Protiv čega se boriš?

Protiv čega se boriš?

Neki dan sam objavila na Facebook stranici jednu misao, koja je očito bila početak ovog teksta u nastajanju:

“Kada se protiv nečega borite, unaprijed ste povjerovali da imate protivnika.”

Protiv čega se borite sada? Često mi ljudi kažu na coachingu kako se bore “s mislima”. Vjerujem da i među vama koji čitate ima onih koji će se s ovim složiti. I ja sam nekad.

SVAKOJ BORBI PRETHODI MISAO DA IMATE PROTIVNIKA

No, kad se borite s mislima, tko je tu zapravo protivnik? S čim se točno borite? Očito postoji još jedna misao ispod svih tih misli koje mislite, a koja kaže da su vaše misli vaš protivnik. Da su jake. Možda i jače od vas.

Pa ste vi u to povjerovali. Pa sad radite na sebi. Pa ste čuli ili pročitali kako od misli sve kreće. Pa krenete i vi.

U boj protiv vaših misli. I što se desi? Ne ide baš, a? Izgleda da su misli ipak jače. Izgleda da ste bili u pravu. Izgleda da se vaše uvjerenje ostvarilo. Nikako da ih se riješite…

A što kad se borite protiv laži, nepravde? Neznanja? Vaših bližnjih? Ili dajnjih? Oskudice? Neodstatka novca? Bolesti?

Svakoj borbi prethodi misao da imate protivnika. I da se treba boriti. I u tu ste misao povjerovali. 

Da li se možete boriti bez borbe, protiv svega što vam se ne sviđa ili što ne smatrate ispravnim? Možete. Ne samo da možete, nego vjerujem da je to jedini siguran način koji vam osigurava pobjedu.

KAD SE DVA PROTIVNIKA SRETNU, ONAJ BEZ NEPRIJATELJA ĆE POBIJEDITI

Kad se dva protivnika sretnu, onaj bez neprijatelja sigurno će pobijediti.

Lao Tzu

Sjećam se kad sam davno gledala neki film s Bruce Lee-jem. U jednoj sceni netko ga pita, impresioniran njegovim uspjehom:”Koji je vaš stil borbe?” A Bruce Lee odgovara:”You can call it fighting without fighting.” Borba bez borbe, kaže Bruce Lee. A mene se tako dojmila ta rečenica da se i danas kristalno jasno sjećam cijele te scene.

Kada ste odlučili zaobići prepreku, umjesto da se borite s njom, pobijedili ste.

Kada ste odlučili, umjesto borbe, kritiziranja, žestokog nastojanja mijenjanja onoga što vam se ne sviđa, jednostavno “okrenuti drugi obraz”, i svoj pogled usmjeriti na drugu stranu, pobijedili ste.

Jedini protivnik kojeg imate je misao koja vam ne služi, a u koju ste povjerovali.

NE POSTOJI BORBA PROTIV, VEĆ SAMO PRISTANAK NA

I sad kad to znate, što vam znači pobjeda nad tim, nekim? Svaka misao je samo opcija, pitanje, izbor.

Pita vas: “Želite li me kao dio vašeg iskustva?” Ne potvrđujete kimanjem glavom, nego poistovjećivanjem s tom mišlju. Ne postoji “borba protiv”, samo “pristanak na” (to nešto, što god bilo predmetom vaše borbe).

To ne znači da u nekim trenucima nećete reagirati. To ne znači ni da se ponekad nećete zauzeti za sebe. Ali zauzeti se iz pozicije sklada i ravnoteže je jedno, dok je zauzeti protivničko mjesto u ringu nešto potpuno drugo.

Jer u ovom drugom slučaju ste odabrali povjerovati da postoji nešto izvan vas što vam prijeti, što vas ugrožava, što je možda i jače od vas… A to nikad nije “jaka” startna pozicija, zar ne?