Što niste do sada znali o uspjehu?

Što niste do sada znali o uspjehu?

Uspjeh je uvijek atraktivna tema. I unatoč pregrštu informacija na internetu, kada napišem na društvenim mrežama rečenicu-dvije, često mi se ljudi znaju javiti i komentirati kako ono što nalaze u mojim objavama nisu uspjeli pronaći drugdje. I često je baš ta rečenica ili objava ono što im je trebalo.

Zato u ovom tekstu želim iznijeti neke misli koje će vam pomoći da gledate na uspjeh na malo drugačiji način.

Ono što želim napomenuti je i da nas traganje za odgovorom često sprečava da se suočimo s onim s čim se trebamo suočiti i poduzmemo akcije.

Zato, neka dani pred vama budu prije svega dani akcije, koračanja prema željenom cilju.

A putem neka vas inspirira ovaj tekst.

1. MOGUĆE JE.

Prvo pravilo uspjeha, odnosno uspješnog ostvarenje željenog cilja je znati da je moguće. Namjerno ne kažem vjerovati, jer kada u nešto 100% vjerujete, onda je to znanje.

Znati da, iako sada ne vidite jasan put do cilja, on postoji.

Znati da ćete doći do potrebnih saznanja i rješenja ako budete nastavili koračati i istraživati.

Znati da ste jedina nepoznanica zapravo vi. Put postoji, rješenja postoje.

Hoćete li ih pronaći ili ćete odmahnuti rukom nakon par pokušaja i reći: “Nemoguće je.”?

Ne postoje oni koji nisu uspjeli. Postoje oni koji nisu ni pokušali. Postoje oni koji su odustali. I postoje oni koji ostvaruju ciljeve, jer znaju da je moguće.

U kojoj ste vi kategoriji?

2. IZGOVORI VAM POMAŽU DA NE OSTVARITE ONO ŠTO ŽELITE.

Čemu služi izgovor? Služi tome da se osjećate bolje kada radite nešto što vas ne vodi prema željenom cilju.

Prirodno je da osjećamo nelagodu kada želimo jedno, a činimo drugo. Da bi nam to stanje bilo podnošljivo, koristimo izgovore.

No, čak i da smislite najbolje izgovore ikad, oni vam neće pomoći poboljšati vašu situaciju.

Izgovori su vaši saveznici u neuspjehu. Oni vam pomažu da ne postignete ono što želite.

Pomažu vam da zadržite destruktivne navike ponašanja. Pomažu vam da ne poduzmete akcije koje će vas voditi prema cilju. Pomažu vam da se osjećate malo bolje kada ne živite onako kako želite.

Što bi se dogodilo da obećate sebi da od danas više nećete koristiti izgovore? Nikad više. Bez obzira. Što bi se promijenilo?

3. DOK ŽALITE ZA PROPUŠTENIM PRILIKAMA U PROŠLOSTI, PROPUŠTATE NOVE SADA.

Žaljenje za propuštenim prilikama vas drži u zoni komfora!

Umjesto da brzo usvojite lekciju o propuštenim prilikama u prošlosti i usmjerite se na sadašnjost, vi žaljenjem ponavljate isto ponašanje. Propuštate prilike koje su sada pred vama, a zbog kojih ćete sutra žaliti. I tako u krug .

Tu nema stvarne promjene. Iako vam se čini da ste nešto naučili iz greški, žaljenje za propuštenim prilikama je zapravo ponavljanje iste greške. Ne dozvolite si da vas osjećaj žaljenja zavara, kao da ćete sutra drugačije.

Ne.

Kad znaš bolje, tada radi bolje. A to tada je – sada.

U suprotnom ćete i sutra žaliti za prilikama koje ste propustili danas. I tako unedogled.

4. 80% USPJEHA JE U ONOME ŠTO PRESTANETE RADITI.

Ako se pitate što trebate početi raditi da biste uspjeli, evo ideje: Krenite od onoga što biste trebali prestati raditi.

Sigurno vam već sada pada napamet nekoliko ideja. Zapišite ih. Dopisujete listu kad se sjetite još nečega. A zatim krenite.

Prekrižite prvo u praksi a onda i na papiru ono što prestanete raditi.

Zašto je ovo važno? Zato jer za drugačije razmišljanje, ideje i rješenja trebate mentalni prostor.

