Tri pravila za uspješan posao: naučite kako pokrenuti i razviti svoj biznis

Tri pravila za uspješan posao: naučite kako pokrenuti i razviti svoj biznis

Kako pokrenuti uspješan biznis? Čak i ako niste tip “od karijere” i na listi prioriteta su vam druge stvari, vjerojatno ćete se složiti da bi vam se svidjelo da ste uspješni i samostalni u onome čime se bavite.

No, kako pokrenuti i razviti uspješan biznis? Kada pogledate vrtoglavu brzinu promjena koje se dešavaju oko nas, možda će vam se učiniti da je teško (i postaje sve teže) postići i održati uspješan biznis.

No, to nije tako. Teško je samo ako ne znate temeljna pravila. Kao u svakoj igri. Ili sportu. Da bi bio uspješan u tenisu, treba poznavati osnovna pravila, a zatim uz trening i dobrog coacha postaješ sve bolji i uspješniji.

PRAVILA O KOJIMA SE PRIČA ČESTO NISU ONA KOJA ZAISTA VRIJEDE

Ako ste malo istraživali ovu temu, onda ste sigurno naišli na niz pravila i savjeta kako pokrenuti i imati uspješan biznis. Primijetili ste sigurno i da ne postoji konsenzus oko tih savjeta i pravila, već svatko savjetuje nešto drugo. Što je onda uopće točno?

Neki od savjeta koja se često nude su:

1  Slušajte tržište. Slušajte vaše kupce.

Razlog zašto ovo nije dobro pravilo je u tome što se vodite za nečim izvan vas, a to vas lako može odvesti u krivom smjeru. Ima raznih kupaca, jedni žele jedno, drugi drugo, i ukoliko uzmete određenu fokus grupu kako biste testirali vašu ideju/proizvod, velike su šanse da će rezultati biti netočni.

Puno važnije od toga vjeruju li kupci (odnosno dio potencijalnih kupaca na tržištu koje ste uključili u istraživanje) u vašu ideju je vjerujete li vi. Ukoliko ne vjerujete, bolje bi bilo da ne idete dalje s tom idejom.

2   Budite vidljivi. Koristite društvene mreže.

Nema ništa loše u tome da budete vodljivi, no društvene mreže i općenito online prostor je ogroman. Lako biste se mogli izgubiti u njemu ako slijepo slijedite ovo pravilo.

Umjesto da se trudite biti vidljivi, puno je bitnije da budete autentični, svoji. Tako će vaša poruka lakše doprijeti do onih ljudi koji su zainteresirani za ono što nudite.

3   Pripremite poslovni plan

Nema ništa loše u tome da planirate, no detaljan plan, čak i ako je dobro pripremljen nije garancija uspjeha. Može pomoći, i to je sve.

Živimo u vrijeme kada se promjene dešavaju sve brže i puno bitnije od temeljitog plana je fleksibilnost i prilagodljivost promjenama.

5 ŽELIM KAO KRITERIJI USPJEŠNOG BIZNISA

Iako postoje načini i načini kako uspjeti u biznisu, ovdje govorim isključivo o onom uspjehu koji će vam donijeti osjećaj unutarnjeg ispunjenja, koji ćete uklopiti u vaš život na način da će ostala područja života biti u ravnoteži – onoj koja vama odgovara.

Kako znati da to postižete, odnosno da idete u tom smjeru? Evo 5 kriterija, ili 5 želim, koji vam mogu poslužiti kao smjernica:

1) radite ono što vi želite

2) radite kada vi želite

3) radite s kim želite

4) radite koliko želite

5) radite kako vi želite

Ovo su bili moji kriteriji kada sam pokretala posao. U tom trenutku se to činilo predobro da bi bilo istinito, no umjesto da unaprijed povjerujem da je nemoguće, odlučila sam eskperimentirati, odnosno testirati ovu ideju.

Da li je zaista moguće izgraditi uspješan biznis na temelju 5 želim kriterija? Da li je moguće od takvog biznisa dobro živjeti? Nakon 8 godina vođenja posla koji je od provg dana uspješan odgovor je DA! 🙂

KAKO POKRENUTI BIZNIS: PRVI KORAK DO USPJEHA

Sad se možda pitate da li to vrijedi i za vas. Budući da sam imala više klijenata koji su pokrenuli i vode uspješne poslove, rekla bih da jest. No, ono prvo i najvažnije je ono o čemu na ovom blogu najviše i pišem: vaš mindset ili mentalni sklop! Od VAS sve počinje.

Dakle, ako ste spremni pokrenuti ili transformirati biznis da odgovara vašim “5 želim”, prvi korak je da se otvorite za ideju da je to zaista moguće. Da je moguće imati uspješan biznis u skladu s vaših 5 želim.

Ako to niste trenutno u stanju, mogu vam pomoći da preispitate i promijenite vaša uvjerenja. I meni je to bio predkorak. Zapravo, da nisam radila na sebi ne bih se nikad ni usudila pokrenuti posao. Više saznajte ovdje: Program 90 dana do rezultata

JESTE LI SPREMNI ZA POKRETANJE POSLA?

Ako niste iskreno u sebi osjetili spremnost na prihvaćanje mogućnosti da je ovakvo nešto ostvarivo, bolje je da i ne idete dalje u tom pravcu.

Radije prije toga zapišite ono u što vjerujete, a što vas ograničava.

Što mislite da ne možete, iako to želite? 

Što mislite da morate, iako to ne želite?

Mnoga vaša “moranja” ste nametnuli sami sebi i možda je vrijeme da ih preispitate. A što ako otkrijete da uopće nisu istinita? Shvaćate li da je zatvor u kojem se nalazite kreiran od vaših neispitanih misli?

Ako se borite s ovim, preporučujem vam i moj tekst: Prema čijim pravilima živiš.  Pomoći će vam preispitati nametnuta pravila i ograničenja prema kojim živite.

3 TEMELJNA PRAVILA

Ako ste savladali prethodno, i otvoreni ste za ideju da možete imati uspješan biznis koji udovoljava vašim 5 želim, nastavite čitati.

Ukoliko već imate biznis ili ga želite pokrenuti, preispitajte ideju koji imate i odgovorite sebi iskreno da li je u skladu s ova tri pravila:

1   Odaberi ono što voliš raditi. Ili još bolje: Odaberi ono čime si opsjednut.

To je ono što ti je toliko zanimljivo i toliko te veseli, da ćeš svaki slobodan trenutak iskoristiti da se baviš upravo time.

2   Nikad ne idi u posao zbog novca.

Čini se možda kontradiktorno, možda nevjerojatno da slijedeći ovo pravilo možete imati uspješan posao, no ovo je zaista zlatno pravilo. Mogla bih o njemu puno napisati, i svakako ću u nekom od sljedećih tekstova obraditi upravo ovu temu.

3   Konstantno se usavršavaj. Rast tvog biznisa ovisi o tvom osobnom rastu.

O tome sam već pisala i još ću pisati. ZA sada ću samo reći da je imati vlastiti posao izvrstan poticaj za vlastiti razvoj. Sve se vidi.

Sve vaše greške, ograničavajuća uvjerenja, strahovi, ali i energija, neoborivo vjerovanje, vizija… Sve vam se brzo vrati u lice u vidu rezultata koje imate, tako da možete brzo otkriti što je sljedeći korak na kojem biste trebaali poraditi kako biste stigli na sljedeću razinu.