Negativne emocije – kako ih se riješiti?

Negativne emocije – kako ih se riješiti?

Jedan od najvećih izazova svima koji rade na sebi sigurno su negativne emocije. Kako se s njima nositi? Kako kad si totalno “down”, kad se osjećaš loše, kad ti baš ništa ne pomaže? Kako onda?

Lako je gutati teoriju, nije teško ni biti sretan kad si sretan (haha!), kad si dobro, nije teško dovest se do još boljeg i odličnog, ali kako kad si baš loše?

KRIVITE LI SE KADA SE OSJEĆATE LOŠE?

Ono što često vidim kod onih koji rade na sebi, a što najmanje pomaže u tim trenucima, jest da primijete negoativne emocije (što je dobro), a onda se počnu gristi u sebi i okrivljavati jer se osjećaju loše.

Onda se i sjete zakona privlačenja pa pomisle kako će sada privući nešto loše, pa se još gore osjećaju. A to je zapravo ono što najmanje služi u tim situacijama.

Potpuno razumijem i onu krivnju, i ono razočaranje u samog sebe kad “potoneš” a toliko si radio na sebi, toliko truda, svega, misliš da ti je krenulo… I onda, paf! I dolje si. I nikako da se izvučeš iz toga.

Na početku sam se i ja tako krivila, predbacivala sama sebi i svašta… Ali ubrzo sam shvatila koliko to tek nema smisla. Negativne emocije su normalna pojava, i trebamo naučiti kako se nositi s njima.

Ovdje mislim na ono kad shvatiš na jednoj dubljoj razini, kad ti je savršeno kristalno jasno što zapravo time sebi radiš. Ali ti je jasno i još nešto. Nešto što dok ne skužiš stalno ćeš se zapetljavati u ovim “down” ciklusima.

ŠTO SU ZAPRAVO NEGATIVNE EMOCIJE I KAKO NAM KORISTE?

Negativne emocije nisu same po sebi negativne, niti loše za nas. Naprotiv, one su dobre za nas, kao i sve ostale emocije. Imamo ih s razlogom. Da nam služe. Da nas vode. Pitanje je samo kako ih koristimo

Kada se osjećaš loše, kada osvijestiš negativne emocije, kao prvo, možeš sam sebe pohvaliti, jer osvijestiti emociju je velika stvar. A onda kad si osvijestio, sjeti se što emocije zapravo znače.

Svaka emocija, pa i ona koju zoveš negativna (jer se od nje osjećaš loše). Ona je samo signal gdje si sada. Signalizira ti o nečemu što se dešava u tebi. I na što treba obratiti pažnju.

Jedino ispravno je prihvatiti te negativne emocije. Da, prihvatiti. Ali onako, potpuno i u cjelovitoj cjelini. Prihvatiti bez osuđivanja. Jer ono što zaista prihvaćaš, ne osuđuješ. Prihvatiti i taj “bad moment”.

Prihvatiti da ćeš ponekad imati takve trenutke i da je to sasvim okej! I da si svejedno okej. I da će proći.

Jer sve prolazi, pa tako i to. Prihvatiti u potpunosti i sebe u tim trenucima. Prihvatiti tu verziju sebe koja se jednostavno ne osjeća dobro. I nema ništa loše u tome. I jedino što postaje loše je zapravo kada na tu emociju mi gledamo kao na nešto loše.

Mi je činimo lošom. Mi je okrećemo protiv sebe, a može nam biti saveznik.

NEGATIVNE EMOCIJE IMAJU SVOJU SVRHU

Prigrlite tu emociju, prigrlite sebe u tuzi, u boli, u razočarenju! Prigrlite se i tada se volite još više! Često kažemo kako se u teškim trenucima vidi tko ti je prijatelj, zar to onda ne vrijedi prvo za sebe? Kakav si sam sebi prijatelj kad je loše?

Kako se prema sebi ponašaš kad se ne osjećaš dobro? Osuđuješ se? Kritiziraš se? Ne voliš se? Odbacuješ se? A tada samom sebi najviše trebaš! 

Spoznaja stvarne uloge emocija zaista može promijeniti način na koji gledate i doživljavate one emocije koje ne želite. I onda će se sve promijeniti.

Budite sami sebi prijatelj. Budite dobri prema sebi i kada se ne osjećate dobro, jer tada to najviše trebate.

Prihvatite negativnu emociju, umjesto da se borite s njom, jer ono protiv čega se borite raste, a ono što u potpunosti prihvatite, istog trena se mijenja. I počinje surađivati s vama.