Odluči tko si

Odluči tko si

Odluči tko si! Jer od odluke sve polazi. Kako? Zašto? Jeste li primijetili da je slogan ove stranice: “Sve što vam treba je odluka.”?

Većinom se slažem s konceptom zakona privlačenja, jer mi je logično da ono kako se osjećamo uvelike određuje i našu budućnost, od izbora koje donosimo do ponašanja.

Ipak, ono što mi se desilo, i što se vjerujem mnogima desi na putu promjene, jest da vam se čini u jednom trenu da ste sve shvatili, ali “ne radi”.

Kako sad to? Shvatite teoretski, no ono čega još uvijek niste do kraja svjesni je kako se zaista osjećate. Niste. Svaki put kada vam se dogodi neželjeno, i vi se hvatate za glavu i pitate “Kako? Zašto?” znači da niste bili svjesni svojih emocija.

TRUDIŠ SE, ALI NE IDE?

Ono, trudiš se, radiš što kažu svi ti sretni, nasmiješeni ljudi, koji, čini ti se, žive malo (ili puno) bolje od tebe, i njima je super, a ti koma. Pa kako?

Možda mi nisu rekli sve? Možda mene Svemir ipak ne voli? Možda sam odabrala ovakav život prije nego što sam došla tu? Jer sam htjela da se ekstra namučim i napatim… Zašto? Zašto meni, pitate se.

A onda ti klikne, sjetiš se nekako, da ti biraš. Ja biram. Ja uvijek biram. Biram kako ću gledati na ove okolnosti. Biram kako ću se osjećati u ovim okolnostima. I tako odlučiš. Odluči tko si!

OKOLNOSTI NISU VAŽNE, VAŽNO JE KAKO SE OSJEĆATE

Gledala sam ljude koji su uspješni. Barem po mojim mjerilima. Zanimljivo. Svi imaju nešto zajedničko. Svi su prošli neke teške životne trenutke, nedaće i traume…

Nije ih baš život mazio, naprotiv, prije bi se reklo da nisu baš bili miljenici Svemira. I kako su se onda “izvukli”? Tako što su odlučili. Da, odlučili. Sjećam se kako sam ja krenula.

Isto tako. Odlučila sam. Odlučila sam poduzeti što god treba da promijenim svoj život. Jednostavno, odlučila.

Nije nakon toga tekao samo med i mlijeko… Nije. Bilo je svijetlih trenutaka, ali i padova. Da, promjena nije nikad laka. Izlaziš iz svoje zone komfora.

No, ono što sam shvatila je da ako ostaneš predugo u komfornoj zoni, ona prestaje biti komforna, i počinje te gušiti, a ti polako tonuti…

To je trenutak odluke. Onaj trenutak kada te “pogodi” sve i svašta, a radio si na sebi i činilo ti se da kužiš, da ti ide… E tada, baš tada, kada se čini da se sve urotilo protiv tebe, to je trenutak odluke! Tada odlučuješ. 

Odluči tko si! Da, tko si? Osoba koja posustaje? Osoba koja ne vjeruje? Osoba koja će ići prema onome što želi sve dok nije teško? Osoba koja je odustala od svojih snova?

Ili osoba koja se upravo sada diže, upravo sada odlučuje da ide dalje, upravo sada odlučuje da je baš baš ništa neće zaustaviti? Osoba koja je uspješna bez obzira na prepreke? Jer prepreke su imali svi. 

Ne razlikujemo se po količini ili težini prepreka. Razlikujemo se po odluci koju donesemo kada se suočimo s njima. Tada odlučujemo tko smo. Tada odlučujemo o našoj sudbini. 

Da, sve je u našim rukama. Da, možemo se osjećati dobro unatoč “lošim” okolnostima. Da, moguće je. Vi odlučujete kako ćete gledati na prepreku. VI odlučujete kako ćete gledati na “životni krah”. I jedino, jedino i samo to određuje vašu budućnost.

Jeste li odlučili tko ste? Ne tko želite postati, nego tko ste sada. Jeste! Uvijek odlučujete. Svjesno ili nesvjesno. I ignoriranje ovog pitanja je odluka. I razmišljanje: “Takva sam i ne mogu se mijenjati.” je odluka. I stati ispred prepreke i odustati je odluka. I nastaviti dalje bez obzira na sve je odluka. Možda bolje da pitam:”Jeste li svjesni odluke koju ste donijeli? Sviđa li vam se tko ste?”