Kada ću biti dovoljno dobar?

Kada ću biti dovoljno dobar?

Jeste se kada pitali kada ćete biti dovoljno dobri, uspješni, sretni (a možete i nastaviti niz po želji)? Možda ćete odgovoriti da jeste – pitali ste se ovo i to tko zna koliko puta. Milijun puta dnevno.

Možda ćete reći da niste nikad, no kada ste stali i zamislili se pred pitanjem, shvatili ste da se ova misao provlačila ili se još uvijek provlači vašim životom, baš kao rijeka ponornica: Nije onako na vrhu svijesti, nego se stalno provlači životom, teče paralelno s njim, tiha i nezamjetljiva, a zapravo oblikuje sve oko sebe, skoro nečujno i neprimjetno, ali snažno… Možda je vaš odgovor: “Ne, nisam se nikad pitao/la.”, u što čisto sumnjam.

VEĆINA LJUDI VJERUJE DA NISU DOVOLJNO DOBRI

Što više znam i upoznajem ljude, a pogotovo kroz ovaj posao sve više shvaćam koliko iznutra svi imaju svoje nesigurnosti, svima ponekad dođu neke negativne misli, sumnje, brige itd. Da, i onima za koje možda ne biste nikad rekli. A drugi razlog je i taj što ste odabrali pročitati ovaj tekst.

Kada ćeš biti dovoljno nešto (dobra, sretna, uspješna, lijepa, zadovoljna, mršava, bogata,… ) proizlazi iz jednog od temeljnih ljudskih strahova, a to je da nismo dovoljni sami po sebi. Najčešće dovoljno dobri, što se onda proteže na sve ostalo u životu. 

Dugo sam živjela s tom idejom, i nisam si znala pomoći, unatoč svim prikupljenim informacijama. Kao da je negdje duboko u meni bila usađena naredba, baš kao u operativnom sustavu kompjutera, pa jednostavno ne može ni prepoznati ni pročitati određene programe i procedure, a kamoli ih instalirati, jer njegov operativni sustav jednostavno nije kompatibilan s tim programom.

Učila sam ja i na NLP-u, i drugdje kako ne postoji neuspjeh, ali kada bi se desio događaj koji je za mene predstavljao neuspjeh, val negativnih emocija bi me zapljusnuo, i mene i svu mudrost koju sam pažljivo upijala iz svih tih knjiga, seminara, učenja… Što god ja radila, činilo se da je ona rijeka ponornica jača od bilo čega drugoga: Čim bih se suočila s nekim događajem koji je, i prije nego što sam imala vremena promisliti i dati mu značenje, već sam od sebe dobio značenje neuspjeha, bujica poznatog emotivnog miksa bi podivljala… Nisam dovoljno dobra. Zato nisam uspjela. I čak i onaj najsitniji neuspjehić bi zasjenio sve prethodne uspjehe do tada. Jer je potvrđivao moje vjerovanje.

KAKO PROMIJENITI UVJERENJE DA NISMO DOVOLJNO DOBRI?

Kada sam i kako to uspjela riješiti, možda se pitate? Onda kada mi se desilo nešto što sam smatrala krajnjim neuspjehom. Ono, sve samo to ne. E, pa to. Činilo se kao da nisam imala izbora nego to konačno riješiti. Jer je bilo nepodnošljivo. Jer su valovi emotivnog vrtloga bili toliko jaki da su me izbacili van. Iz kolotečine vlastitih misli. Iz bujice poznatih emocija. Odjednom sam se našla nasukana na obali. I iz te perspektive drugačije vidjela rijeku. I valove… I sve.

Shvatila sam da uvijek jesam dovoljno. Svi jesmo. Uvijek smo dovoljno dobri. UVIJEK. Ono što nas zavarava je to što nikada nećemo biti “dovršeni”. Tj. uvijek će postojati više. No, to što postoji više ne znači da ovo sada nije dovoljno. Naprotiv. Uvijek je dovoljno i uvijek će biti više.

Odjednom je spao sa mene sav onaj silan teret i potreba trčanja prema nečemu. Beskrajnog truda. Da postaneš dovoljno. 

KAD KRAJNJI NEUSPJEH POSTANE NAJVEĆI USPJEH

Kada živiš u stalnom iščekivanju stizanja negdje, na neko divno mjesto gdje će sve biti super i okej, gdje ćeš konačno biti dovoljno i baš sve će biti kako treba biti. Kada se putovanje zvano život može opisati raznim riječima, ali nikako radošću.

Kakav paradoks ti donese život. Priredi ti “ultimativni neuspjeh” da shvatiš da je baš sve kako treba biti. Baš sve. I da si dovoljno. I da je taj “neuspjeh” isto okej i kako treba biti…

Kada ćete biti dovoljno dobri? Sada. I uvijek. Jer jeste.

Kada ćete stići na odredište, nakon kojeg neće biti više? Nikad.

Možda je vrijeme da počnete uživati u putovanju, ako već niste. Jer dovoljno dobri jeste.


Želite li promijeniti vaš pogled na okolnosti i situacije koje vas smetaju? Želite li naučiti kako prihvatiti i slušati sebe? Želite otkriti i promijeniti vaša ograničavajuća uvjerenja? Javite se na coaching ili neki od programa.