Točka bez povratka – jeste li spremni za novu razinu?

Točka bez povratka – jeste li spremni za novu razinu?

U zadnje vrijeme većina mojih klijenata doživjela je značajne promjene i veće skokove u osobnom i poslovnom razvoju.

Iako rezultati nikad ne mogu izostati kada ulažete određeni trud i znanje, ovdje je ipak riječ o nečem većem, značajnijem. Prošli su točku bez povratka.

Pitala sam se zašto je to tako i što im je zajedničko. Što je točno prekretnica, ona točka koju kada dosegneš, ne samo da više ništa nije isto, već je značajno bolje?

Kao da ste doživjeli “upgrade”, nadogradnju trenutne verzije vas samih i vašeg života.

ŠTO JE TOČKA BEZ POVRATKA?

Iako je promjena svakodnevna i konstanta, ponekad u životu naiđemo na tzv. čvorišta, veća raskrižja, kada je potrebno odabrati smjer, i ovisno o izboru koji donesemo, dolazi do radikalne promjene.

Sjetite se takvih trenutaka u životu. Kada ste trebali donijeti odluku koja je imala bitan utjecaj na vašu budućnost? Kako ste donijeli takvu odluku? Što se nakon toga dogodilo? To je točka bez povratka.

Ponekad su takva čvorišta uočljiva izvana: preseljenje u drugu zemlju, odabir partnera, djeca, promjena karijere…

No, ponekad se radi o isključivo unutarnjim čvorištima. Barem na početku. Tada izvana imate privid da je sve manje-više isto, no iznutra, u vama se dešavaju velike promjene.

U tim situacijama često dolazi do radikalne promjene pogleda na svijet, promjene emocionalno-mentalnog stanja, uslijed čega u istim okolnostima počinjete radikalno drugačije razmišljati i donosite drugačije odluke.

Nakon što ste donijeli odluku, znate da više nema povratka, i uslijed nje vaš životni put će biti bitno drugačiji. Tada ste prošli ono što zovemo točka bez povratka.

ZAŠTO JE VAŽNO NE OKLIJEVATI KADA SE SUSRETNETE S TOČKOM BEZ POVRATKA?

Kada dođete do takve prekretnice, bitno je da se unutar sebe uskladite s odlukom koju ćete donijeti. Jedino tako vaš izbor može reflektirati ono što zaista želite.

Važno je osloboditi se bilo kakvih sumnji i straha i djelovati iz stanja čiste želje vođene smislom: onom niti vodiljom koja cijelu vašu životnu putanju i sve događaje spaja u jednu smislenu cjelinu, zbog koje i oni negativni događaji poprimaju novu dimenziju.

To je unutarnji posao koji ovakva čvorišta iziskuju. Morate ići “all-in” ili nećete uopće ići naprijed.

IGRE “ALL-IN” ILI NA SVE ILI NIŠTA

Iako u životu svakodnevno biramo, nisu sve odluke iste niti imaju iste posljedice.

Neke su igre s malim ulozima, nazovimo ih tako, i ne zahtijevaju od vas neki veći angažman, niti će posljedice bez obzira kako odigrali biti značajne.

No, postoje i one druge igre koje zahtijevaju novu, nadograđenu verziju vas. Njih možete igrati samo ako igrate bez oklijevanja. Stavljate sve na “kocku”. Jer znate da drugačije i ne možete pristupiti tim igrama.

To su igre koje ne možete igrati ako ne idete “all-in”. 

Ponekad ćete se naći na velikom raskrižju, onom gdje su ulozi veliki, i od vas se zahtijeva odluka – čvrsta, sigurna odluka da idete 100% u odabranom smjeru. Iako se možda čini riskantno, nakon takvih odluka stvari se radikalno mijenjaju. Preslaguju!

Nakon toga ništa više nije isto – sve je puno bolje! Kao da ste došli na novu razinu igre, i pogled je puno ljepši, a vaši vidici dosežu dalje i šire… To znači da ste prešli točku nakon koje nema povratka.

Sve do tog trenutka ste oklijevali; nakon toga više nema oklijevanja. Spalili ste brodove, povratka nema. Tada je jedini izbor koji vam je ostao vaša željena destinacija. I tada ćete tamo stići.

KAKO DONIJETI ISPRAVNU ODLUKU U TAKVIM SITUACIJAMA?

Zanimljivo je da u situacijama kada je pred nama točka bez povratka mi najčešće znamo koja je odluka ispravna. No, nedostaje nam hrabrosti da nju i odaberemo.

Ulozi su veliki, postoji strah od gubitka. No, to je cijena koju moramo platiti da bismo stigli na novu razinu.

Nije toliko do same odluke, koliko do onoga što ona zahtijeva od nas. A to je da se uskladimo sa onim što želimo. Da hrabro krenemo prema tome. Da se suočimo sa strahom. Da postanemo bolja verzija sebe.

Više o ovoj temi pisala sam u tekstu: Biti (ili ne biti) najbolja verzija sebe.

STRAH JE IZAZOV I ZADATAK PRED VAMA

Jer pogotovo u situacijama kada dođete na čvorište, kada je pred vama točka bez povratka, strah je izazov i zadatak za vas, jer suočavanje sa strahom donijet će vam novu razinu hrabrosti i smjelosti, koja vam je potrebna na novoj razini igre.

Ukoliko ne preuzmete rizik, realizirat će se puno veći rizik, a to je da ćete skrenuti s vašeg puta, čime riskirate gubitak smisla. Time ste vlastiti život i budućnost osudili na bezličnu ustajalost, a višak kreativnog potencijala izgorio je u strahu.

Više o strahu i kako se s njim nositi sam pisala u tekstu: Strah – kako ga se riješiti? Slobodno se vratite na taj tekst, koji vam može pomoći da savladate strah i da donesete odluke koje trebate donijeti.

ZAŠTO POSTOJI TOČKA BEZ POVRATKA?

I na kraju, možda se pitate zašto postoje ovakve situacije. Možda vam se čini da nije fer da vam život nameće ovakvo teško breme na leđa. Davno sam tražila odgovor na ovo pitanje. I shvatila da on leži u samoj ljudskoj prirodi.

Kada bi bila istina da imamo vremena koliko hoćemo i da možemo, a i ne moramo donijeti neke presudne odluke, bez većih posljedica, većina ljudi ih nikad ne bi ni donijela. Vjerovanje da imamo vremena je jedna od najvećih ljudskih zabluda. 

Ovakve situacije nam pomažu da se suočimo sa sobom i nametanjem tenzije i hitnoće pomažu da oslobodimo vlastiti potencijal. Da se usudimo i zaista živimo život na novoj razini.

Sve dok vjerujemo da nemamo puno za izgubiti oklijevajući ili odgađajući donošenje odluka, ostajemo na “donjoj” razini životne putanje. I život zaista nakon nekog vremena postaje bezličan, a vaša svakodnevnica ustajala i siva.

No, kada znamo da nemamo takvog izbora, kada će odgađanje donijeti nesagledive neželjene posljedice, tada smo u najboljoj situaciji da savladamo sami sebe i vlastite strahove.

Tada smo spremni na novu razinu. Tada spaljujemo brodove. I jedini izbor ostaje naša željena destinacija. I da, tada do nje stižemo.