Možemo li bezuvjetno voljeti i prihvaćati sve?

Možemo li bezuvjetno voljeti i prihvaćati sve?

Danas sam se na coachingu s nekim dotakla ove teme, koja se vrlo često postavlja, pogotovo u kontekstu razumijevanja bezuvjetne ljubavi. Ovdje naglašavam bezuvjetne, iako zapravo ljubav sama po sebi i jest bezuvjetna. Ako joj dodaš uvjete, onda to nije ljubav.

I da, to često mnoge buni. Jel zaista tako? Ja bih trebala samo voljeti, a druga osoba (najčešće partner) se može ponašati prema meni kako hoće? Naravno da ne.

Možemo li voljeti (bezuvjetno) ako ne pristanemo na odnose ili ponašanja koja nam ne odgovaraju? Naravno da možemo. Zapravo jedino tako možemo.

Vratimo se na početak. Mi smo izvor svega u našem iskustvu. Čuli ste već da ne možete voljeti nikog drugog ako prije svega ne volite sebe?

Ako želiš voljeti druge onda prvo krećeš od sebe. A kad voliš sebe ne pristaješ na odnose koji ti ne odgovaraju.

I kako se u tu priču uklapa bezuvjetna ljubav? Ako volim bezuvjetno, ne bih trebala postavljati uvjete drugoj osobi kako da me tretira, zar ne? Ne.

Voljeti sebe znači prihvaćati sebe i donositi izbore koji nam služe i koji su u skladu s onim što zaista želimo. Voljeti druge znači prihvaćati ih kakvi jesu i dopustiti i njima da donose vlastite izbore koji su u skladu s njihovim željama.

Drugim riječima, na tebi nije da uvjetuješ nekome da se promijeni, na tebi je da prihvaćaš tuđe izbore i donosiš vlastite u skladu s onim što želiš.

Ne odgovara ti neki odnos? Možeš ga raskinuti, zar ne? Ljubav znači prihvaćanje da možda vi i osoba pored vas niste jedno za drugo. Ne poklapaju vam se želje. I vi i druga osoba imate pravo dobiti ono što zaista želite. Na vama je da to i odaberete. Kao i na toj drugoj osobi.

Ljubav ne znači trpljenje, ne znači “biti ću dobra i tolerantna prema tebi tako da zaslužim i dobijem tvoju ljubav“.

Ljubav se ne zaslužuje. Ona vam je uvijek na raspolaganju, jer tje u vama. Zato se i ne treba. I ne traži. I ne očekuje od drugog. Jer je imate u sebi.

I jedino tako ljubav možete i živjeti. A kad je živite, onda donosite izbore koji su u skladu s ljubavlju. Donosite odluke koje su dobre za vas. I dopuštate svakoj drugoj osobi da donese svoje vlastite odluke. Kako god ona želi.

Jer sloboda je temelj našeg života. Imamo potpunu slobodu, prije svega biranja vlastitih misli, a time posljedično i svega ostalog u našem životu. I zato je istina da sve što ima veze s nama potpuno je u našim rukama. I da sve što nije u našim rukama nema nikakve veze s nama.

Tuđi izbori nemaju veze s vama. Nego s njima. Ako se uplićete u tuđe izbore, ako želite utjecati na to što će drugi ljudi birati, odlučiti, kako će se ponašati, onda ulazite u zonu koja nije pod vašom kontrolom.

Poštujte slobodu izbora drugih, kao i svoju vlastitu. Jer bez te slobode nema prave ljubavi. Ne voli se silom. Voli se slobodom izbora.

 


Želite li naučiti kako promijeniti situacije i vaš pogled na situacije s kojima ste nezadovoljni? Želite naučiti kako donositi izbore i odluke koji su u skladu s vama i vašim željama? Javite se na coaching ili neki od programa.