Važnost akcije u radu na sebi

Važnost akcije u radu na sebi

Često se susrećem s pitanjem o važnosti poduzimanja akcije u radu na sebi. Ono što mnoge zbunjuje nisu same akcije vezane uz rad na sebi (što god da prakticirate), nego akcije koje dolaze nakon tih metoda i praksi rada na sebi – konkretnije kada se vratite u vaš svakodnevni život.

JE LI DOVOLJNA AKCIJA – RAD NA SEBI?

Mnogi misle da je dovoljan samo rad na sebi – i da tu počinje i završava sva akcija. Čula sam i mnoge koji tako tumače koncept zakona privlačenja – rad na sebi, tvom unutrašnjem stanju, pa će se okolnosti promijeniti. A čula sam i puno kritika na baš ovo prethodno napisano – ima puno onih koji odbacuju koncept zakona privlačenja upravo zbog ignoriranja akcije.

E, sad, što je tu točno? U moru raznoraznih tumačenja lako se izgubiti, i kada jedni govore jedno, a drugi drugo – što je onda točno?

Sažet ću moje mišljenje u samo jednu rečenicu koja će vjerujem svima vama koji tražite odgovor biti od pomoći, barem kao početna pozicija da istražujete dalje (a sjetite se da je vlastito iskustvo uvijek najbolji učitelj).

Ako ne poduzimate akcije i ne mijenjate ponašanja u skladu s onim što ste naučili, onda niste ništa naučili.

AKCIJE KOJE PODUZIMATE ODRAZ SU VAŠE PROMJENE

 

Zaista, pitajte se, koliko ste naučili ako nakon određenog rada na sebi ne mijenjate i vaše akcije i ponašanja? Ako nakon svih tih spoznaja i metoda vi niste ništa poduzeli, čemu su vam one služile? Zar se ne bi promjena trebala odražavati u svemu, pa tako i ponašanju?

Koristite li “rad na sebi” kao ispriku da ostanete na mjestu i ne poduzimate ništa?

Upravo je vaše ponašanje pokazatelj promjene! Iako pomaže bilo kakav rad na sebi od kojeg se osjećate bolje, promjena se infiltrirala u vas u onom trenutku kada nešto poduzimate. 

Čuli ste da je dovoljno promijeniti misli, uvjerenja, emocije? Da, to je svakako najvažnije. No, kada ste promijenili vaše misli, uvjerenja, emocije – i vaše ponašanje bit će drugačije. Poduzet ćete (drugačije) akcije. Jer sve dok se to ne dogodi, niste se promijenili. Ne još.

Često me ljudi pitaju kako da osvijeste svoja uvjerenja. Kako uopće otkriti u što to vjerujete, a što vas blokira na putu prema onome što želite? Postoji jedan vrlo jednostavan način. Ponašanje.

Vaše ponašanje uvijek je odraz vaših uvjerenja. Najlakši način da shvatite u što zapravo vjerujete jest da promotrite vaše ponašanje i akcije koje poduzimate.

I baš zato je promjena ponašanja ključni pokazatelj promjene. Pokazuje vam da ste promijenili uvjerenja. A to je, kao što znate ako ste čitali moje prethodne tekstove, jedina trajna promjena.


Želite li naučiti kako primijeniti znanje i metode rada na sebi da bi došlo i do promjene ponašanja i poduzimanja (drugačijih) akcija? Želite otkriti i promijeniti vaša ograničavajuća uvjerenja? Javite se na coaching ili neki od programa.