Nepravda – kako se s njom nositi?

Nepravda – kako se s njom nositi?

Jeste li kada doživjeli nešto što smatrate nepravednim? Bez obzira na vašu dob, prilično sam sigurna da je odgovor potvrdan.

Poznajete li nekoga tko je doživio nepravdu?

A poznajete li ljude kojima, čini se, nikad se ne dešava nepravda, kao da su rođeni pod nekom sretnom zvijezdom?

Što je zapravo nepravda? I kako se uopće s njom nositi?

Svi smo nekad doživjeli onaj trenutak kada smo, možda i samo potiho ili u sebi, rekli: “Nije fer.” Nije u redu.

Kada niste bili tretirani onako kako mislite da zaslužujete. Kada niste bili tretirani jednako kao i ostali u nekoj situaciji. Kada je vaš omjer uloženog i dobivenog debelo prevagnuo na strani uloženog. Nepravda…


NEPRAVDA I ULOGA ŽRTVE

No, što učiniti kada smatrate da je ono što ste doživjeli nepravda? Odgovor, naravno, ovisi i o situaciji i o razmjerima nepravde, no postoje neke zajedničke smjernice.

Ono što je sigurno, kada imate osjećaj da vam se dogodila napravda, vi upadate u ulogu žrtve. Možda se i osjećate kao žrtva. Možda smatrate da imate sve argumente i dokaze kako uistinu i jeste žrtva. I kako nešto nije bilo fer. No, što onda?

Kada vam se dogodi nešto što smatrate nepravednim, normalno je da ćete se osjećati loše. Emocije poput ljutnje, ogorčenja, bijesa, tuge, bespomoćnosti… potpuno su normalne u tim situacijama i treba ih dopustiti i proživjeti. Tu su možda i neki dragi ljudi, s kojima možete razgovarati, i koji će vam pomoći i biti uz vas.

No, onaj glavni posao je ipak u vašim rukama.

A to je izlazak iz uloge žrtve.

Koliko god velika opravdanja imali, ostati u ulozi žrtve nije dobro za vas. Nakon što negativne emocije prođu, potrebno je nešto samodiscipline i osvještavanja priče u glavi koju iznova vrtite.

I tako ostajete žrtva. A žrtva je nemoćna. Njoj se život događa. Ona tu ne može ništa. Jel tako?

KAKO IZAĆI IZ ULOGE ŽRTVE?

Istina je da postoje stvari koje nisu pod našom kontrolom. Ni mojom. Ni tvojom. Ni ničijom. Sve i da si predsjednik, postoje stvari koje nisu pod tvojom kontrolom, zar ne?

Sve i da si najbogatiji i najutjecajniji čovjek na svijetu, postoje stvari koje nisu pod tvojom kontrolom.

Uvijek je bilo i bit će stvari koje nisu pod našom kontrolom. No, jednako tako uvijek je bilo i bit će stvari koje jesu pod našom kontrolom.

Kada sebe vratimo u zonu naše kontrole, tada radimo najbolje za sebe.

Zato je važan korak nakon takvog iskustva usmjeravanje pažnje na ono što jest u našim rukama. Jer tada ste usmjereni na ono što zaista možete vi učiniti. Na ono što zaista vi možete mijenjati.

Nikad nisam bila pobornik površnih teorija pozitivnog razmišljanja. U slučaju kada doživite neku nepravdu, reći sebi da trebate misliti pozitivno bilo bi također itekako nepravedno.

No, nakon što prođete kroz emocije koje je to iskustvo izazvalo, korisno je pitati se: “Što ja tu mogu učiniti?”

Kada se nađete u teškoj situaciji, pitajte se što je to što vi možete učiniti? Ovo je pravo pozitivno razmišljanje. Ne “farbanje” svijeta u ružičasto, već jedan iskren i zdrav odnos prema sebi.

Okej, dogodilo se to što se dogodilo. Što sad? Što ja tu sada mogu učiniti? – To vas izbacuje iz zone pasivnosti i uloge žrtve, i vi tada odlučujete poduzeti ono što možete poduzeti da biste krenuli dalje.

JESTE LI NEPRAVEDNI PREMA SEBI?

Ponekad, kada se dogode neka neželjena i nepravedna iskustva, ljudi zaglave u tim situacijama. I kako vrijeme prolazi, čini se da nema izlaza iz situacije. A to je samo zato što su predugo ostali u istoj priči.

Nepravde se dešavaju, bez obzira što mi radili, no još veću nepravdu činimo sami sebi kada ostanemo u tom iskustvu, umjesto da krenemo dalje.

Kada svu pažnju usmjerimo na ono što se dogodilo i nije bilo u našoj kontroli, umjesto da počnemo osvještavati opcije koje imamo i koje jesu u našoj kontroli. Dugujemo to sami sebi. Biti prema sebi dobri. Voditi računa o sebi.

A to znači i ići dalje. Ostaviti prošlost. Ostaviti našu presudu iskustvima koja su nam se dogodila. I donijeti novu. A to je da ćete učiniti ono najbolje što možete za vas.

Moj program 90 dana do rezultata vam može pomoći da osvijestite što je to što možete učiniti, koje korake možete poduzeti, koje su opcije pred vama. Jer uvijek jesu.

Mnogih u takvim situacijama niste ni svjesni.

A kada ih osvijestite, i kada krenete donositi drugačije izbore, shvaćate da ste zapravo bili žrtva vlastite priče u glavi. Shvaćate da vam ulogu žrtve ne može dodijeliti nitko, nego samo vi sami. Shvaćate da zaista uvijek imate izbora – pa i daje je uloga žrtve također izbor.

Osvještavajući ono što možete učiniti vraćate moć u svoje ruke, pokrećete se i stvari se mijenjaju. Da, ne možemo kontrolirati svijet. Ali možemo kontrolirati sebe. Baz obzira na taj svijet. To je jedino što nam preostaje. I ako to činimo, dovoljno je. 

Želiš ostvariti cilj koji ti je bitan, i želiš podršku da brže dođeš do rezultata? Moj program 90 dana do rezultata služi upravo tome. Više saznaj ovdje: Program 90 dana do rezultata