Spoznaje koje su mi promijenile život

Spoznaje koje su mi promijenile život

U ovom tekstu podijelit ću s vama nekoliko najvažnijih spoznaja koje su najviše na mene utjecale i izazvale najveću promjenu. Ima ih dosta, no izdvojit ću one temeljne, iz kojih su sve ostale nastale i predstavljaju bit ovoga o čemu pišem na blogu.

1.  TEMELJ NAŠEG ŽIVOTA JE SLOBODA, A SVRHA RADOST

Kada sam ovo prvi put čula, činilo mi se kao da me netko podsjeća na istinu koja je oduvijek bila negdje u meni.

Da, sloboda mi je uvijek bila temeljna vrijednost i nit vodilja.

A da je svrha radost, to svi vjerujem duboko u sebi znamo, jer zapravo sve što radimo, sve što želimo postići, imati ili činiti, želimo uvijek zato da bismo se osjećali dobro. Uvijek, bez iznimke.

Radost je naš prirodan osjećaj, jer je to naša svrha, i zato svaki put kada osjećamo radost, zapravo osjećamo se kao da smo se vratili “doma”.

2.  SVA NAŠA MOĆ JE U SADAŠNJEM TRENUTKU

Kada sam shvatila da mi beskrajno razmišljanje i analiziranje prošlosti, što sam sve trebala ili mogla, ili što bi bilo da je bilo, ne pomaže i da me može odvesti u samo jednom smjeru, a to je neugodan osjećaj nemoći, shvatila sam svu besmislenost pretresanja prošlosti.

Svi znamo da u prošlosti ne možemo promijeniti ništa, zašto se onda njome bavimo? Ovo pitanje je za mene bio veliki zaokret.

Isto tako, razmišljanje o budućnosti, što će biti i kako će se što desiti, što bi sve moglo biti, a što ako ne bude ovako nego onako… osim što dovodi do nervoze, ako se predugo zadržimo u tim mislima, ponovno idemo u smjeru nemoći.

Jer zaista nikakvu moć nemamo u sutrašnjem danu. Iako mi se često činilo da imamo. Činilo mi se da se trebam baviti mojim sutra, propuštajući jedino i najvažnije što imam – sadašnji trenutak.

Shvatila sam da je sva moja moć u ovdje i sada, da jedino sada mogu nešto učiniti, izabrati, promijeniti, osjetiti… zapravo jedino sada mogu bilo što. Ne mogu ništa promijeniti sutra, dok to sutra ne postane sada.

Tada sam shvatila i na što trebam usmjeriti svoju pažnju, a to je sadašnji trenutak. Kako provodim svoje sada, takvo će mi biti sutra. Tako, i jedino tako utječemo na našu budućnost. Onime što radimo sada.

3. NIŠTA NIJE SAMO PO SEBI DOBRO NI LOŠE; MISLI SU TE KOJE DAJU ZNAČENJE DOGAĐAJIMA

Ovo sam još davno čula, i vrlo brzo osjetila svu moć ove spoznaje. Kada bih pomislila da mi se dogodilo nešto loše, sjetila bih se ovoga. Kada bih pomislila da nešto nije fer, sjetila bih se ovoga… Itd.

Kada sam shvatila da su moje misli te koje daju značenje događajima i ljudima oko mene, zapravo sam shvatila da vlastitim mislima oblikujem svoj svijet, puno više nego što sam mislila.

Ovo me dovelo do spoznaje da objektivna stvarnost ne postoji – sve je stvar gledišta. A to mi je pomoglo ne samo da na svijet oko sebe počnem gledati drugačije, nego i da bolje razumijem ljude oko sebe, jer svatko ima njegov kut gledanja, ovisno o značenju koje je zalijepio za sva događanja, ljude i sve detalje svijeta oko njega.

4.  ONO ČEMU PRIDAJEMO PAŽNJU, TOME DAJEMO ENERGIJU

Ovo sam na jednoj edukaciji čula još prije 6-7 godina, i zapravo sam tada shvatila zašto u mnogim knjigama iz psihologije stoji da naša podsvijest ne poznaje negaciju. A zapravo je tako logično.

Ono prema čemu usmjerimo našu pažnju, postaje dio našeg iskustva jer to opažamo. Ono što ne opažamo, nije dio našeg iskustva.

