Biti (ili ne biti) najbolja verzija sebe

Biti (ili ne biti) najbolja verzija sebe

Sigurno ste već puno puta čuli “Budite najbolja verzija sebe”.

U mnogim sadržajima osobnog razvoja ćete naći ovu poruku. Ima li to smisla? Trebamo li zaista biti najbolja verzija sebe ili ne? Više o ovoj temi u današnjem tekstu.

ŠTO ZNAČI BITI NAJBOLJA VERZIJA SEBE?

Što uopće znači biti najbolja verzija sebe? Koja je to verzija? Kako znamo da već sada nismo najbolja verzija sebe?

Odgovori na ova pitanja se možda čine složeni, međutim ako malo bolje razmislite vidjet ćete da vi već znate odgovore na ova pitanja. Važno je da kada razmišljate o vašoj najboljoj verziji, uzmete u obzir da je ona promjenjiva.

Ne govorimo o vašem fiksnom, nepromjenjivom Ja koje će uvijek ostati baš takvo kakvo je danas. Niti govorimo o nekoj verziji vas koju ćete doseći nekad u budućnosti (ili nećete), a koja će zatim ostati fiksna.

Mi se konstatno mijenjamo, učimo i prilagođavamo izazovima u okruženju.

Promjena nikad ne prestaje, i u tom kontekstu treba razmišljati o najboljoj verziji sebe.

Jeste li sada najbolja verzija sebe, koja možete biti u ovom trenutku? Vi sami znate najbolje kada donosite odluke, izbore i činite ono što je u skladu s vašim najvišim vrijednostima i svrhom, a kada ne. Prema tome, odgovoriti i možete samo u sadašnjosti.

PODRŽAVAJU LI VAŠI IZBORI ONO NAJBOLJE ŠTO MOŽETE BITI?

Zastanite na tren i razmislite. Podržavaju li vaši svakodnevni izbori ono što vam je zaista važno i vrijedno? Podržavaju li vas u vašem osobnom napretku u svim područjima? Ako je odgovor ne, pitajte se što vaši trenutni izbori govore o vama? Što to gradite i podržavate njima?

Naši svakodnevni izbori, pa i oni manje važni, dugoročno imaju veliki kumulativni utjecaj na nas, i ne treba ih zanemariti.

Upravo suprotno. Trebamo se s njima suočiti, jer ćemo upravo tako bolje upoznati sebe, umjesto da ponavljamo iste stare priče u glavi. A tek tada, ono s čim nismo zadovoljni, i što nas vodi u smjeru u kojem ne želimo ići, možemo i mijenjati.

KAKO IDEJA “NAJBOLJE VERZIJE SEBE” UTJEČE NA SAMOPOUZDANJE?

Ima li i kakvog utjecaja ideja da budemo najbolja verzija sebe na samopouzdanje?

Ima, naravno!

U nekim sadržajima osobnog razvoja ćete naći objašnjenja kako težnja da budemo najbolja verzija sebe ruši samopouzdanje.

Ta tvrdnja je pojašnjena time da zapravo ako težimo biti najbolja verzija sebe u budućnosti, onda ne prihvaćamo da smo već sada dovoljno dobri kakvi jesmo. Ovo nije točno.

Kao što sam prethodno rekla, mi se konstatno mijenjamo. U kojem će smjeru ići ta promjena ovisi o monogočemu, no ponajviše zapravo o nama. Mi držimo volan u rukama, bez obzira na sve krivine i prepreke na putu.

Nastojati biti najbolja verzija sebe znači ići u pravcu u kojem ćemo koristiti vlastiti potencijal najbolje što možemo, kako bi ostvarili ono što nam je najbitnije.

Kako bi svoje vrijeme posvetili onome što nam je stvarno vrijedno. Kako bi iza sebe ostavili trag za koji znamo da će sjajiti našim najvećim sjajem. Kako to može biti loše? Kako to može biti štetno za samopouzdanje? (Više o samopozdanju i kako ga ojačati pročitajte ovdje.)

AKO NE IDEMO PUTEM NAJBOLJE VERZIJE SEBE, KOJIM PUTEM IDEMO?

Puno je štetnije i razornije ići u pravcu neželjene verzije sebe, i opravdavati se izgovorima da je to u redu, jer smo uvijek svi jednako vrijedni bez obzira što činimo. To nije baš tako.

Iako su naša vrijednost i naš potencijal, koje svi imamo u sebi, neupitni, ono što nas određuje je način na koji koristimo taj potencijal. Što činimo s vremenom koje imamo? U što usmjeravamo našu energiju, pažnju, trud…?

Da, to govori puno o vama. Zavaravanje da ste uvijek jednako dobri bez obzira što činili vas neće spasiti od posljedica vaših izbora. Zato se pitajte koliko su dobri izbori koje donosite?

DA, BUDITE NAJBOLJA VERZIJA SEBE

Biti (ili ne biti) najbolja verzija sebe nije uopće pitanje u kojem imate puno izbora. Ako ne težite k tome da budete bolja verzija sebe, onda birate drugu opciju. Jer treće nema. A mijenjate se stalno.

Težnja k tome da budete najbolja verzija sebe nije samo puka fraza (mada pomalo djeluje otrcano). To je smjernica, koja nas vodi prema unutarnjem ispunjenju i samoostvarenju. Kada ne činimo najbolje što možemo, uvijek to na nekoj razini znamo.

Osjećamo u sebi neostvareni potencijal, energiju koja se, ukoliko se ne iskoristi svrhovito, pretvara u frustraciju. Ništa ne utječe destruktivnije na naše samopouzdanje od toga! Nikakve riječi ni postupci drugih ljudi, već naše odbacivanje nas samih – našeg potencijala, talenta, želje…

KRENITE DANAS

Stoga krenite već danas putem kojim ćete svakim danom nastojati biti bolja verzija sebe, kako biste mogli činiti najbolje što možete, a onda i imati ono najbolje – iznutra i izvana.

Obećajte si da ćete usmjeriti vaše nastojanje k tome da budete najbolja verzija sebe. Jer to dugujete sebi. Jer to zaslužujete. Jer će tada vanjski uspjeh biti samo ubiranje vrhnja, a svrhovitost i smisao duboko u vama vaša najveća nagrada!

Obećajte si danas da ćete biti najbolja verzija sebe!