U skladu sa sobom

U skladu sa sobom

Sklad sa sobom? Dobro zvuči, zar ne? Nekad mi nije bilo previše jasno što to znači. Uskladiti neke misli, odluke i sl.? Uskladiti ponašanje i izbore sa željama?

Kada me put doveo do dubljeg istraživanja sebe i drugih, do spoznaja o mislima i emocijama, do spiritualnog dijela nas, koji je neizostavan ako želiš stvarno razumjeti sebe i druge, tada sam počela shvaćati što sklad sa sobom znači.

Mnogi možda već odavno znaju o čemu pričam. No, malo teže je taj sklad i postići.

Uvijek je lakše savladati teoriju nego praksu. Zanimljivo, kad je riječ o skladu sa sobom, on ne poznaje nikakvu teoriju. On i jest samo praksa. I tako su moji prvi koraci prema sebi bili čista praksa. Primjena spoznaja do kojih sam dolazila.

ŠTO ZNAČI “SKLAD SA SOBOM” I KAKO GA POSTIĆI?

U svima nama je neograničen izvor potencijala. Neograničeni resursi koje samo treba aktivirati. Neograničene mogućnosti… Doći u sklad sa sobom znači doći u kontakt s tim morem potencijala.

Kada ste u skladu sa sobom, vaša perspektiva se širi, svjesni ste ogromnog potencijala u sebi koji se istovremeno prelijeva iz vas u svijet oko vas. I daje svijetu jednu novu nijansu. Mogućnosti. Nade. Ideja. Vizije.

Tako sva kreacija i nastaje. Iznutra prema van. Ljudi koji su se uskladili sa sobom, sa svojim vlastitim potencijalom i dozvolili da ih nevidljiva ruka intuicije vodi, naslikali su najljepše vizije. I prosuli ih po svijetu.

To su pravi stupovi sklada. Podsjetnik svima nama. I njima samima.

Jer da, sklad sa sobom se može izgubiti. Možda i lako. Ali, lako ga je i vratiti.

EMOCIJE NAM POMAŽU DA SE VRATIMO U SKLAD SA SOBOM

Čini mi se da je čitav svijet osmišljen na način da nas vraća u sklad sa sobom. Jer, kad izađeš iz te zone, sve se čini teže, tvoja perspektiva je jaaako ograničena, nema rješenja, svugdje nešto nedostaje…

S takvom perspektivom sve izgleda drugačije, teško.

Naše emocije uvijek rade za nas. I nije fer negativne emocije zvati negativnima. One su naš saveznik. Neugodne jesu, jer kako bi inače znali razliku između pravog puta i onog krivog da su sve uvijek samo ugodne? No, i jedne i druge nas podržavaju. 

I baš te negativne emocije koje osjetiš kad si izvan vlastitog sklada te usmjeravaju. Da se vratiš. Da se sjetiš formule. Iznutra prema van. I da je samo i jedino to uvijek rješenje.

Ali ok je i izaći iz sklada sa sobom. Tada i povratak poprimi jednu drugu nijansu.

Jače zasjajiš. I tu su trenutci kada ti je kristalno jasna svrha bilo kakvog pada ili izazova. Jer u skladu sa sobom i one imaju širu svrhu.

SKLAD NASTUPA KADA PRESTANE UNUTARNJA BORBA

I kako još doći u sklad sa sobom? Umjesto trenutne životne situacije promatraj širi kontekst.

Proširi perspektivu. Iako ti ona možda u ovom trenutku nije dostupna, samo podsjećanje na to da postoji viša, šira perspektiva otvara ti prostor za njeno primjećivanje. I to je korak naprijed prema skladu.

Sklad se ne može forsirati. On je u smjeru suprotnom od većeg otpora. On se postiže opuštanjem i prepuštanjem. Jer, čemu se i možeš opirati a da to nisi ti? Iako se čini da nam neke okolnosti donose otpor, zapravo je on uvijek u nama.

Opiranje situaciji je opiranje sebi. Okolnosti su tu prilično ravnodušne. Neutralne. Sve je to igra (ili borba) između tebe i Tebe. A kada prestane borba, nastupa sklad.