5.  NAJVAŽNIJE JE OD SVEGA DA SE OSJEĆAMO DOBRO

Možda i najvažnija spoznaja od svih do sada je upravo ova. Najvažnije je da se dobro osjećamo.

Naše emocije nam zapravo najtočnije pokazuju prema čemu smo usmjerili pažnju, a upravo ono čemu smo dali pažnju, jest ono čega ćemo dobiti više.

Uz prvu spoznaju iz ovog teksta – da je svrha našeg života radost, i da sve što želimo, želimo samo da bismo se osjećali bolje, shvatila sam da je ustvari dobar osjećaj ono što mi treba, a ne povoljne okolnosti.

6.  SKLAD SA SAMIM SOBOM JE JEDINO ŠTO NAM TREBA DA BI SE OSJEĆALI DOBRO, A TO MOŽEMO POSTIĆI BILO KADA, BILO GDJE I U BILO KOJIM OKOLNOSTIMA

Kada sam shvatila da je najvažnije osjećati se dobro, sljedeće pitanje u glavi je bilo: “Da, super, ali kako? Ponekad je lako biti dobro, kada su okolnosti povoljne, ali što kad nisu?” I tako došla do ove fantastične spoznaje.

Nisu okolnosti te zbog kojih se osjećamo loše, nego naš nesklad sa samim sobom. 

Što to znači? Znači da smo pažnju usmjerili prema nečemu što ne želimo, što nam se ne sviđa, što nas smeta, vrijeđa ili čak boli. Iako je sasvim normalno da ćemo ponekad imati i neželjene ili neugodne emocije, i zapravo nema ništa loše u njima, prava je istina da možemo postići sklad ili ravnotežu u sebi bez obzira na okolnosti – i tako se osjećati bolje.

Težnja tom skladu je postala moja nit vodilja koja me ubrzo dovela do sve boljeg i boljeg osjećaja. Tako sam shvatila što je zapravo suština emocionalne inteligencije –  mi zaista sami možemo upravljati time kako ćemo se osjećati i što više to radimo svjesno i s namjerom, to ćemo u tome biti bolji.

7.  MOŽEMO BITI, RADITI I IMATI ONO ŠTO ŽELIMO, AKO U TO VJERUJEMO

Ne postoje granice u onome što možemo postati, raditi ili imati, osim onih koje sami odredimo. A često ih određujemo nesvjesno – uvjereni da ovo možemo, a ono ne možemo.

Preispitivanje tih uvjerenja i promjena onih koja nisu u skladu s onim što želimo nešto je najmoćnije što možete učiniti za sebe.

8.  PUNO VAŽNIJE OD TOGA GDJE STE SADA JE KAMO IDETE, JER JEDINO JE PROMJENA STALNA

Nekad sam se toliko znala zamarati sa onim što jest, što već postoji, sa stvarnošću koja me okruživala. Pa normalno, činilo se sasvim logično promatrati okolnosti jer one su stvarne.

No, to što su neke okolnosti trenutno stvarne, ne znači da su i nepromjenjive, zapravo nikakve okolnosti nisu trajne, jer je jedino promjena ono što traje.

To mi je dalo moć da se prestanem promatrati ono što već jest i gdje sam sada, i da se više usmjerim prema onome gdje idem. Jer, kao što sam spomenula ranije u tekstu, tamo gdje usmjeravamo pažnju zapravo šaljemo energiju.

I tako sam shvatila da samim promatranjem trenutnog stanja samo sebe zadržavam u njemu, bespotrebno.

Kada prestanete promatrati trenutno stanje, a više pažnje usmjerite na ono prema čemu idete, oslobodit ćete toliko energije koja kao da se prije bila “zaglavila” u trenutnom stanju koje se nije mijenjalo (ili se mijenjalo jako sporo).

I shvatite da je jedino što se zapravo bilo zaglavilo je vaša pažnja koju ste velikodušno dali onome što već jest i gdje ste sada, umjesto onome prema čemu želite ići.

Kada dignete glavu i pogledate u daljinu, tamo gdje stižete, stvari se odmah mijenjaju, jer se vaša perspektiva odmah mijenja…

Želiš ostvariti cilj koji ti je bitan, i želiš podršku da brže dođeš do rezultata? Moj program 90 dana do rezultata služi upravo tome. Više saznaj ovdje: Program 90 dana do rezultata