Što je bezuvjetna ljubav i možemo li voljeti bezuvjetno?

Što je bezuvjetna ljubav i možemo li voljeti bezuvjetno?

Bezuvjetna ljubav. Koliko sam puta ovo čula. I nikad mi nije bilo jasno što to znači. Samo voli, voli, voli… i to je to? Bez obzira na sve? Bez obzira na to kakva je osoba koju voliš? Bez obzira kako se ponaša prema tebi? Drugima? Bez obzira što radi? Da li je to moguće? Činilo mi se nekako glupo i naivno.

Mnogi kažu da roditelji vole djecu bezuvjetno, no često sam na vlastite oči vidjela da u mnogim situacijama u ponašanju roditelja prema djeci ne možeš naći ni “lj” od ljubavi. Ponekad roditelji jako loše tretiraju djecu. Ponekad su dobri prema djeci kada se ta djeca ponašaju onako kako roditelji žele da se ponašaju. Pa da li je to onda bezuvjetno?

Tek kada sam shvatila da sam ja potpuno i 100% odgovorna za sve u svom životu, shvatila sam i ovo:

NE SAMO DA BEZUVJETNA LJUBAV POSTOJI, NEGO JE SAMO TO LJUBAV

E, sad, znam da ću ovo morati objasniti, jer da sam nekad i ja pročitala samo ovu rečenicu, ništa mi ne bi bilo jasnije nego prije. Zato je važno prije svega shvatiti značenje bezuvjetne ljubavi.

Kao prvo, ljubav ne dolazi iz uma. To je, vjerujem, svima jasno. Uvjeti dolaze iz uma. Da li to znači da ne biste smjeli imati nikakve uvjete kada nekoga volite? Ne. Naravno. No, trebali biste shvatiti da su ove dvije stvari potpuno odvojene.

Cijela priča oko bezuvjetne ljubavi se svodi na to da se vratite sebi. Da prije svega vi budete onaj koji voli. I da vam za to ne trebaju uvjeti. Da se možete osjećati dobro i voljeti bez obzira na uvjete. Da ste svjesni toga da je ljubav iznad svih uvjeta.

KLJUČ JE UVAŽAVATI ŽELJE DRUGIH, ALI I SVOJE VLASTITE

Naravno, vi možete postaviti uvjete. Kakve odnose želite? Kakve prijatelje želite? Partnere? A zatim se vratiti sebi i biti upravo takav partner i takav prijatelj kakvog želite. Znam da ste ovo već čuli, no kad vam sjedne da ne možete imati prijatelja na kojeg se možete osloniti ako vi sami niste prijatelj na kojeg se može osloniti, ne možete imati iskrene ljude oko sebe, ako vi sami niste iskreni… tada ćete htjeti sebe mijenjati.

Jer, zapravo svaka promjena u vašem životu kreće isključivo od vas. Kada sam shvatila da nema puno pomaka, a sigurno ga nema na duže staze, sve dok gledam “van”, upirem prstom i čekam da se netko ili nešto izvana promijeni, shvatila sam temelj promjene.

Ne traži i ne čekaj da se okolnosti mijenjaju da bi volio. Ti se mijenjaj da bi volio.

VAŽNO JE PREUZETI ODGOVORNOST ZA SEBE

Da li ćete ostati s nekom osobom u vezi ili ne, manje je bitno. Puno bitnije je da preuzmete odgovornost za sebe. Da, samo vi ste odgovorni za sebe. Samo vi ste odgovorni za vlastitu sreću. Samo vi imate u rukama tu moć da odlučite kako ćete reagirati na okolnosti. I zato vas nitko drugi ne može usrećiti. Barem ne trajno. I tu je ključ razumijevanja bezuvjetne ljubavi.

Ako je vaš put manjeg otpora u nekoj situaciji prekinuti neki odnos, koji se od početka razvijao na klimavim temeljima, i koji nije ono što vi zapravao želite, potpuno je ok otići, jer i tim odlaskom zapravo prihvaćate i dajete osobi pravo da bude ono što ona želi biti, ne uvjetujete ništa, no svjesni ste kakav odnos želite, i krećete sebe mijenjati da biste to i imali.

SVAKA PROMJENA POČINJE OD VAS

No, samo otići iz jedne veze u drugu ne mijenja ništa. Pojavit će se novo ime, novo lice, ali isti obrasci ponašanja. Prihvatiti odgovornost znači i prihvatiti da su vaši trenutni odnosi odraz vas. Da jednostavno vi trebate nešto mijenjati kod sebe da biste živjeli željeni odnos. Jer od sebe ne možete otići. Drugim riječima, vi ne namećete drugima kako da se ponašaju niti zahtijevate da ispuštuju vaše uvjete, već jednostavno birate. Prihvaćate ljude kakvi jesu, prihvaćate sebe kakvi jeste. Da, to je bezuvjetna ljubav. A birate s kim želite provoditi vrijeme i kakvu će ulogu tko imati u vašem životu.

Bez obzira tko je u vašem okruženju, vi možete birati ljubav. Bez obzira kakve su vaše okolnosti, vi možete birati voljeti, vi možete naći u sebi onaj tračak, onaj dio vas koji voli no matter what i jednostavno voljeti.

Prihvaćati svijet oko sebe, gledati u onom smjeru koji vam se sviđa, diviti se ljepotama koje vidite, i svaki dan se podsjećati što volite u svijetu oko vas, u ljudima oko vas. Da, vi možete biti ljubav bez obzira na uvjete koji vas okružuju. To je bezuvjetna ljubav.


Želite li poraditi na vašim odnosima s drugima i naučiti kako se (asertivno) postaviti? Želite li promjeniti vaš pogled na okolnosti s kojima niste zadovoljni? Javite se na coaching ili neki od programa.