Djeluju li instant rješenja?

Djeluju li instant rješenja?

Ima li instant rješenja? Jesu li ona realna i dugoročno učinkovita? Mnogi ljudi kada krenu raditi na sebi, pogotovo samostalno, nakon nekog vremena odustanu. Zašto?

U moru informacija i besplatnog znanja koje se nudi na sve strane, često se nađu i savjeti o instant promjeni, nude se brza rješenja, transformacije “preko noći” i slično.

Iako možda zvuče primamljivo, ovakvi savjeti ubrzo dovedu do razočaranja. Za trajnu promjenu je potrebno puno više.

NEMA INSTANT RJEŠENJA

Ne kažem da za svaku promjenu nužno treba dosta vremena, dapače, sve je individualno pa tako i vremenski rok u kojem će se dogoditi promjena u vama, a ona uvelike ovisi i o tome koliko ste spremni na promjenu te koliko ste osviješteni. Ovisi i o ograničavajućim uvjerenjima koja imate. Više o promjeni i kako teoretsko znanje primijeniti u praksi možete pročitati ovdje.

Ako ste spremni na promjenu, i ako ste zaista voljni preuzeti odgovornost za sebe, onda se promjena počne dešavati relativno brzo. 

Naglasila sam počne, jer da bi ta promjena zaživjela i održala se na duge staze potrebno je proći te duge staze. A to sigurno nisu instant rješenja.

Kao što i kod recimo dijete možete primijetiti instant pomake odmah, čim krenete nešto mijenjati u vašoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti itd., no da bi ta promjena zaista bila trajna važno je da usvojite nove navike, odnosno da novi način ishrane i vježbanje budu sastavni dio vašeg života. U suprotnom ćete se vratiti na staro.

Tako je i sa unutarnjom promjenom.

Potrebno je usvojiti nove navike, koristiti metode rada na sebi, raditi s trenerom (coachem), te održavati novi način razmišljanja i djelovanja.

Tek kada ste usvojili nove navike koje će podržavati vaš novi način razmišljanja, vaš novi pogled na svijet i ponašanje, tada možete reći da je promjena zaista trajna. Ne postoje instant rješenja koja će vam donijeti takvu promjenu.

TRAJNA PROMJENA JE MOGUĆA KADA USVOJITE NOVE NAVIKE

Mnogi tvrde da se promjena dogodi onda kada ste promijenili (ograničavajuća) uvjerenja. Donekle se slažem s tim.

Da, vaš život jest odraz vaših uvjerenja. No, ukoliko novim navikama ne “hranite” ta nova uvjerenja, vrlo je moguće da ćete ponovno (svjesno ili nesvjesno) usvojiti ponašanja i razmišljanja koja vam ne služe. Drugim riječima, usvojit ćete nova ograničavajuća uvjerenja. Više o uvjerenjima i kako ih promijeniti pročitajte ovdje.

Ne, nema instant rješenja, no ono što možete učiniti instant jest prvi korak. S njim počinje svaka promjena. Učinite ga već danas.