Put najmanjeg otpora ili stara navika?

Put najmanjeg otpora ili stara navika?

Kada želimo promjenu, opće smjernice kao što je “Biraj put najmanjeg otpora” ili “Biraj put najveće radosti” mogu poslužiti jer ih možemo primijeniti u bilo kojoj situaciji, jednostavne su i brzo nam vraćaju jasnoću.

No, ponekad ih koristimo ne da bismo se mijenjali na bolje, nego kao ispriku da ostanemo na mjestu, u našoj zoni komfora.

Kako to? I kako prepoznati razliku?

Što je zapravo put najmanjeg otpora? Ili put boljeg osjećaja? Kod ovog “najmanji otpor” mnogima se u glavi pojavi upitnik: “Pa zar zaista trebam birati ono što mi je lakše?” Često su nas učili da treba birati teži put, truditi se, puno raditi itd. I što je onda istina?

Kada sam počela primjenjivati smjernicu najmanjeg otpora, stvari su zaista postale lakše. Sve je postalo lakše. I shvatila sam da nije poanta puno truda i puno rada, nego je najbitnije kako se osjećamo.

I ovdje je ključ koji mnogima promiče: Najvažnije je kako se osjećamo dok radimo to što radimo.

BIRATI PUT NAJMANJEG OTPORA NE ZNAČI BIRATI STARE NAVIKE

No, birati put najmanjeg otpora ne znači birati stare navike. Jer čini ti se lakše. Po starom. Nego napraviti iskorak iz zone komfora i napraviti nešto drugačije. Promijeniti nešto. Sve dok biramo stare navike, ništa se zapravo ne mijenja. A što radimo sebi? Ovu smo smjernicu, koja može biti itekako korisna, iskoristili kao ispriku da se ne mijenjamo.

Birati put najmanjeg otpora ne znači ostati doma na kauču, kada ste trebali vježbati, ali vam je eto lakše ostati na kauču, osim ako ćete se nakon sat-dva odmora na kauču osjećati puno bolje, nego da ste npr. išli vježbati.

Da, ponekad je odmor ono što nam treba. I ako slušamo sebe , poslušat ćemo svoje tijelo i nećemo trčati kada nam treba odmor. No, često, jako često se radi samo o starim navikama.

Čini ti se lakše ostati sjediti doma, no kako ćeš se osjećati za sat vremena? A kako bi se osjećao nakon sat vremena vježbanja? Ili šetnje na zraku?

Ovdje je ta razlika. U osjećaju POSLIJE.

I to se može primijeniti na bilo koju situaciju. Da li vam je lakše ostati na starom poslu s kojim ste nezadovoljni ili će vam biti lakše ako ipak nešto poduzmete? Razgovarate s nekim? Javite se na natječaj za posao koji vas puno više veseli? Upišete neku edukaciju koja će vam pomoći da napredujete? Od čega ćete se bolje osjećati?

Akcija koja nam nakon što smo je poduzeli donosi bolji osjećaj, više radosti, sreće, uzbuđenja jest naš put najmanjeg otpora. 

Kada biramo stare navike, nema ni govora o ovim emocijama. Samo se ste ušuškali u svoju staru fotelju, pokrili svojom starom dekicom i, iako se na prvu čini ugodno, ugodno je samo jer je poznato. Rast se dešava izvan zone komfora. Promjena se dešava izvan zone komfora.