Vizualizacija – kada daje rezultate, a kada ne?

Vizualizacija – kada daje rezultate, a kada ne?

Jedna od najčešće korištenih i najpopularnijih tehnika u osobnom razvoju je vizualizacija.

Mnogi smatraju da je ona ključ postizanja uspjeha. Naići ćete na internetu na brdo literature i primjera iz prakse o učincima vizualizacije.

No, daje li ona uvijek željene rezultate? I ukoliko da, kako vizualizirati da biste imali željeni ishod? 

ZNANOST POTVRĐUJE POZITIVNE UČINKE VIZUALIZACIJE

U ovih nekoliko godina koliko radim s ljudima na coachingu, često sam susrela one kojima ova (i druge) tehnike nisu dale željene rezultate. O čemu se tu radi? I je li vizualizacija zaista tako učinkovita kako mnogi tvrde?

Postoje znanstvena uporišta koja objašnjavaju zašto vizualizacija ima smisla. Naša je pažnja selektivna. Nemoguće nam je primjećivati sve što se dešava oko nas. Nemoguće nam je biti usmjereni na puno različitih stvari istovremeno, što znači da – biramo.

U svakom trenutku biramo predmet naše pažnje – naš fokus. I to je najbitnija odluka koju iz trenutka u trenutak donosimo.

Kako je naša mogućnost fokusiranja u trenutku ograničena, sva naša moć leži u tome kako koristimo tu slobodu izbora – biranja onoga čemu pridajemo pažnju. Jer većinu ostalog što se dešava oko nas brišemo. Brisanje je jedan od najčešćih filtera naše percepcije.

Najčešće brišemo ono što nije u skladu s našim uvjerenjima, kao i ono što ne smatramo bitnim, ili smo pažnju dali nečem drugom u tom trenutku.

Postoji zanimljiv eksperiment koji su izveli psiholozi, gdje slučajnog prolaznika zaustavlja osoba koja traži put s kartom u ruci. Prolaznik se toliko fokusirao na objašnjavanje smjera da nije primijetio da je u međuvremenu druga osoba preuzela kartu i nastavila pričati s njim.

Nije primijetio da razgovara s potpuno drugom osobom! I to ne samo jedan prolaznik, nego više od 50% njih. 

VIZUALIZACIJA POMAŽE U USMJERAVANJU PAŽNJE

Baš iz ovih razloga vizualizacija može puno pomoći – jer vas usmjerava na željeni rezultat, na cilj koji želite postići, na ono što želite u vašem životu.

Ono što se dešava prilikom vizualizacije je da se aktiviraju isti putevi u mozgu kao da se događaj koji zamišljamo već dogodio. U tome leži njena velika moć.

Mozak ne zna razliku između zamišljanja nečega i stvarnog dešavanja – što su i studije pokazale, kada su pratili ljude koji vizualiziraju da vježbaju.

Čak i od samog “zamišljanja”, odnosno vizualiziranja, došlo je do fizičke promjene i jačanja snage! Zbog toga mnogi vrhunski sportaši vizualiziraju uspjeh – pripremaju se za ono što slijedi.

I zato čak i pod velikim pritiskom natjecanja uspijevaju postići vrhunski rezultat – jer su to u glavi postigli već puno puta.

KAKO VIZUALIZIRATI I KADA VIZUALIZACIJA NE DAJE REZULTATE?

Ponekad ljudi pokušavaju vizualizirati željeno, tj. misle da vizualiziraju željeno, a zapravo ono što vizualiziraju je “cilj koji ne mogu ostvariti”.

Iako ispred sebe imaju sliku željenog, istovremeno na tu sliku dodaju i sumnju da će se željeni cilj ostvariti, pri čemu (nesvjesno) vizualiziraju neželjeni rezultat! I zato im se on i ostvaruje.

Drugim riječima, vizualiziraju da imaju cilj ili želju, i istovremeno vizualiziraju da to ne mogu ostvariti – i upravo to im se i dešava!

Zato je važno osvijestiti kakvu vam emociju donosi vizualizacija. Ako ste zamišljali željeni ishod, a ne osjećate se ništa manje od fenomenalno, vjerojatno ste vašoj vizualizaciji dodali sumnju. Drugim riječima, aktivirali ste uvjerenje da to ne možete postići.

Zato, da bi vizualizacija djelovala, prvo treba promijeniti ta uvjerenja (O toj temi sam pisala u tekstu: Uvjerenja – kako ih osvijestiti i promijeniti?)

Drugi način na koji možete primijetiti vjerujete li u ono što vizualizirate je vaše ponašanje. Ako nakon vizualizacije niste poduzeli nikakve korake ni akcije da budete bliži cilju kojeg ste zamišljali, znači da ne vjerujete da to možete ostvariti.

Vi ste zapravo samo malo “sanjarili”, u stilu “Bilo bi lijepo kad bi bilo, ALI NIJE I SUMNJAM DA ĆE BITI.”

Nema ničeg posebno magičnog u samoj tehnici vizualizacije. Ono što zapravo radite je otvaranje za prilike koje su u skladu s onim što želite. Lakše prepoznajete takve prilike.

U pregrštu informacija i podražaja izvan vas, vi pažljivije birate one koji su u skladu s onim gdje želite biti. A sve to vam pomaže da do toga brže i lakše dođete.