Od nule do vrtoglavog uspjeha: Kako od ničega stvoriti ono što želite?

Od nule do vrtoglavog uspjeha: Kako od ničega stvoriti ono što želite?

Želite pokrenuti vlastiti posao, a nemate iskustva? Znanja? Kapitala? Želite kupiti ili sagraditi vašu nekretninu ili dom iz snova, ali ne znate odakle početi ni kako do toga doći? Želite udeseterostručiti zaradu, a ne znate kako? Kako krenuti od nule i postići ono što želite?

Bez obzira koji vaš cilj bio (ili ga se uoće ne usuđujete postaviti), kada se nalazite u situaciji gdje krećete od nule, odnosno kada nemate  u trenutnim okolnostima uvjete koji će vam pomoći da ostvarite ono što želite, teško ćete se odlučiti krenuti prema cilju.

MOŽEMO LI ZAISTA KRENUTI OD NULE I OSTVARITI ONO ŠTO ŽELIMO?

Ako se sebe pronašli u definiciji onih koji kreću od ničega, zastanite na tren i odgovorite na ova pitanja?

– Po čemu znate da ćete krenuti od nule?

– Da li je to zaista tako? Postoji li nešto što bi vam ipak moglo pomoći?

Krenuti od nule rijetko znači krenuti bez ikakvih resursa, znanja, iskustva, kontakata… U praksi to češće znači nemati sve spremno za postizanje onoga što želite.

Ako nemate iskustva u pokretanju posla, prisjetite se da svi koji su pokrenuli posao, pa i oni najuspješniji, nekad su bili na vašem mjestu. Nekad je i njima bio prvi put.

Ako nemate znanja, pitajte se koje vam točno znanje treba za početak? I ovdje moram naglasiti za početak, a ne cijeli put, jer je nemoguće znati što će vam sve trebati na putu. Otvorenost prema novim saznanjima, pa i spoznaji koja vam znanja trebaju, nešto je što će vam pomoći da učite putem.

Dakle, možemo li krenuti od nule? Bez obzira na vašu trenutnu situaciju, prilično je sigurno da ne krećete od ničega. Imate određena znanja, životno iskustvo te kontakte koje ste tijekom života stekli. Imate u sebi dovoljno kreativnosti i potencijala da kreirate i spojite nova saznanja sa dosadašnjim kako biste postigli željeni cilj. 

Zapamtite, nikad ne krećete od ničega. Pronađite u sebi i u trenutnim okolnostima ono što vam može pomoći da učiniti korak-dva naprijed prema cilju. I to će za sada biti dovoljno.

 

A ŠTO AKO “ZALUTAM”?

Odlučili ste krenuti “od nule”. Možda vam je već jasan prvi korak. No, što ako se izgubite na putu? Nemate iskustva, nepoznato je, ne znate koga biste pitali… Što ako zalutate na putu prema cilju?

Moguće je da će vas neki pokušaji odvesti u krivom smjeru. Moguće je da će vas neke prepreke zaustaviti i da ćete se pogubiti tražeći rješenja.

Što tada učiniti? Da se to ne bi dogodilo, važno je stalno i kontinuirano evaluirati korake koje poduzimate.

Da li vam akcije koje ste poduzeli daju željeni učinak? Koje su učinkovite, a koje nisu? Što možete iz toga zaključiti?

Ako vaše korake kontinuirano evaluirate u odnosu prema zacrtanom cilju, nećete se izgubiti. Imajte na umu da u svakom trenutku trebate biti svjesni kako stojite u odnosu prema cilju. Ovakav svjesni pristup će vam osigurati da bilo kakvo “lutanje” pravovremeno preusmjerite na željeni pravac.

“TEŠKO JE POVJEROVATI DA ĆU TO OSTVARITI.”

Ako krećete od zahtjevnih okolnosti, u kojima nema puno toga što vam može pomoći da postignete cilj, može vam se učiniti da ćete zaista krenuti od nule i prema tome teško vjerovati da ćete postići cilj koji ste htjeli.

Prije svega se prisjetite zašto vam je to važno. Zbog čega baš to želite?

Kada znate zašto vam je vaš cilj važan, te koliko će vam se život poboljašti njegovim ostvarenjem, to će vam dati vjetar u leđa da krenete pripremati teren za prve korake, iako vam trenutne okolnosti ne idu u prilog.

Raspitat ćete se, skupiti znanja, informacije, kontaktirati ljude, poduzeti akcije, ono što je potrebno da biste ipak željeni cilj ostvarili.

Ne morate vjerovati da ćete ostvariti to što želite. Dovoljno je da prestanete misliti o tome da nećete uspjeti i da jednostavno krenete poduzimati ono što možete.

Malo pomalo i vidjet ćete kako će se okolnosti ubrzo promijeniti. A vi ćete se iz dana u dan sve više izgrađivati u željenom smjeru. I tako postati osoba koja ne može promašiti cilj koji je zacrtala.

Zapamtite, okolnosti vam mogu biti manje ili više naklonjene. No, ono što vi poduzimate i kako gledate na okolnosti i na sebe presudit će  u tome hoćete li uspješno ostvariti zacrtani cilj ili ne. Ključ je ipak u vašim rukama.

Da, možete krenuti “od nule” i postići ono što želite. Presudno je ono što ćete u međuvremenu poduzeti, a ne odakle krećete.