Kako doći do rješenja?

Kako doći do rješenja?

Život nam stalno donosi nove izazove. Neke lakše i manje, koje onda s lakoćom i riješimo, a ponekad i one zaista teške, koji nas pogode, zamagle nam vid i ne znamo više ni gdje smo ni kamo idemo.

Kako u tim situacijama isplivati i doći do rješenja?

PROBLEMI I IZAZOVI SASTAVNI SU DIO ŽIVOTA

Problemi i izazovi su sastavni dio našeg života. To je jednostavno tako.

I po svemu što znam, tako će uvijek i biti. I baš zato ima smisla pronaći način kako upravljati problemima, umjesto da oni upravljaju nama, kako ne izgubiti kompas kada se izgubimo u šumi problema.

Pa, kako? Kako pronaći način i doći do rješenja?

Ono što je najvažnije je osvijestiti da se trebamo udaljiti od problema. Kada smo previše uronili u problem, nemoguće nam je vidjeti rješenje.

Kao što i kada zaronite u vodu, ne vidite više ni nebo ni sunce. Trebamo isplivati. Dignuti glavu iznad vode. Uzdignuti se iznad valova naših misli o problemu.

Da, ovo je važna razlika. Primijetite ju!

Ne trebate se dignuti iznad problema, nego iznad toka vaših misli o njemu. 

A kako se to radi?

Kako za sve što u životu poduzimamo treba imati barem mrvicu volje, tako je i ovdje. Pronađite tu volju u sebi da se dignete iznad vaših uobičajenih razmišljanja o problemu.

Sigurno ste čuli za onu Ajnštajnovu: “Ne možemo riješiti probleme istim načinom razmišljanja  kojim smo ih stvorili.”

PROMIJENITE VAŠE MISLI O PROBLEMU

Važno se prije svega suočiti s problemom, da biste znali što je uopće “problem”, tj. što je to što nije onako kako vi želite da bude i kako želite da to bude – a u tome nam problemi ili izazovi pomažu. Slažete se? Nećete znati kako doći do rješenja sve dok niste razumjeli problem.

No, predugo bavljenje problemom ne donosi nikakvu korist jer, primijetit ćete, stalno vrtite isti tijek misli. I tako u krug. Nema tu rješenja, samo se osjećate sve gore, jer se vrtite u krugu istih misli. Istih emocija. I osjećate se sve gore, jer vrteći iste misli u krugu počinjete sve više osječati bespomoćnost.

Zato je važno pronaći način da dignete glavu iznad vode. Da počnete gledati iznad problema.

Kako? Kako doći do rješenja i načina koji će nam zaista pomoći?

Sjetite se koliko ste puta do sada riješili neke situacije koje su vam se u prvi tren činile nerješive. Bezizlazne. Pa ipak, našli ste izlaz. Čim ste izronili iz problema. Što znači da ćete i ovaj put.

Ne morate odmah znati rješenje, dovoljno je da se podsjetite da ono postoji i da ćete ga pronaći. I to će vam dati malo mira i bolji osjećaj.

Nedavno sam imala situaciju koju komotno mogu nazvati problemom, i to velikim, i prijateljica koja je razgovarala sa mnom u jednom trenu mi kaže: “Riješit će se.” Dovoljno. Jednostavno. Najbolje što je mogla reći.

Meni je bilo dovoljno. Znala sam da će se riješiti. Znala sam da se ne može ne riješiti. A onda sam se sjetila da moja briga oko problema ni najmanje ne pomaže. Mogu se brinuti, a mogu se i veseliti. Problem je i dalje tu. Pa, što mi je draže? 

ODLUČITE DA SE RIJEŠILO

Draže mi je bilo ovo drugo. I tako sam u jednom trenu odlučila da se riješilo. To je ona odluka koju doneseš na način da znaš da je ono što si odlučio već gotova stvar – i vidiš to u bliskoj budućnosti.

I znaš da je sada jedini tvoj posao odraditi te neke stvari koje treba odraditi da bi stigao tamo. No, čim odlučiš, postane lakše. Bez obzira na veličinu problema ili težinu situacije.

Zato što si ti svu svoju energiju usmjerio u tu jednu točku u budućnosti. Laserskim fokusom na rješenje. I više se ne pitaš kako doći do rješenja, već shvaćaš da je ono tu.

Kada usmjeriš pažnju i energiju na rješenje, pa makar ga vidio samo kao točku u budućnosti, ono što se dogodi jest da sve tvoje radnje, odluke, izbori, misli postaju usklađene s tim rješenjem.

I, iako ne znaš sve detalje kako će se riješiti, sam fokus ti daje potrebno znanje u ovom trenutku da napraviš sljedeći korak ka rješenju, a zatim i sljedeći… i tako dalje. I to je sasvim dovoljno.

Jer, kao što je rekao Lao Tzu, putovanje od tisuću milja počinje prvim korakom.