Što kad vam oduzmu slobodu izbora?

Što kad vam oduzmu slobodu izbora?

Sloboda izbora. Namjeravala sam napisati tekst o drugoj temi, u vezi koje sam postavila pitanje na instagramu, no ovaj tekst se odlučio napisati sam od sebe.

Što kada vam oduzmu slobodu izbora? Aktualno pitanje, no odnosi se na bilo koju temu, kao što ćete vidjeti u nastavku.

 

SLOBODA (IZBORA) JE TEMELJ NAŠEG ŽIVOTA

Kao što sam pisala u jednom od prethodnih tekstova  (Spoznaje koje su mi promijenile život), temelj našeg života je sloboda (izbora). Bilo kakav pokušaj nametanja uvjeta ili ograničavanja slobode u nama izaziva ogroman otpor.

No, može li nam zaista netko oduzeti slobodu izbora?

“Sve se čovjeku može oduzeti, osim jednog: njegove krajnje slobode – da odabere stav u određenim okolnostima; da izabere vlastiti put.”

Ovo nisam rekla ja, nego čovjek koji je proveo godine u koncentracijskom logoru. Fenomenalni V. Frankl.

Da li nam je zaista netko oduzeo slobodu izbora? Ili smo biranjem pogrešnog stava sami sebe zarobili u okove vlastitog ograničenog razmišljanja?

 

KAKO KORISTIŠ SLOBODU KOJU IMAŠ?

Bez obzira na trenutnu situaciju, svi mi svakodnevno donosimo puno izbora i odluka. Drugim riječima, svakodnevno prakticiramo slobodu izbora koju imamo.

Pitanje za vas je: Kako koristite slobodu izbora koju imate?

Pogledajte samo današnji dan. Koje ste oduke donijeli od jutros do sada? Što ste radili? Kako te odluke utječu na vas?

Na coachingu gotovo neizostavna tema je briga o tijelu i prehrana. Čak i kada to nije glavna tema klijenta zbog koje je došao. Zašto?

sloboda izbora

 

Zato što je za promjenu potrebna energija. Lakše vam je biti na autopilotu nego se mijenjati. Promjena treba energiju. A za to je važna i kvalitetnija prehrana, te tjelesna aktivnost, koje će vam osigurati više energije. Sve će to pomoći da dođete do promjene i rezultata u onome u čemu želite.

O brojnim drugim prednostima ne trebam ni pričati, jer su vam svima poznate. No opet, iako poznate, često ostanu zanemarene, zar ne? Često znamo što je bolje za nas, a ipak biramo ono drugo.

Kako to da unatoč tome što znamo što je za nas bolje, a što lošije, ponekad biramo ono lošije?

Ovo je pitanje za milijun dolara 🙂

 

ZAŠTO NE BIRAMO UVIJEK ONO ŠTO JE BOLJE ZA NAS?

Zašto čak i onda kada znamo što je bolje za nas, biramo ono što nije? Ovo je kompleksno pitanje, i razlog zašto se bavim ovim poslom. Oduvijek me fasciniralo koliko smo zanimljivi 🙂

Iako nema jednog odgovora koji vrijedi za sve, najčešće se radi o navikama.

Navike su te koje upravljaju nama jednom kad smo ih usvojili. Tada nam je lakše učiniti ono što smo navikli, nego nešto drugo. Kao što sam ranije spomenula, teže je napraviti zaokret nego nastaviti istim smjerom i za to je potrebna dodatna energija.

Pored toga, ponašanja koja dovode do instant zadovoljstva puno se brže usvajaju od onih s odgođenom nagradom. Za ovo drugo je potrebna određena disciplina i snaga volje. Ako ste nekad bili na dijeti ili pokušavali uvesti naviku vježbanja znate o čemu pričam.

Zato se nemojte kriviti zbog tih navika. Radije usmjerite energiju na njihovu promjenu. I ako vi ne znate kako, postoje ljudi koji vam mogu pomoći, i ubrzati promjenu. Sloboda izbora je jedno, no da biste u praksi usvojili zaista ona ponašanja koja želite, to je nešto drugo i nije baš tako jednostavno.

Navike su bitan, ali ne i jedini razlog donošenja loših izbora. Ako imate taj problem, ali nije riječ o navikama, svakako vam predlažem da se javite nekome s kim ćete poraditi na tome.

 

KAKO POČETI DONOSITI KVALITETNIJE IZBORE?

Da bismo mogli početi donositi kvalitetnije izbore, potrebna je, kao što sam rekla, dodatna energija te određena razina svjesnosti. Svjesnost je preduvjet slobode izbora.

Svjesnost o tome da donosite izbor koji vas ne vodi u željenom pravcu u trenutku kada taj izbor donosite ključna je za promjenu. 

Više o svjesnosti i kako se promijeniti pisala sam u tekstu Svjesnost je preduvjet promjene.

Drugi korak je promjena navika. Jednom kada ste promijenili navike, odnosno usvojili one koje vas podržavaju umjesto onih koje nisu dobre za vas, nije potrebna svjesnost prilikom svakodnevnih izbora. Tada navike rade za vas.

To je ono što mnogi zovu reprogramiranjem ili promjenom nesvjesnog uma. Zapravo se sami učite ponavljanjem određenog ponašanja. Iako se čini jednostvno, u praksi to naravno nije baš tako.

Zato sam osmislila 21-dnevni program, koji je usmjeren na promjene navika kako bih vam pomogla da promijenite navike koje želite mijenjati. Program se zove “Pokreni se” i uskoro će biti dostupan na ovoj stranici. Ako želite sudjelovati, javite se na info@dijanajuric.com i budite među prvima obaviješteni kada program bude dostupan.