Koronavirus: kako se nositi sa situacijom?

Koronavirus: kako se nositi sa situacijom?

Svijet se u zadnjih nekoliko tjedana, a pogotovo zadnjih dana, ne da je promijenio, nego, čini se, okrenuo naglavačke. Kaos. Puno je upitnika u glavi, puno straha, puno raznoraznih vijesti i informacija, često oprečnih na novonastalu situaciju. Koronavirus članci iskaču na sve strane. A cijela situacija iz dana u dan sve više eskalira.

 

ŠTO JE TOČNO O KORONAVIRUSU?

Dugo sam se suzdržavala da napišem bilo što o ovoj temi, baš zato što je raznoraznih sadržaja već puno previše. No kako nažalost većina tih sadržaja idu iz jedne krajnosti u drugu, a premalo stvarno korisnih i kvalitetnih tekstova, a i zato što su me neki od vas pitali i tražili da napišem nešto, odlučila sam se pozabaviti ovom temom.

Ne naravno s epidemiološkog aspekta, niti analize akcija i poteza vlada u suzbijanju mjera (mada sam o tome našla jako dobru analizu za sve vas koji ste skloniji temeljitoj analizi, nego “čini mi se” i “rekla-kazala” materijalima, link je ovdje Coronavirus: Why you must act now). Nego sa strane onoga čime se bavim, a to je prije svega naš stav i strah koji je obuzeo mnoge ljude.

Počela sam pomnije pratiti ovu temu još kad je zaustavljen venecijanski karneval. Znači prije 3 tjedna. U isto vrijeme mi je jedna prijateljica rekla da je otkazala put u Italiju. Kod njih je situacija ubrzano eskalirala, i samo za vikend se broj zaraženih popeo na preko 250. A druga mi je javila kako ima hitan sastanak u vezi testiranja na koronavirus u Zagrebu.

Tada mi je postalo jasno da se nešto ozbiljno događa.

 

KADA SITUACIJA IZMAKNE KONTROLI

Dan za danom bilo je sve jasnije kako situacija izmiče kontroli. Čak su i poznati znanstvenici i stručnjaci iz ovog područja mijenjali retoriku u svojim obraćanjima javnosti, jer jednostavno ni oni sami – ne znaju.

Suočeni su s nečim novim i ne znaju kako će se taj novi virus ponašati ni širiti. Pa je očito da su bilo kakva predviđanja nezahvalna. No, s druge strane dolazi do druge vrste eskalacije: strah i panika na jednoj, te ignoriranje i podcjenjivanje situacije s druge strane.

Čisto ogledalo onih sadržaja koji nam se nameću, a koji se uglavnom kreću kako sam rekla, između dvije krajnosti. I tu leži onaj glavni i temeljni faktor uspješnog nošenja s bilo kojim izazovom: kritičko razmišljanje. O tome sam već u nekoliko navrata pisala, link na tekst na tu temu je ovdje.  

 

koronavirus

 

Paradoks današnjice je da imamo pristup informacijama više nego ikad, da je tih informacija i sadržaja sve više, a mi smo ostali hendikepirani. Nismo naučili kako koristiti te infomacije.

Nismo naučili probrati ono zaista vrijedno od bezvrijednog. Istinito od lažnog. Nismo naučili razlikovati činjenice od tuđih mišljenja. Od pretpostavki. Od prognoza. Itd.

I to nas, unatoč tome što imamo pristup informacijama kakav nikad prije nije postojao, ostavlja paraliziranima. Jer nismo naučili razmišljati.

Pasivno upijanje tuđih mišljenja nije razmišljanje.Neselektivno upijanje informacija nije razmišljanje. Ako ne probirete hranu, već jedete što vam “dođe pod ruku”, riskirate svoje zdravlje, zar ne?

E pa, ovdje riskirate nešto veće. A to je podloga za donošenje bilo kakvih izbora. Ništa nije moćnije od toga.

Zašto je ovo važno? Jer se vaša reakcija temelji na onim sadržajima koje ste “progutali”. Hoćete li biti u strahu? Ili ignoriranju? Imate li izbora?

 

IMATE LI IZBORA?

Koronavirus čini se eskalira na sve strane, i ostavlja čitav svijet nemoćnim. Da, ovaj super napredni, tehnološki nikad razvijeniji svijet. Priroda ga je danas, čini se, jednim udarcem, nokautirala. Toliko smo napredni.

I što sad? Imamo li izbora?

U tekstu o kritičkom razmišljanju sam napisala ovo:

Slobode izbora nema sve dok ne postoji svijest o slobodi izbora. I to je sama srž ovoga što želim danas reći.

