Najveća spoznaja u mom osobnom razvoju

Najveća spoznaja u mom osobnom razvoju

Koja je najveća (ili najvažnija) spoznaja u mom osobnom razvoju? Često me ovo pitate. Takvih spoznaja ima puno, i svaka se u trenutku otkrića čini najveća, jer prouzrokuje onaj aha-trenutak, kada ti odjednom nešto sjedne na mjesto i više ne gledaš na svijet istim očima. No, jedna je ipak ona koja čini razliku koja čini svu razliku, i bez nje ne možete pravilno razumjeti ostalo.

Svi mi uglavnom znamo da promjena počinje u nama. No, ono što često ljude pitam na coachingu je kako točno koristiš ovo znanje kada si opterećen vanjskim uvjetima? Kada nešto ne ide “kako treba”? Kada te nešto ili netko povrijedi ili razočara? Kako tada koristiš to znanje da promjena počinje u nama?

OKOLNOSTI NISU UZROK LOŠEG OSJEĆAJA

Često vidim ljude koji upijaju znanje, skupljaju informacije, čitaju, uče… I sve je to super. No, isto tako često vidim da postoji jedno djelomično razumijevanje (a što je zapravo nerazumijevanje – jer ako ne razumiješ u potpunosti, onda ne razumiješ). I ništa loše ni u tome, no kada pokušaš primijeniti neka načela ili smjernice samo s djelomičnim razumijevanjem, takvi će ti biti i rezultati.

O čemu zapravo pričam? U jednoj rečenici bi se ovo saželo ovako:

Kada pokušavaš kontrolirati ono što nije u tvojoj moći, nikad ne donosiš mudru odluku, nikad nisi u svojoj poziciji moći (jer si zakoračio na teritorij gdje nemaš nikakvu moć) i nikad rezultat neće biti dobar za tebe, jer želiš riješiti posljedicu a ne uzrok.

Okolnosti nikad nisu uzrok lošeg osjećaja, već njegov povod. Uzrok je u tebi, a zove se ograničavajuće uvjerenje koje imaš odnosno biraš.

Zašto ograničavajuće? Zato što vjerovanjem u takve ideje uvjetuješ svijet oko sebe, a zapravo postavljaš granice samo sebi.

Kako, kako?

Kada uvjetujemo da nešto treba biti onako kako nije ili ne smije biti onako kako već jest, mi sami sebe ograničavamo. Jer ne vidimo potencijal te situacije! Ne vidimo da je ova situacija dobra za nas.

Umjesto toga, mi vjerujemo, odnosno biramo vjerovati da ta situacija nije dobra za nas! A to je ograničavajuće. Ne prema situaciji ni svijetu oko nas, već prema nama samima!

Sami sebi zatvaramo vrata za potencijalnu korist koju ta situacija sadrži. Sami sebe ograničavamo time i u našim odlukama i djelovanju. A to je ograničavajuče za nas, naše iskustvo i rast!

MANIPULIRANJE REALNOŠĆU

Ponekad ljudi krenu raditi na sebi kako bi “manipulirali” svijetom oko sebe. Ne mislim u lošem smislu, čak se to često dešava nesvjesno. Misle da će ako nešto kod sebe promijene, život biti baš onakav kakva žele. E, to je manipuliranje realnošću.

Jedino što imamo pod kontrolom smo mi sami. Ne ono što se dešava, nego što mi činimo s onim što se dešava. Tu leži naša moć.

Zato je bilo kakav pokušaj utjecaja na okolnosti zapravo pucanj u prazno.

Tu nemaš moć. Imaš moć gledati na stvar drugačije. Imaš moć birati vjerovati da je i ovo dobro za tebe, iako možda sada ne vidiš kako. Imaš moć osjećati se dobro bez obzira kakve trenutne okolnosti bile.

Da, imaš! Kažeš, a što kad je loše? Pa tko je dao lošu ocjenu tim okolnostima? Ti! I samo ti. I tko je onda taj koji to jedino može promijeniti?

SPOZNAJA BEZ KOJE NIŠTA DRUGO NEMA SMISLA

I tako dolazimo do moje najveće spoznaje:

Sve što se dešava, dešava se jer je dobro i korisno za mene i moj daljnji razvoj.

Koga onda briga što se dešava? I zašto se dešava ovo, a ne ono, kad znaš da je dobro? E, to je najveća spoznaja.

I tada prirodno prestaneš plivati protiv struje i ideš with the flow ili sa tijekom! Surađuješ s okolnostima, pa onda i one mogu surađivati s tobom.

Pridruži se programu  90 dana do rezultata da brže dođeš do stanja unutarnjeg sklada i rezultata koji želiš. Više možeš saznati ovdje: Program 90 dana do rezultata.