Biješ li bitke koje nisu tvoje?

Biješ li bitke koje nisu tvoje?

Život nam svima donosi izazove, i prirodno je tražiti rješenja. Odgovore. Prirodno je željeti ih riješiti.

No, na putu traženja odgovora i rješenja ponekad odemo tako daleko da shvatimo da smo se udaljili od onoga što nam je zaista važno. Upadnemo u raznorazne priče i bitke koje možda i nemaju puno veze sa onim izvornim problemom koji smo htjeli riješiti. I tako vrlo lako upadnemo u zamku bijući bitke koje nisu naše.

Ponekad te sama “bitka” nekako motivira i uvuče u igru. Želiš se izboriti. Pobijediti. Možda neku situaciju. Možda druge. A možda i samog sebe. No, da li ti je to zaista potrebno? Da li su bitke koje biješ zaista tvoje?

Ovo je važno pitanje, jer u bitci koja nije tvoja ne možeš pobijediti . Bilo koji rezultat bio, za tebe je poraz, jer te udaljio od onoga što je ti je zaista važno. Jedini pozitivan rezultat u takvoj bitci je ne sudjelovati.

KAKO ZNATI KOJE SU BITKE NAŠE?

No, kako uopće prepoznati koje su bitke naša, a koje nisu?

Pitajte se koliko imaju veze s vama, vašim životom, s onim što vam je zaista važno? Osjećate li da je potrebno proći kroz te “bitke”, da li vam je potrebna pobjeda ili je možda ipak jedina pobjeda – nesudjelovanje?

U moru informacija, događanja, novosti, situacija, drugih ljudi, njihovih priča, zahtjeva, obaveza… lako se izgubiti u tuđim igrama i bitkama. Lako je izgubiti kompas i uroniti u borbu koja vas udalji od svega bitnoga, i što se više borite, to ste udaljeniji od samog sebe.

Zato je važno imati referentnu točku, nit vodilju ili svjetionik koji će vam pomoći da držite pravac. U suprotnom se zaista možete izgubiti u tom moru svakodnevnih bitki.

Zato je važno imati na umu cilj. Imati u vidokrugu željeno stanje. Da, ponekad se pogubimo rješavajući se neželjenog, da i ne primijetimo da se zapravo sve više udaljavamo od željenog. Da ne završimo bijući bitke koje nemaju veze s onim gdje idemo.

Koje je vaše željeno stanje? Kamo zapravo putujete? Kako ćete znati da se držite željenog smjera?  Ovo su važna pitanja, jer bez kompasa, odnosno referentne točke, lako ćemo se izgubiti u bespućima mora svakodnevnice i kretati možda prema tuđim svjetionicima…