Birate li sigurnost umjesto sreće?

Birate li sigurnost umjesto sreće?

Odmah da vam kažem, jedno ne isključuje drugo. Možete biti sretni i sigurni istovremeno. Zapravo kad ste sretni, tada se i osjećate sigurno, zar ne?

No, često vidim ljude koji zaglave u nekoj fazi života. Na nekom poslu. U nekoj vezi. U nekom gradu. U nekoj financijskoj situaciji. I tako dalje. I nikako da se pomaknu. Zašto? Biraju sigurnost umjesto sreće?

Birate li vi sigurnost umjesto sreće? Nije to sigurnost. Ono što zapravo birate je staro umjesto novo, poznato umjesto nepoznato, isto umjesto drugačije.

Problem u tome što birate staro, poznato, isto je kada to staro, poznato, isto nije ono što (više) želite. A vi i dalje birate. Kažete sigurnost, no zapravo ste odabrali nesreću. Kakva je to sigurnost ako nisi sretan?

Kada birate sigurnost umjesto sreće, jedino što sigurno dobivate je – nesreća.

Kada počnete sigurnost tražiti u dobrom osjećaju, naći ćete je svugdje. A to svugdje biti će i novo, i nepoznato, i drugačije. Jer svi zapravo želimo novo.

Čak i najbolji film koji pogledam nekoliko puta s vremenom dosadi. Hoću novi film. Koliko vas veseli čak i samo kada neku novu sitnicu nabavite i njome ukrasite prostor?

SVI ŽELIMO NOVO

Svi želimo novo, a želimo i nepoznato. Jedino vas strah može uvjeriti da ne želite nepoznato. Da želite status quo.

No, ništa na svijetu nije u statusu quo. Nikad.

I nije ni čudo da kada zaglaviš u status quo fazi, čini ti se kao da se čitav svijet pomiče naprijed, da val promjena ide i vuče i tebe, a ti se opireš… I stojiš… Prkosiš vjetru i istovremeno gledaš one koji hrabro kroče naprijed s “vjetrom u leđa”… Vidiš kako su poletni, kako im ide s lakoćom, kako je jednostavno… I pomisliš. ” I ja bih tako da mogu.”

Možeš.

Da, možeš. No, prvo raskrinkaj tu lažnu sigurnost koju biraš i prepoznat ćeš ono što zapravo biraš.

A to je to što imaš. A onda možda poželiš birati drugačije…