VI KONSTANTNO MIJENJATE VAŠA SJEĆANJA - Dijana Juric
traži
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type
Select Page

U zadnje vrijeme sam vodila nekoliko zanimljivih razgovora na temu sjećanja i memorije, pa se u razgovorima sjetila nekih dokumentaraca koje sam gledala na tu temu, a nedavno naišla i na znanstvenu studiju, što me potaklo da napišem ovaj tekst.

Ono što svi izvori imaju zajedničko je da su istraživali ljudsku memoriju – sjećanja na događaje iz prošlosti. I ono što je zanimljivo – svi su došli do istog zaključka, a to je da u ljudskoj memoriji ne postoji fiksno nepromijenjivo, “objektivno”, sjećanje na događaje iz prošlosti. Svaki put kada se nečega sjetimo, mi to sjećanje mijenjamo, ovisno o tome kako se osjećamo u trenutku kada o njemu razmišljamo. Jeste li ovo pročitali? Da ponovim?

Svaki put kada se nečega sjetimo, mi to sjećanje mijenjamo, ovisno o tome kako se osjećamo u trenutku kada o njemu razmišljamo. Svaki sljedeći put kada se tog istog događaja sjetimo, ne sjećamo se izvornog događaja, nego zadnje spremljene verzije sjećanja, koju zatim ponovno oblikujemo.

Zar ovo nije zanimljivo? Naše sjećanje je fluidno, a ne fiksno. A ono što je mene posebno fasciniralo u ovoj priči jest dokaz kako zapravo možemo mijenjati naša uvjerenja – koja su naše interpretacije i zaključci na temelju prošlih iskustava. Na temelju čega kada se ta prošla iskustva u našim glavama konstatno mijenjaju?

I sad zamislite nekoga tko u lošem stanju prevrće po prošlosti – koliko god se neki događaj iz prošlosti činio teškim, svaki put kada se ta osoba sjeti, ako se osjeća loše, još više će uvećati i pogoršati taj događaj. I svaki sljedeći put će se sjetiti ne stvarne verzije, nego one zadnje koju je sama pogoršala.

Na nedavnom krstarenju jednu večer sam imala zanimljivu raspravu s nekoliko coacheva i jednim psihijatrom. Govorila sam kako mi je iskustvo pokazalo da je najbolji način promjene ograničavajućih uvjerenja kada se osjećate dobro, ponovno proći kroz njih, tj. sagledati ih iz nove perspektive. To često radim s klijentima, to sam radila i sama i NLP i drugi alati su izvrsni u tome.

I zaista, ovi znanstveni dokazi to potvrđuju. Kada iz dobrog raspoloženja sagledate neko uvjerenje koje vam ne služi, ili neugodan događaj koji vam se desio, vi ćete ga vidjeti malo drugačije, i spremiti tu poboljšanu verziju njega. Kada to dovoljno puta ponovite, bolja verzija će postati jedino sjećanje koje imate! Zanimljivo, zar ne?

U jednom dokumentarcu to je objašnjeno kao igra “gluhog telefona” – sjećate se te igre? Netko nekome šapne nešto, ovaj drugome ono što je čuo, no svatko čuje nešto drugo i na kraju rečenica koju izgovori zadnja osoba u igri često veze nema s izvornom rečenicom. E, pa tako je i sa našim sjećanjima.

Kada su radili eksperiment sa štakorima na način da su pustili određeni zvuk, a istovremeno elektroškove, štakori su se nakon nekog vremena počeli plašiti samog zvuka. Kada je naknadno pušten samo zvuk, bez elektrošokova, štakori su imali istu reakciju straha. Zato što su u memoriji spremili zvuk kao opasnost.

Pojednostavljeno rečeno, tako nastaju naša ograničavajuća uvjerenja. Stvaramo zaključke na temelju iskrivljenih pretpostavki. “Nema posla.” “Ljudi će te prevariti.” i sl.

No, postoji i drugi dio eksperimenta. Kada su tim štakorima dali lijek koji blokira stvaranje nove memorije, dakle ne briše staru nego samo blokira stvaranje nove, ono što se desilo iznenadilo je znanstvenike. Očekivali su da će na puštanje zvuka štakori ponovno biti u istom strahu, jer nisu obrisana stara sjećanja, no to se nije desilo. Oni su se ponašali kao da nikada nisu ni imali ta sjećanja! Bez straha, slobodno su trčkarali kavezom.

Često čujemo kako je najvažnije što radimo sada i ovdje. Čuli ste vjerujem i ideje kako samo sada postoji. Možda će vam ovi podaci pomoći da steknete nove uvide o tome KAKO je to zapravo točno.

Sve iznad navedeno govori kako je uvijek najbitnije ono što radimo i biramo sada. Da, čak i kad su sjećanja u pitanju. Ne samo da ih možete mijenjati, vi to stalno i radite. Pitanje je samo da li ih mijenjate svjesno i na način koji vam koristi, ili ih konstatno modificirate na način da se osjećate još gore?


Želite li promjeniti vaš pogled na okolnosti i situacije koje vas smetaju? Želite otkriti i promijeniti vaša ograničavajuća uvjerenja? Javite se na coaching ili neki od programa.

You cannot copy content of this page

NEWSLETTER

Uspiješno ste se prijavili!

NEWSLETTER

Uspiješno ste se prijavili!