Može li pozitivno razmišljanje biti štetno?

Može li pozitivno razmišljanje biti štetno?

Zadnjih dana sa svih strana vidim temu pozitivno razmišljanje. Priča se o tome kako koncept pozitivnog razmišljanja može biti čak štetan, kako se ne možete prisiliti da osjećate nešto što ne osjećate, pa o emocijama, pa kako treba prihvatiti, pa o krivim i pravim učenjima itd…

I tako sam shvatila da je nastala nova tema o kojoj danas pišem.

NEMA INSTANT RJEŠENJA

Rad na sebi nije mala stvar. Želite mijenjati nešto, želite poboljšanje, želite riješiti neke velike probleme koje vučete već duže? I što radite? Tražite instant rješenje od nekoga?

Možda ovako na internetu. Ukucaš u google, pa ti izbaci svašta nešta, pa klikaš po tome, čitaš, slušaš, i sad ćeš promijeniti život.

Možda i hoćeš. Ovisi o tome što ćeš raditi kada se makneš od tog računala ili mobitela. Ovisi i kako ćeš koristiti to što pročitaš. Pozitivno razmišljanje treba krenuti iz dubina naše ličnosti i dovesti nas do stvarne promjene našeg unutarnjeg stanja, pokrenuti nas i napuniti energijom.

Ako nema nikakve druge promjene, nije došlo ni do promjene u načinu razmišljanja.

Klijentima često ponavljam da ne postoji jedan univerzalni recept koji vrijedi za sve. Zato i postoji individualan rad. I zato radim individualno! Coaching obožavam baš zato što vam ne nameće tuđa rješenja, nego vam pomaže pronać put do vaših vlastitih. Jer jedino tako ta rješenja mogu biti učinkovita.

ZAŠTO “USPJEŠNE METODE” NE DAJU SVIMA REZULTATE?

Uvijek počinje od vas. Od toga gdje ste sada. Od toga kakva uvjerenja imate. Kakav mentalni sklop. Navike. Dosadašnja iskustva… I zato ne funkcioniraju “uspješna rješenja” ili metode za sve jednako. Jer ne ide tako. Kao što i vidite. Jer, koristeći iste metode ljudi imaju različite rezultate. Zašto? Do čega je?

I onda vidim one koji su koristili određene metode, uspjelo im je nešto promijeniti itd., i onda cijeli svijet uvjeravaju kako je to “pravi način”. Postoji razlika između onih koji su uspjeli nešto kod sebe promijeniti i onih koji su se educirali i naučili kako pomoći drugima i trenirati druge. Ne samo kako poboljšati svoj život. Nego kako drugome pomoći. 

To što je netko poboljšao vlastiti život ne znači da zna kako može pomoći vama. Jer ne zna. Zna samo kako je njemu uspjelo.

Zašto sve ovo pišem pod naslovom pozitivnog razmišljanja? I može li onda pozitivno razmišljanje može biti štetno? U pregrštu materijala o ovoj temi naići ćete vjerojatno na sve i svašta, no jedno stoji:

Vaše misli određuju kako se osjećate. Svidjelo se to vama ili ne. To je tako. Vaše misli i emocije uvelike određuju vaše izbore i akcije. Svidjelo se to vama ili ne. A sve to zajedno itekako utječe na vaš život. Pa sad recite da razmišljati pozitivno može biti štetno.

ZNATE LI KAKO SE ZAISTA OSJEĆATE?

No, naravno, u potrazi za instant rješenjima, lako se zabuniti pa nalijepiš osmijeh na lice, kažeš kako si eto pozitivan, kako je sada sve super, i sad će se tvoj život silno promijeniti. Neće. Naravno.

Jer pitanje je kako se zaista osjećaš. Pitanje je znaš li uopće što zaista misliš. Misliš li stvarno to što misliš da misliš, ili samo misliš da misliš? Znaš li kako se osjećaš?

U čemu je zamka? U tome kada cijelu ovu priču shvatiš tako da kada se upali indikator koji ti u autu pokazuje da je spremnik benzina prazan, ti uzmeš naljepnicu koja pokazuje da je pun, nalijepiš i… I što? Nastaviš voziti? Riješen problem?

Postoji ogromna razlika između poricanja vlastitih emocija, između “mislim da mislim”, i sposobnosti da se zaista počneš osjećati bolje i kada se ne osjećaš dobro. A to se može naučiti. To što ima onih koji to još nisu postigli, ne znaju kako i ne vjeruju da je moguće ne mora krojiti vašu sudbinu.

Postoji ogromna razlika između pretvaranja da si netko tko nisi i pravog rada na sebi, osvještavanja i mijenjanja uvjerenja.

BUDITE ISKRENI PREMA SEBI

Ne možeš lagati sebe i daleko stići. Prazan spremnik je prazan. Auto će stati bez obzira da li ti ignoriraš indikator. No, ako taj indikator shvatiš kao znak, zašto on sad svijetli i što treba napraviti da prestane svijetliti… E, onda možda i dođeš do rješenja.

Vidjela sam nedavno rečenicu Tonyja Robbinsa, koji kaže da je ključno biti u stanju osjećati se dobro čak i onda kada se ne osjećate dobro, ili se čak i ne želite osjećati dobro. Da. Baš tako. No, netko je opet može površno shvatiti. Pa ću naglasiti ovo:

Nije ključno pretvarati se da si dobro, kad si zapravo loše, nego biti u stanju osjećati se dobro. Zaista se osjećati dobro. 

Osjećate li se dobro? Ili se forsirate osjećati dobro? Uvjeravate se da ste dobro, a niste? Da li je vaš spremnik pun, pa zato indikator ne svijetli, ili ste samo nalijepili osmijeh, iako benzina nema…?