U potrazi za sobom

U potrazi za sobom

Gledam ispred sebe natpis “Make your dreams happen.” Ostvari svoje snove, kaže. Zadnjih dana dosta mi se vrtila po glavi misao o manifestacijama. O postignućima. Željama. Ciljevima. Snovima.

Kako sam apsolutno pronašla sebe u ovome što radim (toliko da je sve prije ovoga bilo nespretno namještanje puzzle-a na mjesto na koje se ne uklapa, i kad se nekako uklopila, bilo joj je prilično tijesno i neudobno), tako sve više iz dana u dan vidim ispred sebe nove vidike, otkrivam nove slojeve sebe i svijeta, ili svijeta i sebe, kako hoćeš. Zapravo je isto.

Ni snovi ne izgledaju isto. Postignuća nemaju istu težinu ni važnost. A i želje se mijenjaju.

U ZAMCI LOVA NA POSTIGUĆA

 

Vidim ljude koji trče za snovima. Za postignućima. I gledam poznati scenarij. Nikako da uloviš to što loviš. Jer loviš. Ono što loviš i postoji da bi lovio, a ne ulovio. Hm. Frustrirajuće, znam. To je drugim riječima ispričana priča o životu kao putovanju, a ne odredištu. Odredište je ovo. Sve. 

 

Nekad se negdje tijekom tog “lova” u meni dogodio preokret, pa je jedini lov postao lov na sebe. Ja? Što ja? Tko ja?

Jeste se kada to pitali? Tko ste vi? Što vam prvo pada napamet? Sjetite se sebe prije godinu dana. Pa prije 10 godina. Pa kada ste bili mali, koliko vam već sjećanje seže… Što je zajedničko tim “osobama”? Imaju li što zajedničko? Da li je taj zajednički nazivnik ono tko vi jeste, ili ipak nije? Slutite li što ćete sve otkriti, upoznati, spoznati u budućnosti koja se prostire pred vama?

Jeste li mogli slutiti u prošlosti ovo što sada živite? Koliko je život nalik vašoj predodžbi o tome kako će se prostrijeti pred vama, a vi prošetati već spremnom i uhodanom stazom, a koliko ima efekta iznenađenja? Tko ste zapravo vi?

JEDINO JE ISKUSTVO PRAVI UČITELJ

Znanje je dragocjeno i predivno, jer nam upravo ono pomaže prostirati naše staze ondje gdje mi želimo, kako i kada želimo. Između ostalog. No, to znanje je samo početak (govorim o znanju u vidu informacija koje upijate iz okruženja). Ono pravo znanje stječete vlastitim iskustvom. Zašto je to tako? Zato što nema znanja bez upoznavanja sebe.

 

Tek kroz sebe spoznajete sve druge. Tek kroz sebe vidite svijet oko sebe. Tek kroz sebe spoznajete što želite, a što ne želite. Tek kroz sebe zaista vidite, čujete, osjećate… Knjige mogu pomoći, no ni jedna knjiga i ni jedan učitelj vas ne mogu naučiti tko ste vi.

JESTE LI SE POISTOVJETILI S ULOGOM KOJU TRENUTNO IGRATE?

Korak naprijed znači i spoznaju, a spoznaja je uvijek samo unutrašnja stvar. Učitelji i knjige nisu. Spoznati sebe možete kada osvijestite vaša vjerovanja, misaone obrasce, navike, predrasude. Spoznati sebe ne možete izvana, nego iznutra.

A ako ste jako sigurni da sve znate i ni najmanje ne sumnjate u vlastite odgovore, onda je jedno sigurno – nećete imati dovoljno želje da vas pogura novim stazama, gdje će pred vama biti novi vidici, nova dubina razumijevanja.

Ne možeš spoznati sebe ako nisi spreman svoja vjerovanja, stavove, misli, navike i ponašanja staviti pod znak upitnika. Do tada si u filmu, poistovjećen s trenutnom ulogom. Kada sjedneš u stolicu gledatelja, pa se malo promotriš i preispitaš, onda počinje pravo upoznavanje.

 

Zašto je ovo važno? Ne samo da je važno, nego i neizbježno. Jer samo odvajanje od vlastitih izbora koje svakodevno donosiš i njihovo promatranje iz pozicije gledatelja te dovodi u pravu poziciju biranja; sve drugo su izbori unutar uloge koju igraš. Kužiš?

Bez obzira mislite li da ste podbacili u svim segmentima ili ostvarili, “ulovili” vaše snove, sunce vas jednako obasjava. Život vama teče bez obzira što vi mislili. Pa tko ste onda vi?


Želite li naučiti kako ojačati samopouzdanje? Želite li naučiti kako prihvatiti i zavoljeti sebe? Želite otkriti i promijeniti vaša ograničavajuća uvjerenja? Javite se na coaching ili neki od programa.