Sve dok je vaš mentalni prostor prepun onoga što vas ne vodi prema onome što želite, teško ćete doći do ideja što trebate početi raditi.

Usporedite to s garderobnim ormarom. Da biste osvježili garderobu, prvo odstranite sve što je suvišno. Tek tada imate pregled što sve imate, i što vam je još potrebno. I baš zato što je preostala odjeća u ormaru sada postala lako uočljiva, shvaćate da vam treba puno manje nove odjeće nego što vam se činilo, kada od gomile niste mogli pronaći ništa.

Pospremite danas vaš mentalni ormar. Pripremite ga za nove stvari.

Možda shvatite da vam za uspjeh treba puno manje nego što ste mislili.

5. USPJEH NIKAD NIJE SLUČAJAN.

Mislite da vaš uspjeh nije u vašim rukama? Mislite da nešto drugo određuje hoćete li imati kupce, hoće li prihodi rasti i vaš se posao širiti?

Uspjeh nikad nije slučajan. No, ako se borite s ovakvim problemima, prvo provjerite vjerujete li da su ti problemi u vašim rukama, ili ih određuje nešto izvan vas.

Preko 7 godina sam u ovom poslu i nikada nisam naišla na primjer u praksi gdje se uspjeh dogodio slučajno.

Mogu vam se posložiti lakše ili teže okolnosti. No, ono što će odrediti vaš uspjeh na duge staze uvijek je u vašim rukama.

A to je najbolja vijest, jer znači da bez obzira u kakvoj ste trenutno situaciji, samo o vama ovisi koliko ćete uspješni biti. 

6. NE OČEKUJTE, STVARAJTE!

Očekivanja, koliko god ohrabrujuća bila, drže vas u pasivnoj zoni. Ne činite nikakve značajne pomake jer očekujete nešto izvan vas što će vam donijeti ono što želite (ili vas približiti tome).

Umjesto da se držite očekivanja, stvarajte! Neka perspektive pred vama budu otvorene. Neke od njih su možda i jako atraktivne i primamljive. Ne vežite se za niti jednu od njih. Jer jednostavno ne vidite ni dovoljno široko ni dovoljno daleko da biste mogli procijeniti koja je perspektiva najbolja.

Vratite se sebi. Stvarajte. Činite nešto što vama ima smisla.

Ne odbacujte olako ideje koje vam dođu. Poigrajte se s njima.

Usudite se! Stvarajte, jer nema boljeg osjećaja od stvaranja.

7. BUDITE REALISTIČNI. SVE ŠTO JE NETKO DRUGI POSTIGAO, MOŽETE I VI.

Ne treba vam optimizam da biste uspjeli. Dovoljno je da budete realistični.

Sve što je netko do sada postigao, možete i vi. Pitanje je da li ste spremni platiti cijenu? Uspjeh se ne dešava preko noći. Zahtijeva nešto truda i odricanja. Ali, imajte na umu da se odričete onoga što manje želite da biste išli prema onome što najviše želite.

Odricanje neće trajati vječno. Baš naprotiv. Doći ćete do trenutka kada se nećete trebati odricati gotovo ničega. Definitivno ničega što vam je bitno.

Nema velike razlike između vas i onoga tko je uspio u onome što vi želite. Taj je samo drugačije koristio vrijeme. Usmjerio se na cilj i kontinuirano radio na njemu.

Budite realistični. Ono što želite, možete i ostvariti.

8. NE OGROMAN TRUD, VEĆ KIRURŠKI PRECIZAN SLJEDEĆI KORAK.

Onaj tko ne razumije moć preciznosti, često ide putem ogromnog truda i masovne akcije.

To je sporiji i teži put. I nikad neće dati tako dobre rezultate kao precizno usmjeren trud u jasno definiran sljedeći korak.

Kirurški precizan sljedeći korak znači činiti pravu stvar u pravom trenutku na pravom mjestu.

Da, možete gađati metu zatvorenih očiju i uz jako puno pokušaja možda jedan i uspije. A možete i otvoriti oči, usmjeriti se na “metu unutar mete” te precizno pogoditi upravo tamo gdje i želite.

Masovna akcija s nejasnim fokusom rasipa puno energije. Preciznost je laserski usmjerava.