Put ka sreći

Put ka sreći

Nazvala sam ovaj tekst po meni jako dragoj pjesmi “Put ka sreći” (G.Bare i Plaćenici).

Sreća je riječ koja vezuje i ujedinjuje sve želje, težnje, ciljeve, nastojanja… Sve što činimo, činimo da budemo sretni.

Poznato, jelda?

SREĆA DOLAZI IZNUTRA, A TRAŽIMO JE IZVANA…?

Također je općepoznato da sreća dolazi iznutra, jel tako? No, unatoč tome što ovo mnogi znaju, uporno tu istu sreću traže vani.

Kako to? Kažeš dolazi iznutra, a onda ipak očekuješ da dođe iz suprotnog smjera?

Za pronalazak sreće unutar nas samih ne postoji prečica. Treba nešto osobnog rasta, preispitivanja, osvještavanja… Ako ste u žurbi za srećom, onda ovo možda nije najbolja opcija za vas. Jer, jednostavno, nije najbrža.

A postoji li brža?

Kao što rekoh, na putu prema unutra nema prečice. Sami smo vlastita prečica, jer sami unutar sebe postavljamo prepreke, zbog kojih taj put traje duže…

Zato mnogi ipak nakon što su bacili pogled prema unutra, sve to lijepo ostave sa strane, a rečenica tipa “Sreća dolazi iznutra.” ostaje samo jedan od predivnih citata koje će rado dijeliti i lajkati po društvenim mrežama.

Ali ne i živjeti. Jer je komplicirano. Jer traje. Jer dosadi čekati… Pa onda počnu ipak gledati prema van. Hoće li ta sreća?

SREĆA ILI ZADOVOLJSTVO?

I tako u željnom i nestrpljivom iščekivanju sreće, naiđe zadovoljstvo. I lako se zabune. Jer, žurilo se. No, to je ono što u najboljem (ili najgorem) slučaju možemo postići kada smo na put ka sreći krenuli u krivom smjeru.

Zadovoljstvo privremeno donese nešto lijepog osjećaja. No, traje kratko i uvijek prođe. I onda shvatite da ste na istom mjestu. Iščekujući sreću.

Kamo sad? Iako je iskustvo već pokazalo da ono što tražite možete jedino pronaći unutar sebe, ipak mnogi daju drugu šansu onome izvan njih. I treću, petu… Tisućitu…

Dokle tako? Gdje je točka preokreta?

TOČKA PREOKRETA

Preokret se ne dešava znanjem, već spoznajom – da je sreća zaista samo unutar nas. A ta spoznaja istovremeno pomiče vašu cjelokupnu percepciju svijeta oko vas.

Kada dođe do pomaka unutar vas samih, osjetit ćete kao da se cijeli svijet oko vas “pomaknuo”: Ništa više nije isto.

To je zato jer ste vi doživjeli pomak u sebi. A promjena percepcije se odražava u vašem pogledu na vanjski svijet. Počinjete gledati svijet novim očima. To je točka preokreta.

Dobra vijest je što kod ovakvog pomaka stvari se više ne vraćaju na staro. Vi zaista vidite svijet drugačije, i ne možete tek tako izbrisati to novo iskustvo.

KAKO DOŽIVJETI PREOKRET?

“No, kako do toga doći? Kako doživjeti pomak iznutra?” sigurno se pitate.

Možda se čini kako moramo prevaliti kilometre, pa i svjetlosne godine, no jedino što nas je ikad sprečavalo i sputavalo su naše vlastite unutranje prepreke.

“Okej, a kako se njih osloboditi?”

Iako se čini da trebamo nešto učiniti kako bi se oslobodili unutarnjih prepreka i blokada, to baš i nije tako. Nije riječ o djelovanju, već o spoznaji. Trebamo ih spoznati.

Trebamo prepoznati prepreke unutar nas samih, a zatim osvijestiti našu vezanost za njih. Ponekad su to prepreke u obliku straha i ograničavajućih vjerovanja.

“Nisam dovoljno dobar.” jedno je od najčešćih uvjerenja i nerijeko se nalazi u pozadini mnogih drugih uvjerenja kao njihov korijen.

Pitajte se za što ste se vezali? Koju ideju, koncept, vjerovanje? Kako vas ono sputava?

KOJE TEHNIKE MOGU POMOĆI?

Pitanja iznad su jednostavna, no rijetkima uspijeva na njih pronaći odgovore samostalno.

Zašto? Jer ne možete izaći iz vlastite glave!

Prakse kao što su meditacija, samoporomatranje, pa i journaling ili vođenje dnevnika, odnosno zapisivanje misli ponekad pomogne u osvještavanju.

Najbolji način je rad s nekim. Coaching vam u tome može puno pomoći, ako ste stvarno spremni suočiti se sa sobom i želite promjenu na bolje.

Ako želite poraditi na osvještavanju i promjeni uvjerenja, svakako pročitajte tekst: Uvjerenja – kako ih osvijestiti i promijeniti?

O meditaciji kao tehnici u osobnom razvoju sam već pisala, a više možete pronaći na ovom linku: Sve o meditaciji.

JOURNALING ILI VOĐENJE DNEVNIKA

Ako vas zanima journaling, i govorite engleski, čalnak u kojem je pojašnjena ova tehnika, te razni načini na koje se može koristiti možete pronaći na linku: Discover 8 journaling techniques for better mental health.

U ovom kontekstu, najprimjerenija bi bila tzv. tehnika Stream-of-Consciousness Journaling, gdje bez prosuđivanja jednostavno zapisujete vaše misli kako vam dođu.

Ono što je najbitnije je da ne odustanete! Postoji rješenje, i ponekad će vas i samo otpuštanje težnje za rješenjem i odgovorima dovesti korak bliže.

Baš kao što Bare u pjesmi iz naslova kaže:

Samo živi, samo budi
Svi odgovori doći će sami
Samo stoj na svjetlu
I doći će kraj tami.