Kriza kao prilika

Kriza kao prilika

Ima li prilika u krizi? Iako se mnogi u kriznim uvjetima nađu u problemima i poteškoćama, ima i onih koji u tim okolnostima napreduju. Kriza svakako donosi promjene. No, kako iskoristiti krizu za napredak? Kako vidjeti i iskoristiti prilike koje ona odnosi?  

 

KRIZA JE ZAPRAVO PROMJENA

 

Svaka kriza znači promjenu. Nešto je drugačije, nešto se mijenja. Iako promjeni svjedočimo stalno, u uvjetima krize ona je veća.

U ovim trenutnim uvjetima krize izazvane koronavirusom, promjena je globalna, ogromna, koliko i kriza. (Više o tome kako se nositi sa situacijom uzrokovanom koronavirusom pročitajte u tekstu Koronavirus: kako se nositi sa situacijom? )

Promjena je jedina stalna i konstantna, no unatoč tome mnogi se opiru promjeni. Promjena znači i da se mi trebamo prilagoditi.

Promjena nas izaziva na promjenu, a to je za mnoge neugodno. Izlazak iz poznate zone komfora za mnoge znači neizvjesnost, koju žele izbjeći, iako je neizbježna. Više o neizvjesnosti pisala sam u tekstu Kako postići mir u neizvjesnim situacijama?)

Kada je promjena mala, spora, tada je jedva osjetimo i ne ugrožava nas, jer nas ne tjera da se mi prilagodimo. Jer se neće ništa veliko ni strašno (ni tako brzo) dogoditi ako nastavimo po starom.

No, kad je promjena velika, brza, kada utječe značajno na naš život – tada nemamo izbora nego se prilagoditi.  

 

OTPOR PROMJENI DONOSI VIŠE POTEŠKOĆA OD SAME PROMJENE

 

No, ono što je važno, ni jedna promjena nam sama po sebi ne donosi toliko poteškoća, koliko sam naš otpor promjenama. To je kao da vas veliki morski val nosi u jednom smjeru, a vi se opirete i želite ostati na mjestu. Nećete uspjeti.

No, baš zbog otpora koji pružate neće vam biti ugodna plovidba. Dok ste isto tako mogli zaplivati s valom, prepustiti se tijeku i plovidba bi bila ugodnija, zar ne? Da li je onda do vala promjene ili do našeg otpora?

Kada se stvari mijenjaju, nemamo izbora već ići zajedno sa tim tokom promjena. No, imamo izbora hoćemo li to putovanje učiniti više ili manje ugodnim.

Promjene se dešavaju i nemamo izbora već biti u tijeku s njima. Naš je izbor hoćemo li se njima opirati ili ne.  

 

KRIZA JE IZVOR PRILIKA

 

Kada nastupi kriza, mnoge prvo preplavi bujica straha, brige, uznemireni su zbog neizvjesnosti… I to je normalno.

No, ono što možemo osigurati jest da ovakva situacija traje kratko. To ovisi o nama. I može se naučiti. Česta je tema coachinga upravo nošenje s negativnim emocijama i mnogi su već shvatili kako su oni ključni za upravljanje svojim emocijama. Okolnosti tu imaju malo ili ni malo utjecaja.

Kada se dignete iznad uznemirenosti i prebrodite strah, ono što se otvara je horiznot novih prilika. Jer kriza ih donosi puno. Zašto? Zato što su promjene velike!

Stvari se slažu na nove načine. Mijenja se poslovanje. Mijenjaju se tijekovi roba i usluga, informacija, distribucije, načina poslovanja. A sve to znači da nastaju nova rješenja. I ta nova rješenja zahtijevaju prilagodbu svih nas. A tu leže i nove prilike. Kako ćete se prilagoditi situaciji?  

 

KAKO PREPOZNATI I ISKORISTITI PRILIKE?

Problemi i krizne situacije imaju korisnu stranu – a to je da su polazište ili temelj za nova kreativna rješenja! I zahvaljujući njima svi mi dobivamo nove prilike. Zahvaljujući njima cijeli svjet napreduje.

No, kako prepoznati priliku? Kako doći do rješenja? Tu postoji jedan vrlo važan uvjet, a to je da ne ostanete predugo fokusirani na sam problem. Nakon što ste shvatili u čemu je problem, sada imate priliku ponuditi rješenje.

Ne možete istovremeno biti usmjereni na problem i na rješenje. 

Evo jedne vježbe od nekoliko pitanja koja vam može pomoći doći do rješenja:

  1. Što zapravo u ovoj situaciji predstavlja problem? Definirajte ga precizno.
  2. Kako je to točno problem? Što on uzrokuje? Na koga i kako utječe?
  3. Kako bi izgledala ova situacija da je rješenje već primijenjeno? Što se točno promijenilo?
  4. Što bi moglo dovesti do rješenja?
  5. Koje sve opcije postoje?
  6. Što ja mogu učiniti?

 

Nemojte zanemariti prvo pitanje.

Većina ljudi se zadrže preduge u problemu i ne mogu pronaći rješenja baš zato što nisu razumjeli problem! Razumjevanje i definiranje problema nam daje jasnoću i predstavlja “most” prema rješenju.

Ova situacija je mnoge pogodila, no neki već sada svjedoče velikom napretku, rekordno brzim promjenama i implementacijama novih rješenja kakva nisu postigli u zadnjih nekoliko godina!

Kriza kao prilika možda zvuči kao otrcana fraza, no kriza zaista otvara na veliko vrata promjena. Iskoristite ih! Budite oni koji će se prepustiti valu promjena. Putovanje će biti ugodnije, a nakon pronalaska rješenja, ne samo da stvari neće biti “po starom”, već će biti puno, puno bolje.

 

Želiš ostvariti cilj koji ti je bitan, i želiš podršku da brže dođeš do rezultata? Moj program 90 dana do rezultata služi upravo tome. Više saznaj ovdje: Program 90 dana do rezultata