Mindset novca: Kada obilje stvara nedostatak

Mindset novca: Kada obilje stvara nedostatak

Mindset novca ili mentalni sklop je mehanizam u pozadini našeg razmišljanja o novcu, a koji nas pokreće da stvaramo onoliko novca i na način na koji ga stvaramo.

Vjerojatno ti je jasno da je tvoja trenutna financijska situacija posljedica mindseta koji imaš o novcu. Ono što ti nije jasno je kako to promijeniti i što točno mijenjati.

 

POSTOJI SAMO OBILJE. DA, I KAD JE MINDSET NOVCA U PITANJU

Početak mog osobnog napretka bila je ova rečenica. Postoji samo obilje. Dovoljno me zaintrigirala da sam išla istražiti dalje.

Kako postoji samo obilje, a mnogi žive nedostatak?

Evo ovako: Svakodnevno se procjenjuje da imamo između 40.000 i 60.000 misli koje nam prođu kroz glavu. To je jako puno misli, zar ne?

Dakle, svi imamo obilje misli!

Ako tu cifru zamisliš kao novčanice koje svakodnevno imaš na raspolaganju bit će ti lakše razumjeti. Zamisli da svaki dan kad se probudiš imate novih 40.000-60.000 EUR na raspolaganju. Pitanje je: U što ih ulažeš?

U što ulažeš misli koje svakodnevno imaš na raspolaganju? U stvaranje obilja, ili nedostatka? Paradoks je u tome da obiljem misli možete zaista kreirati obilje nedostatka!

 

PROMJENA MINDSETA NOVCA

Da bi promijenili mindset novca, nije potrebno (niti moguće) promijeniti svaku misao koja nam prođe kroz glavu. Ono što je potrebno dobiti malo više jasnoće u vezi razmišljanja.

Kako?

Evo vježba koja će ti pomoći: Razluči istinu od iluzije:

Sjeti se kad si nekad htio ili htjela imati nešto što danas imaš. Kako si mislio ili mislila da ćeš se osjećati jednom kad to imaš? Što si mislio/mislila da će ti to donijeti?

A što se stvarno desilo? Kako si se osjećao kad se to ostvarilo? Koliko je trajao taj osjećaj? Što ti je to donijelo? Usporedi ove odgovore!

Ono što se desi mnogima koji misle da će im više novca donijeti “nešto”, jest da i ne primijete da se to nije desilo. Pa najčešće idu po još, i istu iluziju projiciraju na nešto drugo. “Kad imam xy, onda ću…” I tako se priča ponavlja unedogled.

U jednom trenu shvate da se cijelo vrijeme osjećaju uglavnom jednako. S malo uspona i padova, ali se redovno vraćaju na onaj dominantan osjećaj koji ih svakodnevno prati. Najčešće je to neki nedefinirani osjećaj nezadovoljstva koji onako tinja negdje u pozadini. Nije previše glasan, jer bi onda morali nešto poduzeti.

No, tu je i konstantan poput zvuka kapanja iz slavine, koji čuješ negdje u pozadini. Nije preglasan, ali je iritantan, jer konstatno traje. Možda se navikneš na njega pa ga i ne čuješ, ali taj osjećaj iritantnosti ili nezadovoljstva je tu.

Taj osjećaj se neće riješiti s više novca. Jer ga manjak novca nije ni kreirao. Njegov izvor su misli koje trebamo preispitati.

Zašto je ovo važno? Zato što su nerealna očekivanja prema novcu uteg ili teret koji te koči da imaš novac koji želiš. Baš kao i u vezi, kada imaš nerealna očekivanja od druge osobe, ona koče razvoj te veze i mogu je uništiti.

Sve dok iste misli i iste osjećaje nosimo kao prtljagu sa sobom, više ili manje novca neće učiniti razliku. Osim privremenog ushićenja kada nas pogodi dopamin zbog nove kupnje, dobitka itd.

A onda se sve vraća na staro. Default setting ili tvorničke postavke.

 

MINDSET NOVCA ZNAČI PROMJENA “TVORNIČKIH POSTAVKI”

Kada sam nedavno pitala klijente za dojmove iz rada sa mnom, riječ koju sam često čula bila je “tvorničke postavke”: Rekli su, pomogla sam im tako što sam im resetirala tvorničke postavke.

Što ovo znači?

To znači promjena mindseta, koja je trajna!

Nije to zamjena jedne misli drugom, nego načina na koji se odnosimo prema mislima! To je onaj mehanizam ili motor koji radi u pozadini misli. I zato na neke misli koje nam padnu napamet odmahnemo rukom, a nekih se grčevito primimo!

Da bi promjena bila trajna potrebno je promijeniti ove mentalne postavke. Tvoj odnos prema mislima, da bi uopće došlo do promjene.

Ovo je odgovor na pitanje: Što točno mijenjati?

“Kako to mijenjati?” počinje s vježbom koju sam ti dala ranije. “Razluči istinu od iluzije”. Time raskrinkavamo iluziju i rješavamo je se. A zatim postavljamo nove mentalne postavke koje će nam služiti.

Kada radiš ovu vježbu, primijeti na koji način razmišljaš, umjesto da samo detektiraš misli odgovarajući na pitanja. Slobodno je ponovi više puta da dođeš do uvida.

 

IZGRADI MINDSET OBILJA

Ovo su temeljni koraci koji će te, ako im se posvetiš, dovesti do promjene: Mijenjanja pogleda na “imanje”, “nemanje”, novac i općenito mindset novca ili kako do njega dolazimo.

Novac je neutralan i stavljanjem prevelikog terete očekivanja na njega recept je za razočarenje.

Zato je važno da s izgradnjom financijskog obilja gradiš i unutarnji mehanizam obilja, i da ne očekuješ od novca da ti donosi ono što ti nikad i ne može donijeti.

Izgradnjom sebe iznutra, svaki novi priljev novca značit će i višu razinu obilja u drugim sferama života. A to je onda sklad sa sobom i sa obiljem u cjelini.

Želiš moju pomoć da izgradiš mindset i dođeš do veće zarade? Prijavi se na moj program 90 dana do rezultata. Saznaj više ovdje: Program 90 dana do rezultata