Kako usmjeriti um? 3 pravila koja će vam pomoći

Kako usmjeriti um? 3 pravila koja će vam pomoći

Kako usmjeriti um? I zašto bi uopće trebali usmjeravati um?

Um koji nije usmjeren vodit će vas svugdje pomalo, i nigdje posebno. I sigurno bez usmjerenog uma nećete niti jasno znati kamo idete ni što želite, a prema tome nećete niti poduzeti što treba da biste tamo stigli.

Precizno usmjeren um je smiren um.

Ne trebate sjediti u meditaciji da biste postigli smiren um. On može biti smiren i dok djelujete.

Najučinkovitije djelovanje proizlazi iz smirenog uma. Kada su tijelo i glava jedno. Kada ste vi i akcija koju poduzimate u trenutku jedno.

To je precizno usmjeren um. Koji je istovremeno smiren. Jer nemoguće je biti potpuno usmjeren na korak koji trenutno poduzimate uz buku u glavi.

U jedinstvu uma i tijela postiže se vrhunski rezultat.

Naučite usmjeriti um.

Od brojnih tehnika, savjeta i koraka ka željenom poboljšanju, jedna vještina će učiniti najveću razliku. Vještina usmjeravanja uma.

Nastojanja da smirite um su beskorisna; većini to ne uspijeva. A nije ni potrebno.

Jednom kad ste naučili usmjeriti um, on postaje smiren. Fokusiran na zadatak pred njim.

Usmjeren um filtrira samo ono što mu pomaže izvršiti zadatak koji je pred njim.

Tu leži njegova najveća snaga. To je vaša skrivena moć.

Svako ometanje je ometanje unutar uma, koji nije precizno usmjeren. Tada je vaša pažnja raspršena, a energija se gubi bez nekog značajnijeg učinka.

Želite naučiti jednu stvar koja će učiniti najveću razliku u postizanju željenog rezultata?

Naučite usmjeriti um.

KAKO USMJERITI UM? ŠTO KONKRETNO MOŽETE PODUZETI?

Evo 3 koraka koja su ključna da biste sredili “nered” u glavi i usmjerili um na ono što vam je važno.

1   RIJEŠITE SE MANJIH CILJEVA.

Često upravo zbog manjih ciljeva kojima ste posvećeni, odlažete one veće. Baš zbog tih manjih ciljeva, nikako da krenete prema velikoj, željenoj viziji.

Lakše je postizati manje ciljeve. I sve dok su oni na popisu s onim većim, vjerojatno ćete se posvetiti njima, što vas drži u zoni ugode.

Učinite si uslugu. Napravite popis ciljeva prema kojima idete. Svih. Baš svih. A onda prekrižite sve manje ciljeve!

2   ODABERITE 1-2 VEĆA CILJA.

Nakon što ste se riješili manjih ciljeva s popisa, pogledajte što vam je ostalo. Koliko većih ciljeva imate?

U ovom koraku je važno da bez obzira na broj većih ciljeva odaberete 1-2 veća cilja na koje ćete se fokusirati u skoroj budućnosti. Sve više od toga je previše.

To ne znači da ćete od ostalih odustati; to znači da ćete ostale za sada odložiti.

naučite usmjeriti um dijana juric

3   PRIORITIZIRAJTE AKCIJE VEZANE UZ TE CILJEVE.

I treći korak, uz cilj ili ciljeve koje ste odabrali napravite popis aktivnosti koje su potrebne da biste stigli do cilja.

Budite specifični. Treba vam biti kristalno jasno što ćete točno učiniti i kada. Uz svaku aktivnost napišite vremenski interval kada ćete joj se posvetiti.

Rezervirajte to vrijeme unaprijed. Koristite kalendare, podsjetnike na mobitelu ili što god funkcionira za vas da biste bili sigurni da su vaše aktivnosti zabilježene i da ćete ih odraditi u zadanom vremenu.

Neka ove aktivnosti budu prioritet. Nemojte biti od onih koji žrtvuju ono što je bitno zbog onog što je hitno (a zapravo puno manje bitno). Nemojte skliznuti u odrađivanje manjih ciljeva ili aktivnosti koje nisu vezane uz ove ciljeve.

Tjedno revidirajte napredak, a svakodnevno prije početka dana, prođite kroz aktivnosti koje trebate poduzeti taj dan.

Ovo će vam puno pomoći da ostanete fokusirani na ono bitno – vašu viziji i vaše najbitnije, velike ciljeve!

Uz malo discipline i strpljenja, vidjet ćete uskoro kako vam se trud isplatio 🙂

I na kraju, jedan dodatak na ovu temu, odnosno 4.korak:

4   OSLOBODITE SE PREOKUPIRANOSTI.

Popularno je biti prezauzet, preokupiran… Zatrpan zadacima i aktivnostima, rasporedom koji se prelijeva preko kalendara, uz riječi koje najčešće izlaze iz vaših usta “Ne stignem.”

Ovo neće pomoći da budete učinkovitiji. Preokupiranost vas drži u zabludi da činite puno, a zapravo nerijetko trošite vrijeme na pogrešne aktivnosti ili manje ciljeve koji vam neće pomoći da postignete ono što želite.

Prevelika okupiranost je neprijatelj uspjeha.

Manje je ponekad zaista više. Kada?

Kada odstranite nepotrebno. Suvišno. Nebitno.

Kada umjesto prevelike okupiranosti i skakanja s jedne akcije na drugu zastanete i prisjetite se kamo idete. Kada se usmjerite na 1-2 vaša najveća i najbitnija cilja. Kada usmjerite vašu pažnju SAMO i isključivo u tom pravcu.

Nemojte biti od onih koji trče na sve strane, a na kraju dana su iscrpljeni, tim više jer shvaćaju da se nisu puno pomakli s mjesta. Znate one dane kada vam se čini da niste ni predahnuli, ali ne znate kamo je otišao sav taj trud i rad?

Lijek za ovo je usmjeren um. Ponovite prethodna 3 koraka ako treba. Napravite čistku kad god vidite da vaš um nije dovoljno usmjeren.

A zatim krenite u akciju. Akcija koju usmjerite prema željenoj destinaciji će vas odvesti daleko. I svaki dan ste sve bliže tamo.