Tko te povrijedio?

Tko te povrijedio?

Neki kažu da nas nitko ne može povrijediti bez naše dozvole. Ipak, ne čini se u praksi tako. Kada si to i kako dao dozvolu? Sjećaš se? Tko te povrijedio? Nije mi ovo bilo jasno sve do trenutka kada sam shvatila nešto…

Nekad sam bila osjetljiva. Nekad sam bila emotivna. Nekad sam htjela “deblju kožu”, da me zaštiti, od štetnih zračenja izvana. Nekad sam htjela biti hladnija. Mislila sam da tako manje boli. A tek kada te povrijedi netko tko ti je baš važan? Jeste li i vi tada sebi obećali da vam nikad više nitko neće biti tako važan? A jeste li održali obećanje?

I tako sam u začaranom krugu tražila rješenje, a zapravo dobivala uvijek isto. Isti krug. Isti đir na vrtuljku. Svaki put je bio sve više poznat. I sve više očekivan. A moja uvjerenja su sve dublje puštala korijenje. I ja ih ponekad suzama zalijevala.

No, jednom se vrtuljak zaustavio u čudnom trenutku, taman sam bila “gore” i vidjela sve to skupa iz ptičje perspektive. “Hej, pa sve je ovo meni od mene!” vrisnula je spoznaja u meni. Sve je ovo meni od mene.

SVE JE OVO MENI OD MENE

Sve je od mene? Pa da. Tako jednostavno. A tako istinito.

Tko te povrijedio? Tko te zapravo može povrijediti?

Nitko mene nije povrijedio. Ja sam se povrijedila. Nitko mene nije lagao. Ja sam sebe lagala. Nitko mene nije zaboravio. Ja sam sebe zaboravila.

Ohoho! U tren oka skočim na drugi vrtuljak. Ovaj je puno ljepši. Vožnja je ljepša, uzbudljivija… Ne ponavljam više isti đir. A bilo je i vrijeme. I najdraža pjesma nakon 1000 ponavljanja dosadi. Osim ako pjeva Oliver. On nikad ne dosadi.

 Sve je to tebi od tebe. I sve je ovo meni od mene.

Tko me povrijedio? Drugi ljudi? Njihove riječi? Njihova djela? Njihov nemar? Ne. Povrijedile su me vlastite misli. Jedino ja imam moć usmjeriti nož prema sebi.

Ne treba mi debela koža. Jer želim osjetiti život u punini. Jer nema opasnosti vani. A sada, kada znam sve što znam, više je nema ni unutra.


Želite li promijeniti vaš pogled na okolnosti i situacije koje vas smetaju? Želite li naučiti kako prihvatiti i slušati sebe? Želite otkriti i promijeniti vaša ograničavajuća uvjerenja? Javite se na coaching ili neki od programa.