Izbor i posljedica

Izbor i posljedica

Nedavno sam na društvenim mrežama bila napisala jednu rečenicu:

“Uvijek imate slobodu izbora. Možete birati što god želite, osim jedne stvari, a to je posljedica tih izbora.”

Uvijek imamo slobodu izbora. U svakom trenutku imamo niz opcija bez obzira gdje se nalazili i kakva bila naša trenutna situacija. Bez obzira jesmo li tih opcija svjesni ili ne.

No, da biste donosili osobne izbore koji će biti više u skladu s vama i onim što uistinu želite, svjesnost je nužan preduvjet. Kada smo nesvjesni, automatizmom biramo i donosimo odluke i izbore na koje smo navikli i koji su u skladu s našim pretežnim, dominantnim uvjerenjima i vibracijom.

Baš zato, kada smo nesvjesni često mislimo da nemamo (puno) izbora. Naša vlastita nesvijest nas drži slijepima za čitavu pregršt opcija i izbora koji se prostiru pred nama.

Rast počinje onda kada nam prvi izbor postane osvještavanje. A da bi nam prvi izbor postao osvještavanje, često nam trebaju upravo ta “nesvjesna” iskustva sa svim njihovim, nerijetko i jako bolnim, posljedicama.

Često ste čuli da oni koji su došli do ekstremne patnje, iznenada su doživjeli transformaciju – osvijestili se. Eckhart Tolle na primjer. Ili Vadim Zeland.

Nije poanta shvaćanja posljedica strahovanje nad vlastitim “pogrešnim” izborima. Ako vas na takav zaključak navodi um, onda je riječ o samo još jednom nesvjesnom programu koji se aktivirao.

Gledajte na njega kao na opciju, jer on to zapravo i jest. Tu opciju ste često birali do sada, često ste birali misliti na taj način, no to ne znači da morate i dalje tako birati.

Ono što sam shvatila kada se i desila moja najveća promjena je da pogreške nema. To nije nikakav kliše, to nije samozavaravanje, tješenje ili laganje sebe, to je činjenica koja se iskristalizirala preda mnom kada sam doživjela skok na okomitoj liniji života, za razliku od prethodne putanje koja je bila usmjerena vodoravno.

Pogreška ne postoji, jer svaki vaš izbor donosi nedvojbeno i nužno posljedicu u kojoj je sadržana sama srž vašeg izbora. Jednostavnije rečeno, ono što ste poslali van vraća vam se. I baš ta zakonitost osigurava da pogreške nema. Da se ne možemo “izvući” sa nesvjesnim izborima bez posljedica, nego ćemo se suočavati sa njima sve dok nas posljedice – a to su životne okolnosti, ne potaknu da osvijestimo što radimo.

Ako sada osvijestite kakve izbore donosite u bilo kojem životnom području, te kakve posljedice zbog toga imate, bit će vam kristalno jasna ova precizna korelacija. I tada, imate novi izbor: Hoćete li donositi iste izbore i očekivati drugačije posljedice ili ćete birati drugačije?

Posljedica je naš učitelj, a ne progonitelj i kazna. Zločin i kazna? Ne. Izbor i posljedica. Iako ima situacija kada vas životno iskustvo nauči, suočavajući vas s posljedicama, što ste zapravo odabrali, u mnogim situacijama se radi o tome da vam je neželjena posljedica nerijetko i dobro poznata, no vi i dalje donosite isti izbor, znajući da vas dovodi do neželjene posljedice.

Zašto? Pitajte se zašto. Neka to bude današnji zadatak. I samo postavljanje pitanja je korak naprijed, odnosno izbor 🙂