas sprečava u tome. Koja je prepreka u pitanju? Napišite! (ako je vaš odgovor bio da živite slobodno i da ne postoji nikakva prepreka, onda ovaj tekst nije za vas.)

A sad kada ste to zapisali, preuzmite odgovornost! Da, odgovornost. To znači da trenutna prepreka je samo trenutna okolnost, a na vama je da odredite pravac u kojem ćete ići bez obzira na prepreku.

To je kao kad plovite i upravljate brodom, pa se pojave veliki, snažni valovi. Oni mogu usporiti plovidbu, mogu vas navesti da zaokrenete brod i malo drugačije navigirate, no vi ste i dalje za upravljačem. Vi, ne valovi. Oni su samo uvjeti. A vi navigirate kroz njih.

Kad je sloboda u pitanju, jedno je pitanje koje vam može pomoći raskrinkati zablude: Ako nemate dovoljno slobode, tko vam ju je oduzeo? I da li je to zaista tako? 

 

TKO VAM JE ODUZEO SLOBODU?

Nitko nam ne može oduzeti slobodu, jer ona počinje i završava u našim mislima. A nitko, baš nitko ne može umjesto nas misliti naše misli.

Zašto se onda često osjećamo ne-slobodni? Navike, obrasci, uvjerenja, prošlost… Povjerovali smo u misli koje kažu da ne možemo biti slobodni. Povjerovali smo da postoje ograničenja našoj slobodi. Povjerovali smo da je nešto izvan nas jače od nas i da nam to nešto može oduzeti slobodu…

I što sad, kada ste to osvijestili i preuzeli odgovornost? Poduzmite nešto! Poduzmite barem jedan korak koji će vas voditi u smjeru više slobode. Ne treba biti ništa veliko ni značajno. Mogu biti i sitnice koje vas vesele. A možete za promjenu i samo malo promijeniti pogled na slobodu i “prepreke” i ubrzo shvatiti da prepreka baš i nema. Da postoje samo naša uvjerenje, tj. misli kojima vjerujemo da su istinite, i da ih možete promijeniti. I to je sasvim dovoljno.


Želite li promjeniti vaš pogled na okolnosti i situacije koje vas smetaju? Želite otkriti i promijeniti vaša ograničavajuća uvjerenja? Javite se na coaching ili neki od programa.