Kako doći do željenog rezultata? Sve znam, ali…

Kako doći do željenog rezultata? Sve znam, ali…

Kako doći do rezultata? Često mi se jave ljudi za pomoć, koji su neko vrijeme sami radili na sebi. Čitali knjige, gledali videa, radili metode koje su raznorazni youtuberi preporučivali… No rezultata nije bilo. Čak su u nastojanju da si pomognu do te mjere usavršili teoriju, da im se čini da sve znaju (teoretski), ali… ALI! Nema rezultata! Nema željene promjene.

U najboljem slučaju imali su kratkotrajnu promjenu nekoliko mjeseci, nakon čega se sve vratilo na staro. I zapravo je jedina promjena bilo njihovo bolje raspoloženje prouzrokovano vjerovanjem da će radom na sebi zaista imati rezultate. No, kako su rezultati izostali, tako je i dobro raspoloženje počelo slabiti i nerijetko su se našli u puno gorme unutarnjem stanju od onoga prije “rada na sebi”.

 

PUNO TEORETSKOG ZNANJA, MALO REZULTATA

Sjećam se jedne situacije sa coachinga. Jedna klijentica, s kojom već duže radim, imala je velike promjene i rezultate, takve da danas govori da je postala potpuno nova osoba. Ona je uvijek marljivo pisala i izvršavala sve taskove koje bi dogovorili na coachingu i naravno da rezultati nisu izostali.

Ono što je razlika između nje i mnogih, i upravo zbog te razlike i ima velike pomake i rezultate, je, pred toga što je radila s coachem, i u tome što je primjenjivala dogovoreno. I onda bi mi sljedeći sat ispričala kako je to primijenila, u kojim situacijama i što se promijenilo.

 

USVAJANJE TEORIJE NIJE ISTO ŠTO I OSOBNA PROMJENA

Često čujem: “Sve znam, ali – nema rezultata.” Što je razlog tome? Što mislite?

Kao prvo, usvajanje teorije nije isto što i osobna promjena. Vi sve informacije usvajate iz istog stanja svijesti (onog koje je stvorilo i trenutne probleme koje želite riješiti), pa je stoga jasno da ne možete usvajanjem teorije zapravo riješiti ništa.

Sve informacije usvajamo iz istog stanja svijesti, i zato ne možemo usvajanjem teorije zapravo riješiti ništa.

Što to točno u praksi znači? Ukoliko je netko uvjeren da sve zna o svom problemu, ali nema rezultate, to može značiti nešto od sljedećeg:

  1. da nije osvijestio uzrok, tj. da nije svjestan vlastitih obrazaca ili uvjerenja koliko misli da jest

  2. da ne vjeruje u ono što “zna”

  3. da se zatvorio za promjenu (“sve znam”)

  4. da usvajanjem velike količine teorije zapravo izbjegava suočavanje sa sobom i stvarnu promjenu.

 

PRVI KORAK DO REZULTATA

Koji je onda prvi korak kako doći do rezultata?

Priznajte si da ne znate sve. Nitko ne zna sve. Što bi to uopće značilo?

Kada si priznate da ne znate sve i da ponavljanjem da znate sve, ali nemate rezultate, ustvari kočite sami sebe da do tih istih rezultata dođete, već ste učinili pomak!

Kada sam se prvi put našla u situaciji da mi akcija nije davala željene rezultate, rekla sam sebi da očito postoji nešto što ne znam.

Lakše se suočiti s knjigom i usvojiti teoriju, nego sa samim sobom i zaista se početi mijenjati. I baš zato se mnogi zaustave na teoriji.

Da, lakše je. Ali samo u prvi tren. Nakon nekog vremena i nakon što dođete do željenih rezultata, naravno da vam je tada puno, nemjerljivo lakše! Ali čak nije stvar u tome koliko je lakše. Već ljepše. Zabavnije. Uzbudljivije… Ovo bi vam moji klijenti koji su se promijenili svi redom potvrdili! Nitko se ne bi htio vratiti na staro.

Ali da. Prvi korak je malo neugodan. Moraš se suočiti sa sobom. A to zna biti zeznuta stvar. Toliko zeznuta da nekoga upravo ona drži na mjestu.