Lakoća sadašnjeg trenutka

Lakoća sadašnjeg trenutka

Pod dojmom intenzivne radionice ovog vikenda, kada sam se vratila u hotel, prijateljica prokomentira:”Kako je sve to zapravo lako!” Da, baš tako. Volim ovakve radionice, jer me uvijek podsjete na lakoću. Lakoća sadašnjeg trenutka.

MOĆ JE U SADAŠNJEM TRENUTKU

Zašto sadašnjeg trenutka? Jer te sama spoznaja da je sve u redu vrati u sadašnji trenutak. Jer te podsjećanje da je sva tvoja moć uvijek i isključivo u sadašnjem trenutku brzo vrati “on track”. Shvatiš da je jedino bitno ono što radiš sada.

Shvaćaš besmisao pretresanja prošlosti. Tamo je priča odavno završena. Ništa nova, rekao bi Oliver (btw. dok ovo pišem čujem njegove stihove “Novi život se rađa, a ključ života u tvojoj je ruci”).

Da, novi život se rađa sada. A ključ života u tvojoj je ruci. Zove se sadašnji trenutak. I kao što ti prošlost ne donosi ništa nova, jer u njoj novog života nema, ništa drugačije nije ni u budućnosti. Sjetite se onih trenutaka kada ste se brinuli o budućnosti.

Danas je ta budućnost stigla. I? Kako kaže onaj poznati citat: “Danas je ono sutra o kojem ste jučer brinuli.” Eto sva ironija izlaska iz sadašnjeg trenutka u jednoj rečenici!

Danas je ono sutra o kojem ste jučer brinuli. Shvaćate li sada da ste bezveze brinuli? Ili opet ponavljate isti program pa opet brinete o novom sutra? O nekom scenariju u budućnosti koji se možda nikad dogoditi neće? A istovremeno vam promiče lakoća sadašnjeg trenutka?

Danas je ono sutra o kojem ste jučer brinuli. Eto sva ironija izlaska iz sadašnjeg trenutka u jednoj rečenici!

 

NOVI ŽIVOT SE RAĐA… SADA

 

Zašto lakoća sadašnjeg trenutka? Zato što u sadašnjem trenutku jedino to i postoji! Lakoća. Kada skinete sa sebe sav teret vremena sve postaje lakše. Jasnije. Smislenije. Jednostavnije. A sam život dobije novu čar jer ga sada živite punim plućima. Ne udišete više prošlost, ne izdišete više budućnost. Već samo sadašnjost.

 

Dah je fenomenalna stvar koja vas uvijek vrati u sadašnji trenutak. Jer se svaki udah dešava u sadašnjem trenutku. I svaki izdah… Kada uskladimo disanje s glavom, cijeli naš život odjednom prodiše. Novom svježinom. Novim zrakom. Novim životom.

Da, novi život se rađa, a njegov ključ je u tvojim rukama. Jesi li svjestan ključa koji držiš u rukama? Ili ga grčevito stišćeš dok ti pluća puni zrak prošlosti, a svaki izdah šalješ u budućnost?

Ne postoji nedostatak. Ničega. Postoji samo izbor zatvaranja očiju pred životom. Novim životom u sadašnjem trenutku.

Tražiš li čarobnu formulu? Nešto što ti uporno promiče u bespućima interneta, knjiga, spoznaja…? Pogledaj u sebe. U ruci ti je ključ. Sadašnji trenutak. Jednostavno. Lako. Uvijek dostupno. Svakome dostupno. Moćno…


Želite li promijeniti način razmišljanja i doći do rješenja koja u ovom trenutku ne vidite? Želite postaviti ciljeve koje se niste do sada usudili postavljati? Javite se na coaching ili neki od programa.