Kada strah nadjača intuiciju

Kada strah nadjača intuiciju

Znate onu situaciju kada vam nešto ne štima, imate neki osjećaj da nešto ne valja, iako nemate baš nikakve “činjenice”?

Što tada poduzimate? Ili imate dobar osjećaj u vezi nekoga ili nečega, no ipak se suzdržavate od bilo kakve akcije, jer što ako osjećaj nije točan? Je li u pitanju intuicija ili nešto drugo? 

Intuiciju svi imamo, samo je pitanje koliko je znamo prepoznati i poslušati. Ovo je zapravo jako važno, pa ajmo prvo na prepoznavanje.

KAKO PREPOZNATI INTUICIJU?

Razlikovati intuiciju od uvjerenja i programa koje vrtite u glavi cijeli život i nije tako teško, kako se možda čini.

Za razliku od osjećaja koji vam izazivaju vlastite misli, a koje je lako detektirati, kada se radi o intuiciji, vi jednostavno znate. Nema razmišljanja, analize ni kalkulacije, samo znate.

Kod intuicije uvijek imate onaj osjećaj “cjelovitosti”, dok kad su misli u pitanju, to izgleda kao izdvojen osjećaj. Čim malo promijenite pogled, i on se mijenja. Ako vam intuicija nešto govori, možete mijenjati pogled koliko hoćete, poruka uvijek ostaje ista.

Ona je sveprisutna. Ono što je zanimljivo kod intuicije, jest da taj osjećaj nikad ne nestaje. Možda ga samo malo slabije čujete. Kod misli i programa nije.

Intuicija nikad ne osuđuje. To vam rade vaše misli i uvjerenja. Intuicija vas navodi na za vas lakši i bolji put.

Kada je osjetite, uvijek je taj prvi osjećaj čista intuicija. Sve što uslijedi nakon toga su misli, i vi počnete voditi vlastiti unutarnji monolog koji vas onda navodi u drugom pravcu.

KAKO OJAČATI INTUICIJU?

Jedna od najboljih metoda za jačanje, odnosno jače osluškivanje intuicije je definitivno meditacija. Kada ste u tišini sami sa sobom i kada to prakticirate redovito jedno vrijeme, ubrzo će vam postati prilično jasno što su vaše misli, a što je unutarnje vođenje.

Drugi način je osluškivanje vlastitih emocija. Što češće slušate svoje emocije, pazite kako se osjećate i primjećujete vezu tog unutrašnjeg stanja i svijeta koji vas okružuje, postat ćete sve senzibilniji za svoje vlastite emocije, ali ćete i lakše i brže prepoznavati emocije kod drugih ljudi.

Meni je nevjerojatno koliko sam u ovome napredovala, upravo kroz meditaciju i praćenje vlastitih osjećaja. Toliko lakše i brže mogu osjetiti ljude oko sebe, kako prije od buke vlastitih misli ne bih ni u snu.

PREVEDITE GLAS INTUICIJE U AKCIJU

Sigurno ste se često našli u situacijama kada vam je intuicija nešto šapnula. No, čak i kad ste bili prilično sigurni da je to vaš intuitivan osjećaj, što ste učinili u vezi s tim?

Nije dovoljno samo osjetiti intuiciju, ono ključno je što poduzimamo jednom kad smo je čuli.

Intuicija može biti jako korisna, no često ljudi ignoriraju taj glas u sebi, iako im je savršeno jasno da ne bi trebali. Zašto? Najčešće iz straha.

Poslušati intuiciju ponekad bi značilo završiti neki odnos koji vam “ne štima”. I kada čujete taj glas u sebi, kada osjetite da je to sljedeća sasavim logična stvar koju treba učiniti, često je upravo strah taj koji nadjača intuiciju. Pa um traži opravdanja: Možda mi se samo čini. Možda to ipak nije tako. A duboko u sebi znate da jest. 

Ponekad osjetite dobar osjećaj u vezi neke situacije ili osobe. Osjetite impuls da nešto poduzmete. No, nakon toga se jave misli. Možda mi se samo čini. Možda to ipak nije tako. I ipak ništa ne poduzmete. I ponovno je strah bio taj koji je pregazio intuiciju.

Ono što vam sa sigurnošću mogu reći, nikad mi se nije dogodilo da sam poslušala intuiciju i da ishod nije bio pozitivan. A isto tako, svaki put kada nisam postupila u skladu s onim što mi intuicija govori, stvari su se pogoršale.

Ako vas je strah postupiti prema onome što vam inituicija govori, sjetite se što su posljedice oglušivanja na taj dragocjeni glas u sebi. 

Kada naučite slušati sebe, puno ćete bolje “čuti” i druge ljude. Ima jedna rečenica koja kaže:

“Ono što jesi tako mi glasno zvoni u ušima da ne čujem ono što govoriš.”

Emerson

Da, intuicija nam uvijek ukazuje na ono što nam na prvu nije vidljivo. Zato počni manje slušati riječi i više slušati ljude, počevši od sebe, i znat ćeš sve što trebaš znati.

Zatvori oči da vidiš. 🙂