Kako postići mir u neizvjesnim situacijama?

Kako postići mir u neizvjesnim situacijama?

Mnogi me pitaju kako postići mir u ovim trenucima, kada smo pogođeni više nego ikad neizvjesnošću. Kada je strah rasprostranjeniji nego ikad. Kada loše vijesti stižu sa svih strana i iz cijelog svijeta… Da li je uopće moguće postići mir u ovakvim uvjetima? Naravno da jest! A više o tome kako postići mir u neizvjesnim situacijama poput ove pročitajte u nastavku.  

 

KADA NIŠTA NIJE POD KONTROLOM

 

 Izvjesne situacije i svakodnevna rutina nam daju iluziju sigurnosti. Ovo je razlog zbog kojeg mnogi ostaju u svojoj zoni komfora, iako često nisu zadovoljni načinom na koji žive, poslom, možda i partnerom itd…

Bilo kakva promjena donosi i neizvjesnost, a naš um ne voli neizvjesnost. Um voli poznato, jer je njegova ključna uloga da nam osigura preživljavanje.

Baš zato u ovakvim izvanrednim situacijama um “luduje”: misli naviru i čini se da ih ne možemo zaustaviti niti se obraniti od njih.

Želimo uspostaviti kontrolu. Želimo ponovno “dobru”, staru rutinu. Jer vjerujemo da će nas to zaštititi. Od nelagode, boli, patnje, opasnosti…

No, kada smo u neizvjesnoj situaciji, željeti da se ona vrati na staro je opiranje onome što se sada događa, i upravo nam to opiranje donosi najviše boli.  

 

OPIRANJE ONOME ŠTO SE DOGAĐA POGORŠAVA SITUACIJU

 

Opiranjem onome što se događa često mislimo da ćemo to neželjeno zaustaviti, spriječiti… Da baš tim opiranjem, brigom, strahom, nemirom, strepnjom pokazujemo kako smo odgovorni, savjesni i kako činimo nešto u vezi situacije. No, to nikada nije tako.

Opiranjem nečemu što se već dešava, kao što je trenutna situacija, samo sebi otežavamo još više. Ponekad i do te mjere da nam otpor donese puno više problema i boli nego što je sama situacija.

Važno je osvijestiti da u svakom našem otporu postoji dobra namjera – a to je da nešto promijenimo. I to je u redu. No, ono što nam šteti je sam način na koji želimo nešto promijeniti.

Kada idete na put i dogodi vam se da pogriješite skretanje i odete u krivom smjeru, da li vam otpor tome gdje se trenutno nalazite pomaže? Da li vam uznemiravanje pomaže?

A kada umjesto otpora jednostavno prihvatite da se dogodilo to što se dogodilo, da ste tu gdje jeste, i odlučite poduzeti što možete, tada ćete pronaći način kako da se vratite na pravi put i nastavite u željenom smjeru.  

 

PRIHVAĆANJEM DO RJEŠENJA

 

Ono što je važno osvijestiti jest da opiranjem onome što jest ne postižete ništa dobro. Baš ništa. Čak i u ovakvim situacijama možemo postići mir, kada tu situaciju prihvatimo.

A kada bolje razmislite, i nemamo puno izbora. Baš kao kad se nađete na pogrešnoj cesti. Koliko god se protivili onome što jest – ono i dalje jest.

Znači, ovoj neizvjesnoj situaciji se možete opirati, možete se uzrujavati, možete strahovati, a možete je jednostavno prihvatiti i pomiriti se da je trenutno tako kako jest. Da, trenutno!

I tek kada prihvatimo, otvara se prostor za ideje. Za rješenja. Možda ne rješenja za situaciju, no svakako ćete imati više ideja o tome kako iskoristiti ono što imate trenutno.

Kako riješiti neke stvari koje niste prije riješili. Kako se posvetiti nečemu čemu ste uvijek htjeli. I već samim time ćete se osjećati bolje. Iako je situacija neizvjesna, vi činite najbolje što možete. A to je sasvim dovoljno.

Ako u situaciji koja nije pod vašom kontrolom činite najbolje što možete s onim što jest u vašim rukama, to će vam dati mir.  

 

SVAKA TRENUTNA SITUACIJA JE SAMO – TRENUTNA

 

Sjetite se da je svaka trenutna situacija samo to – trenutna. I da će i ovo proći. Jer hoće! Proći će.

Izbor koji vi imate je kako ćete se nositi sa situacijom, jer nju samu u ovom trenutku ne možete mijenjati. Pa kako se nositi?

Ono što je važno jest da prihvaćanje krene od vas samih. Ako se u ovim trenucima osjeććate loše, prihvatite to! Prihvatite strha, prihvatite zabrinutost.

A zatim idite korak dalje pa prihvatite i ono što vam se čini da je izazvalo vaš loš osjećaj. A to je situacija. Primijetit ćete da osjećate olakšanje samim time što ste prihvatili sve. I unutar vas, i izvan.

Primijetit ćete da se već time osjećate bolje. A to znači da vi uvijek imate moć kada je u pitanju vaše unutarnje stanje. Uvijek nešto možete učiniti. Nikakva vanjska situacija nema tu moć.

Štoviše, baš u ovakvim teškim situacijama, koje ne možemo mijenjati, prisiljeni smo se pozabaviti sobom. A to je nevjerojatno korisno!

Jer ako iz ove situacije izađete sa znanjem da bez obzira na okolnosti, vi možete i znate kako upravljati sobom, onda će vam ovo iskustvo biti velika i korisna škola.  

 

PRONAĐITE MIR ISPOD NEMIRA

 

Kako postići mir u neizvjesnim situacijama, kada se sve oko nas “ruši” i mijenja?

Najlakši put do mira je tišina. Ako se povučete u tišinu, možda i odradite neku tehniku disanja, meditaciju ili slično, doći ćete do mirnijeg stanja. No, ne morate nužno biti u tišini da bi tišinu primijetili.

Tišina postoji ispod bilo kakvog zvuka ili buke. Probajte je osluhnuti sada! I baš tako kako možete “čuti” tišinu ispod slojeva raznih zvukova i buke, jednako možete osjetiti mir ispod valova i slojeva nemira. ne, mir nije suprotnost nemiru.

Mir nema suprotnost. Kao što ni tišina nema suprotnost. Ona je prisutna i kad je najveća buka oko nas.

U najvećem zamahu oluje pronađite mir! Izazivam vas da ga pronađete, jer je tada osjećaj mira najjači! Kada ste usred velikog kontrasta, nemira, kada oko vas grmi, sijeva, tlo se trese (kao nedavno u Zagrebu), tada pronađite mir u samom središtu oluje i osjetit ćete vašu istinsku moć.

Tek tada ćete znati da je jedino tako mir i moguće postići.  

 


Želite li pomoć u pronalasku rješenja situacija i problema koje već duže ne uspijevate riješiti? Želite otkriti i promijeniti vaša ograničavajuća uvjerenja? Javite se na coaching.