Mogu li se uvijek osjećati dobro?

Mogu li se uvijek osjećati dobro?

Neki dan mi je netko postavio ovo pitanje (“Mogu li se uvijek osjećati dobro?”), a odmah nakon njega uslijedilo je i pitanje: “Osjećaš li se ti uvijek dobro?” Odgovorit ću na drugo pitanje, a onda vi zaključite koji je odgovor na prvo pitanje pa mi javite. 

Ne, ja se ne osjećam uvijek dobro. No, osjećam se većinom dobro. Ono što mi je rad na sebi donio nije izbjegavanje nikakvih emocija, nego spoznaja što one znače i kako se njima služiti, jer su tu da nam pomažu i koriste, ako znamo kako. A to se da naučiti.

I kada to naučite, onda je puuuuuno lakše. Ne kažem da vam od tada u životu teče samo med i mlijeko, nego da ste vi drugačiji u odnosu na okolnosti. Manje vas poljuljaju neke nepovoljne okolnosti. I kad vas nešto izbaci iz ravnoteže, brže se i lakše vratite. I većinu vremena ste dobro, jer shvaćate da je više bilo do vaše navike razmišljanja, nego do okolnosti. Shvaćate da uvijek, baš uvijek možete naći nešto u vašem životu što vam se sviđa i što cijenite i volite. Kao što uvijek možete naći i nešto što vam se ne sviđa i što ne želite.

Ovo prvo vam donosi dobar osjećaj, ovo drugo ne. Što ćete birati? A biranje je navika. Kao što često biramo iste namirnice u dućanu, biramo ići istim putem doma, biramo sjediti na istom mjestu u kući itd., jer smo se navikli, tako biramo i čemu pridajemo pažnju. A te se navike mogu promijeniti, odnosno zamijeniti onima koje su bolje za vas.

KAKO SE NAUČITI OSJEĆATI DOBRO BEZ OBZIRA NA OKOLNOSTI?

Danas sam u šali nekome rekla prije coachinga:”Mogla bih komotno napisati tekst o tome kako se osjećati loše, i bio bi jako sličan tekstu “Kako se osjećati dobro”, jer je zapravo sve isto, sve je stvar fokusa, osim samog predmeta fokusa.

Onaj tko se osjeća dobro, uglavnom usmjerava pažnju na ono što voli i cijeni, ono što ima, ono što mu se sviđa i najbitnije, ono što je pod njegovom kontrolom. Onaj tko se ne osjeća dobro, usmjerava pažnju na ono što mu se ne sviđa, što mu nedostaje, ono što ne može promijeniti (prošlost npr.) i što nije pod njegovom kontrolom. 

A tu je vještinu moguće savladati, odnosno promijeniti uobičajeni smjer pažnje ili fokus.

ŠTO KAD SE DOGODI NEŠTO ŠTO NE ŽELIMO?

Naravno da se ponekad dogodi nešto što nikako ne želite, i što vam izazove negativnu emociju. No, kada se to i desi, ako vas to raspoloženje drži duže vremena, radi li se tada zaista o tom događaju ili osobi koja vam je nešto napravila ili je ipak do vas?

Ono što često sami sebi radimo jest da ponovno i ponovno u glavi vrtimo isti film, istu onu neugodnu scenu kao da stavimo na “repeat”, umjesto da je jednostavno ostavimo u prošlosti. A time zapravo sami sebi uzrokujemo loše raspoloženje, iako nam se čini da je do te osobe. Jer ona nam je nešto rekla. Ili napravila. A ako pogledate oko sebe, te osobe ni blizu. Ni traga joj nema. Sve što vidite i čujete zbiva se u vašoj glavi…

Često sami sebe tjednima, mjesecima pa i godinama dovodimo do lošeg raspoloženja zbog nečega što se desilo – jednom. U par trenutaka.

A tu imamo veliku moć. Hoćemo li stalno vrtiti isti scenarij u glavi? Ili ćemo si dozvoliti da osjetimo to što osjećamo kada se dogodi neka negativna situacija, no nakon toga usmjeravanjem vlastite pažnje i uz malo samodiscipline i zdravih navika, vratiti se u ravnotežu? To je zaista do nas, jer nam baš nitko ništa ne radi. Većinu vremena 

Ne morate se i ne trebate uvijek osjećati dobro, no možete često, možda i puno češće nego što mislite! Probajte! Jer dobro je osjećati se dobro.


Želite li promjeniti vaš pogled na okolnosti i situacije koje vas smetaju? Želite otkriti i promijeniti vaša ograničavajuća uvjerenja? Javite se na coaching ili neki od programa.