Kako brzo zaboravimo na slobodu izbora koju imamo? Kako brzo nas preplavi histerija mase, ili ignorancija (ovisi na kojoj se strani krajnosti nalazite)?

Tako lako zaboravljamo ono najvrednije što imamo. Slobodu razmišljanja.

Pa da vas podsjetim: I u ovim, kao i bilo kojim drugim okolnostima, vi imate moć biranja kako ćete gledati na situaciju! 

Nitko vam nikada ne može oduzeti vašu moć reagiranja, ili bolje rečeno, odgovora na sve ovo što se dešava. Nikad nitko nije mogao, niti će moći. Situacija se mnogima čini ekstremna, na neki način i jest, no to ne umanjuje temeljne istine koje vrijede uvijek, pa i sada, a to su da uvijek imate izbora kako ćete o ovoj situaciji razmišljati.

I ako se pojave određene emocije, što je potpuno normalno, tu također imate svu slobodu izbora kako se s njima nositi.

 

STRAH JE NAJOPASNIJI VIRUS

Nema opasnijeg virusa od straha. Intenzivan strah prelazi u paniku, a ona nas paralizira. A iz takvog stanja nećemo donijeti ni jednu pametnu odluku. Djelovanje iz panike i straha nikad nije ni racionalno ni dobro za nas.

S druge strane, djelovanje iz ignoriranja straha i opasnosti, također nam itekako može štetiti. Kako se onda nositi sa situacijom? Jedino rješenje je naučiti upravljati strahom. Sam strah u sebi nosi važnu informaciju, važnu poruku za nas, koja nam može koristiti, kada znamo kako upravljati njime.

 

KAKO SE NOSITI SA STRAHOM?

Što je to što vam strah poručuje? Koja je njegova pozitivna namjera?

Oprez, zar ne? Da, naravno da nije pametno izlagati sebe ni druge opasnostima.

Koronavirus je tu. I nije bezazlen. Kao ni sve posljedice koje donosi. No, nije pametno ni ostajati predugo u strahu. Ljudi ostaju u strahu jer nisu naučili kako upravljati njime. To je kao da ga progutate, a ne probavite. Pa ostane negdje u vama.

Nekad se aktivira, no često je pasivan. I onda u ovakvim situacijama dolazi do eskalacije. Strah se lijepi na strah. Kojeg sve više “gutate”, a ne “probavljate”.  I to je ono što nam najviše šteti. Na sreću, nikad nije kasno naučiti upravljati strahom.

Možda će vas ova prilika baš na to navesti. Možda će vas ovaj koronavirus navesti da budnije promatrate što se događa u vama i oko vas. A ako vas ova situacija navede da se upravo sada više okrenete sebi, i više obraćate pažnju na ono što se dešava u vama, nego izvan vas, onda iz ove situacije možete jako puno naučiti.

 

ŠTO NAS JE NAUČIO KORONAVIRUS?

Ovaj naslov vidim na sve strane ovih dana. Što nas je naučio koronavirus? Tko zna? Možda ništa? Možda nešto? Kako koga?

Mene je ova, kao i većina drugih izazovnijih situacija, naučila puno toga. No i dalje me uči, jer traje i po svemu sudeći potrajat će. I virus i sve posljedice koje je donio. Prerano je za bilo kakve zaključke.

Ali je pravo vrijeme da se aktivirate i aktivno odgovarate na situaciju. Da se svakodnevno pitate što možete iz ovoga naučiti. Vi. Ne ja. Da razvijate vaš stav. Da osvijestite vašu odgovornost i moć odgovora na situaciju. Da prestanete biti pasivni konzumenti sadržaja na koje nailazite i da preuzmete kontrolu u svoje ruke.Nad onim nad čim ste uvijek jedino i mogli imati kontrolu.

Da uzmete učenje iz situacije koje će vam pomoći da se uzdignete iznad nje. Ne da je uvećavate. Ne da je gurate pod tepih. Ne da okrećete glavu na drugu stranu. Već da je prigrlite. I da se odlučite s njom nositi. Jer možete. Jer hoćete.

I to je najveća dobrobit ove situacije:

Teške situacije koje ne možemo mijenjati nas prisiljavaju da mijenjamo sebe.

Izgleda da je ovo vrijeme mijenjanja sebe.

 


Želite li promijeniti vaš pogled na okolnosti i situacije koje vas smetaju? Želite li naučiti kako prihvatiti i slušati sebe? Želite otkriti i promijeniti vaša ograničavajuća uvjerenja? Javite se na coaching.