Uvijek postoji (drugi) način

Uvijek postoji (drugi) način

Postoji li način izlaska iz trenutne situacije? Kako ga pronaći?

Obično kada zaglavimo u nekoj situaciji ili životnoj fazi, čini nam se da nema načina. Čini se kao da smo sve pokušali, ali jednostavno ne ide.

Često tada ljudi kažu: “Sve sam pokušao/la!” I stvarno se čini tako. Jer iz našeg kuta gledanja ne vidimo rješenje. Ne vidimo način.

ŠTO UČINITI KADA ZAGLAVIMO U NEKOJ SITUACIJI I NE NALAZIMO NAČIN DA IZ NJE IZAĐEMO?

Što onda učiniti? Ako čak i milimetar pomaknemo naš kut gledanja, otvara se pred nama malo drugačija slika mogućnosti, zar ne? Otvaraju se nova rješenja i načini.

Jedan od najvećih benefita coachinga definitivno je u tome što pomaže doći do novih načina, novih rješenja, drugačijih opcija, o kojima možda nikada niste razmišljali niti biste ih se sami sjetili. I upravo u tome leži rast.

Kada te trenutna situacija ili izazov potakne da se pomakneš, ako se želiš osjećati bolje, ako se želiš izvući iz situacije, tada dolaziš do novih načina i rješenja. Onih koja ti unutar stare perspektive nisu bila dostupna. Tu je sva igra života. Ili ono što neki zovu izlazak iz zone komfora. (O zoni komfora sam pisala u ovom tekstu Zona komfora – kako izaći iz nje?)

Ovaj proces pomaka perspektive je za mnoge težak jer ne dolazi iz uma. Zašto je težak? Zato što um nudi rješenja samo iz poznatog – a to je prošlost. Ideje dolaze iz kreativnog dijela nas. A tako i nova rješenja. Pa dođeš do (drugog) načina.

Ponekad ovakve situacije rješavamo s lakoćom. No, ponekad u njima duže zaglavimo. U čemu je razlika? U uvjerenjima, naravno!

Kada trenutnu perspektivu, a time i trenutnu situaciju podržavaju snažna uvjerenja, puno teže je napraviti pomake. No, kada ih napravimo, i učinak je puno veći. I dobrobit se prelijeva često puno šire od same situacije koja je potaknula promjenu.

PROMJENOM PERSPEKTIVE DO NOVOG NAČINA RJEŠAVANJA PROBLEMA


No, kako učiniti taj pomak?

Za bilo kakvu promjenu i čak milimetarski pomak potrebna je određena doza energije. Kada se osjećamo loše često nemamo puno energije za promjenu.

Zato ima smisla učiniti nešto što će vam prije svega vratiti energiju: otići prošetati, vježbati, ili raditi nešto drugo što nas zabavlja kako bismo podigli razinu energije, a time i osvježili perspektivu. I tada se obično ukaže način. Odnosno, jasniji vam je sljedeći korak, koliko god mali se u tom trenutku činio.

Jer da, (drugi) način uvijek postoji. Pitanje je vjerujete li da ga možete pronaći? Ili možda bolje da pitam: Želite li napraviti taj maleni pomak kako bi način pronašao vas?