Ovaj korak dovodi do radikalne promjene

Ovaj korak dovodi do radikalne promjene

U potrazi ste za rješenjem? Odgovorom? Onim puzzle-om koji nedostaje kako biste se iz trenutne pozicije pravilno zaokrenuli i usmjerili tamo gdje želite biti? Postoji jedan korak koji dovodi do radikalne promjene.

U POTRAZI ZA RJEŠENJEM

Sigurno ste već pročitali gomilu materijala iz područja osobnog razvoja. Tražili odgovore. Primjenjivali neke savjete i prakse na koje ste naišli. Neki su vam pomogli trenutno, neki i na duže staze, neki uopće nisu…

No, imate osjećaj kao da u vama postoji nešto što vam ne da mira, nešto što još uvijek traga za nekim odgovorom. Nečim što nedostaje.

Čini vam se da niste došli do srži problema. A prema tome ni do samog odgovora. Promjena kao da izostaje.

Znate s čim niste zadovoljni. Znate gdje ste “zaglavili”. I bez obzira na pročitane knjige, odslušane materijale, nešto nedostaje. Što? Što je to što tražite?

Koji je to korak koji dovodi do radikalne promjene?

PROMJENA – GDJE JE POČETAK?

Kao što znate, misli koje nam se motaju po glavi imaju veliki, ogroman utjecaj na nas. Dobar dio vašeg osobnog rasta se odnosio na preusmjeravanje tih misli. Promjena se i desi kada počenmo zaokretati naše razmišljanje, zar ne? No, i to vas je dovelo samo donekle.

Preusmjeravanje misli može biti korisno, ako ste se toj aktivnosti posvetili cjelovito. Što to znači?

To znači da je cijelo vaše tijelo bilo u skladu s tim, nije došlo do još većeg konflikta unutar vas. No, i tada doseg ovakvog pristupa je ograničen. Zašto? Kako dalje?

Trik je u tome da se prestanemo poistovjećivati s mislima koje mislimo. Tu počinje promjena.

Ako promatramo tijek misli koje mislimo kao rijeku, tko je onaj tko misli, a tko je onaj tko promatra?

Znate li odgovor? Znate li gdje se do sada nalazio onaj koji promatra?

PROBUDITE UNUTARNJEG PROMATRAČA

Možda vam se čini da je vaš unutarnji promatrač sve do sada “spavao”, no sigurno ćete se sjetiti nekih blic-trenutaka, kada ste, pored toga što ste mislili misli, također promatrali tu misao. Ili ste nešto izgovorili. Pa u sebi promatrali izgovoreno.

Svi mi u sebi imamo unutarnjeg promatrača. Što ga više aktiviramo, to se manje poistovjećujemo sa postojećim razmišljanjem, a to znači i sa uobičajenim obrascima koje već dugo vučemo sa sobom.

Zašto je to nužan i radikalan korak do promjene? Upravo zato što više ne usmjeravate svu energiju u tijek misli, već je dio energije zadržan da promatra, preisputuje, osvještava. E, to je ta promjena od koje počinje sve ostalo.

Drugim riječima, više niste samo uključeni u aktivnost razmišljanja, već ste svjesni da mislite i svjesni ste što je to što mislite.

BITI SVJESTAN – ZAŠTO JE TO VAŽNO?

O važnosti koju svjesnost ima u procesu promjene i zašto je ona neizoastavan dio coachinga, pisala sam u tekstu Svjesnost je preduvjet promjene, pa svakako pročitajte i taj tekst da bolje ovo shvatite.

No, danas se fokusiram na jedan bitan element svjesnosti, a to je prestanak poistovjećivanja s vlastitim mislima. Odnosno, za početak uočavanje vlastitog idetificiranja s mislima. Tu leži važnost svjesnosti.

Tek kad ste svjesni tijeka misli, a zatim i vaših ponašanja, riječi koje izgovarate, odluka koje donosite, tek tada ih možete mijenjati! Tek tada shvaćate što zapravo radite.

VEĆINA ONOGA ŠTO MISLITE NIJE VAŠE

Jeste li znali da preko 90% onoga što mislite i izgovarate uopće nisu vaša razmišljanja, vaši stavovi? Da biste toga bili svjesni, za početak bi trebali znati što zapravo mislite.

Probajte sa journalingom, ili zapisivanjem tijeka misli. Odvojite 5-10 minuta u danu kada ćete samo zapisivati tijek misli. Bez cenzure 😉

Nakon nekog vremena prelistajte malo taj dnevnik. Iznenadit ćete se.

Većina onoga što mislimo nisu naše misli, uvjetno rečeno. Jer je upitno da li postoji misao koja je zaista naša, no ovdje unutar 10%-tak posto mislim na ona razmišljanja do kojih smo došli svjesno i namjerno, odvajajući činjenice od tuđih mišljenja, pretpostavki i pogrešnih zaključaka.

Kada dođete do golih činjenica, i kada njih svjesno obradite, i na temelju toga svjesno i voljno odaberete pravac – smjer razmišljanja, možemo reći da ste tada unutar onih 10%. Promjena kojoj težite uvijek i leži unutar tih 10%.

(Još jedan dobar način postizanja više svjesnosti je svakako meditacija. Više o meditaciji, kako i zašto meditirati te koju vrstu meditacije odabrati pročitajte u ovom tekstu: Meditacija)

RASKRINKAJTE VAŠE RAZMIŠLJANJE

Iznad navedeno predstavlja temelj promjene. “Know thyself” ili upoznaj sebe, poznata Sokratova izreka, zapravo je druga riječ za samosvijest, ključ promjene.

Želite promjenu? Počnite preispitivati vaše razmišljanje.

Raskrinkajte lažne pretpostavke koje su se nastanile u glavi kada niste obraćali pažnju.

Raskrinkajte pogrešna, ograničavajuća uvjerenja. (više o promjeni uvjerenja možete pročitati ovdje).

Ne dajte mislima da se tek tako nastane u vašoj “kući”. Stavite ih pod reflektore. Neka izađu iz zone komfora. To dovodi do radikalne promjene.

Tada više niste pasivna žrtva vlastitih misli. Tada vi promatrate, a zatim i birate kojim ćete mislima dati više vaše pažnje, energije, a time će se posljedično mijenjati i ono što govorite i ono što činite.