Kako promijeniti pogled na okolnosti?

Kako promijeniti pogled na okolnosti?

Često čujemo kako je pogled na okolnosti važniji od samih okolnosti. Naše gledanje na situacije i okolnosti u kojima se nalazimo imaju puno  veći utjecaj na nas od samih okolnosti. I nekako shvatiš da ima smisla.

Pogledaš malo oko sebe, sjetiš se nekih ljudi, koji su unatoč teškim okolnostima postigli nevjerojatno. S druge strane ima i onih čije su se okolnosti činile baš naklonjene njima, no oni su unatoč tome, potonuli, propali, upropastili se…

Da, čini se baš jednostavno kada gledamo život drugih reći – pa da, to je to! Naš pogled na okolnosti! Najvažnije je značenje koje mi dajemo događajima.

Uostalom, to je jedino u našoj moći. Pogled na okolnosti i realnost. A ne “sklapanje” okolnosti na način da nam odgovaraju. Naravno, da i tu imamo utjecaja. No, o tome nešto kasnije.

Iako se čini jednostavno za shvatiti ovu mudrost, i još lakše pronaći primjere i dokaze iste, ono što nije ni malo lako jest, pogađate, primijeniti ovo na vlastitom životu.

Kako je u središtu svega što radim uvijek i samo praksa i primjena, a ne teoretiziranje (što znaju svi koji su radili sa mnom – i zato imaju rezultate), tako želim i sada ovu misao približiti praksi, tj.pomoći vam da ovo zaista primijenite, jer znam koliko vam može pomoć

BEZ OBZIRA ŠTO SE DEŠAVA, PUNO JE VAŽNIJE KAKO VI GLEDATE NA TO ŠTO SE DEŠAVA

Zašto je ova misao tako moćna? Zato što vam odmah vraća moć u ruke. Zato što vam vraća fokus na ono što uvijek i jest u vašoj moći i vašim rukama – a to je vaš pogled na okolnosti. Na stvari oko vas. To je tumačenje situacija i okolnosti!

Jeste li kada vidjeli dvije osobe koje su istu situaciju protumačile potpuno drugačije? Ili bolje da pitam, jeste li ikada sreli dvije osobe koje istu situaciju tumače potpuno identično?

Znate za ljude koji dobiju otkaz ili prođu rastavu braka i nakon toga su jadni, cijeli svijet im je kriv, i svaki dan sve dublje tonu, okrivljujući šefa, bivšeg partnera, i druge, i sve se gore osjećaju?

A znate za one koji nakon otkaza krenu u svoje vode, krenu raditi ono što vole, dobiju ideju, krenu je realizirati, i počnu uživati jer konačno rade ono što vole? Ili one koji su nakon otkaza pronašli još bolji posao? Takvi će reći da im je otkaz bio super stvar.

E, sad, do čega je? Netko će reći, lako njima, imali su sreće (pogotovo ovi iz prve skupine). No jesu li stvarno imali sreće ili su ipak nešto učinili da bi im se “posrećilo”?

Ovo je pitanje kojim sam se duuuugo bavila i tema koju sam baš jako dugo istraživala. Jer se nisam mogla pomiriti da je do sreće. Jer mi tako ništa nije imalo smisla. Tek kad sam shvatila da je naš pogled na okolnosti taj koji određuje daljnji smjer događanja postalo mi je jasnije…

Ono, zašto se truditi ako na kraju sve ovisi o “nekom odozgo” i unatoč svom trudu na kraju slegneš ramenima i kažeš “Bad luck.” To je toliko važna tema, prevažna, da bih mogla samo slegnuti ramenima i reći – do sreće je.

I nakon puno edukacije, čitanja, istraživanja, shvatila sam:

NIJE DO SREĆE – DO TEBE JE (?)

Iako se ponekad i ta opcija čini primamljivijom i  svakako ugodnijom od one gdje actually preuzimaš odgovornost za sebe, ono što dobro znaš je da nema tu sreće za tebe. Ne na tom putu.

PREUZIMANJE ODGOVORNOSTI JE PRVI KORAK

Ako ipak želiš promijeniti pogled na realnost, prvo što trebaš učiniti je preuzeti odgovornost za sebe. Što to točno znači? Ili bolje da prvo kažem što to NE znači?

To ne znači kriviti sebe. To ne znači samo reći sebi: “Okej, odgovorna sam.” i nastaviti po starom.

Preuzimanje odgovornosti za sebe znači prije svega osvještavanje slobode izbora reakcije (ili odgovora) na okolnosti.

Zato se zove odgovornost. Odgovor + sposobnost. Ili na engleskom responsiblity: response + ability.  

Vaša odgovornost leži u sposobnosti odgovora na okolnosti.

Sada kada to znate, vidite da tu nema ni govora o krivnji.

I što kad ste preuzeli odgovornost? Što kada ste osvijestili da imate izbor kako ćete reagirati na okolnosti?

Moram se vratiti korak prije, jer ako se bavimo samo reakcijom nismo puno postigli. Promjena se dešava ipak na dubljim, unutarnjim razinama.

Tamo gdje zaista stvari počinjete gledati drugačije. A drugačija reakcija je samo posljedica onoga što se promijenilo u vama.

Kako promijeniti pogled na okolnosti?

Promijenite kut gledanja. I soba u kojoj se nalazite izgleda drugačije kada je gledate iz drugog kuta, zar ne? Promijenite perspektivu. Izađite iz “vlastitih cipela”. Ako je u pitanju druga osoba, probajte na tren pogledati stvari iz njene perspektive. Ne zbog nje, nego zbog vas.

Kako još? Preispitajte vlastita uvjerenja! E, ovo je jaaako važno!

NAŠA UVJERENJA ODREĐUJU NAŠ POGLED NA REALNOST

Kako mijenjati ta uvjerenja? Ponovno osvještavanjem. Radom na sebi.

Pomaže raditi s nekim, jer nije lako “izaći iz vlastite glave” i shvatiti da je to kako vi gledate na stvari zapravo samo slika vaših uvjerenja.

Promjena uvjerenja je najučinkovitiji i svakako jedini trajni način koji mijenja pogled na okolnosti.  

Ali to je i najbolji način za vas, jer vam omogućuje rast, usklađivanje sa sobom i vlastitim željama, otpuštanje uvjerenja i misli koje vam ne pomažu i ne koriste vam i odabir onih podržavajućih, pozitivnih uvjerenja.

A kada ste promijenili vaša uvjerenja, vi počinjete drugačije tumačiti okolnosti, a tada i poduzimate drugačije akcije, odnosno drugačije reagirate, donosite drugačije odluke i izbore, koji su sada više u skladu s vama i onim što zaista želite. Tada se vaš pogled na okolnosti promijenio.

Sva promjena se svodi na promjenu našeg pogleda i tumačenja. Drugih ljudi, okolnosti ali i nas samih. I kada tu učinite i najmanji pomak, rezultati su ogromni.