Uspjeh je stanje uma

Uspjeh je stanje uma

Jučer sam u grupi s kojom radim dala zadatak, u okviru kojeg je bilo pitanje o uspjehu. Što je za tebe uspjeh? Cijeli zadatak mi je bio tako super da sam ga i sama išla odraditi. I na pitanje o uspjehu stala i zamislila se. I dođe mi rečenica iz naslova. Uspjeh je stanje uma! Pa da! Nijedna druga definicija uspjeha mi nije dovoljno precizna ili točna.

Realizacija ideja je posljedica uspjeha

Mogla bih reći: “Uspjeh je obilje ljubavi, sreće, zdravlja, bogatstva, prijatelja…” itd. Ali nije. Sve ovo je samo posljedica. Iako ljudi često mjere uspjeh po onome što su postigli, što imaju, što ih okružuje, bilo to drugi ljudi, odnosi, imovina, predivna mjesta na koja putuju, to u svojoj srži nije uspjeh. To je posljedica uspjeha.

Uspjeh počinje puno prije nego što živite onako kako ste oduvijek željeli. Počinje u vašim mislima. U onom trenutku kad vam nešto “klikne” i vi odlučite nešto mijenjati. U onom trenutku kada znate da možete živjeti onako kako želite. Kada znate da je sve do vas. Kada znate da vaše stanje uma izaziva i vaše emotivno stanje. I kada birate ono stanje uma od kojeg se osjećate fenomenalno. E, to je trenutak uspjeha. Svi oni koji danas žive onako kako žele, odnosno uspješno prema njihovim mjerilima prvo su uspjeli iznutra. U glavi. 

Koliko dugo traje uspjeh?

Koliko ćeš dugo biti uspješan? I ovo pitanje zapravo razotkriva svu točnost ove rečenice.

Zamisli da imaš sve što poželiš. Super. Sretan si dva, tri dana. Možda i cijeli mjesec. Teško, ali ajde recimo da je tako. I što onda? Čak i da se sada zamislite u okruženju vaših snova, zar nije izgledno da ćete i u tom okruženju prije ili poslije imati padove? Vidjeti nešto što vam se ne sviđa? Zaokupiti će vas možda neki problemi da uopće nećete primjećivati ljepotu oko sebe? I je li to onda uspjeh?

Ako se ne osjećaš dobro u ovom trenutku, bez obzira koliko je fenomenalno sve što te okružuje, bez obzira što si ostvario sve one x-eve i y-e koje si nekad zacrtao, to nije uspjeh. Ti u tom trenutku nisi uspješan.

Uspjeh je zaista stanje uma. I što smo češće u tom stanju, u stanju gdje smo fokusirani na ono što nam je lijepo, što nam se sviđa, što volimo, što nas veseli, i što češće to upijamo i idemo naprijed s vedrim pogledom i razmišljajući kako je život predivan, što mi sljedeće dolazi u susret… Što smo češće u takvom stanju, to smo uspješniji. 

Ima jedna rečenica od odlične Esther Hicks koja baš točno pogađa ovo što govorim: “Feel appreciation for what is, and eagerness for what is coming.“Osjetite zahvalnost prema svemu što jest, i uzbuđenje prema onome što dolazi.

E, to je to stanje uma. Znanje da je sve kako treba biti. I da sve drugo dolazi. I da uživaš u trenutku. Jer život se sastoji od trenutka. Ovog. I ovog. I ovog… Kakav ti je trenutak? Kakvo ti je stanje uma? Kako se osjećaš? Toliko si uspješan.


Želite li preokrenuti neuspjeh i pogreške u učenje koje će vam služiti? Želite li promjeniti vaš pogled na okolnosti s kojima niste zadovoljni i umjesto dio problema, biti dio rješenja? Javite se na coaching ili neki od programa.